Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Putere slaba Albrecht AE 5280


Recommended Posts

Saltare tuturor.Am luat un Albrecht AE5280, care are puterea de emisie undeva in jur de 2,8-3w. Mentionez ca nu s-a umblat in statie, deoarece avea sigiliul original pe capace.Atasez schema, poate ma ajuta cineva sa-mi spuna ce sa modific sa ajunga la 4w, cat ar trebui.Multumesc.

Link to comment
  • Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Cum a spus si colegul mai sus, daca ai antena noua, trebuie acordata cu emitatorul statiei.Daca folosesti o antena veche, foarte probabil sa nu corespunda acordarea cu statia noua, tot la SWR-metru ajungi.Daca nu ai antena bine acordata nu poti atinge putere maxima.

Link to comment

De cele mai multe ori la statiile simple producatorii limiteaza puterea pur si simlu dezacordand un pic etajul de iesire. In primul rand as incerca sa modific miezul in L13 pana la obtinerea puterii maxime posibile. Apoi ar mai fi varianta alimentarii etajului final direct de la +12V, fara sa mai treaca prin Q3, D1 si D21, insa in acest caz nu vei mai putea lucra AM. Vad insa ca nu te intereseaza decat cei 4W, nu mai mult, asa incat din simpla ajustare a lui L13 ar trebui sa fie ok.

Link to comment

Subscriu la varianta cu amplif extern, e cea mai cinstita. Oricum tranzistorul final al statiei e probabil un 2SC2078 (nu mai seschid acum schema) care stie maxim 10W, in "viata reala" nefiind mare diferenta intre 4w si 10W (puterea trebuie sa creasca de 4 ori ca sa obtii 1 punct S la corespondent). Ar mai fi varianta conversiei la MOSFET, cu un IRF510, dar implica modificari majore in etajul final al statiei si e pacat sa o surubaresti... Ai mai putea pune ca si final un 2SC1969, care stie 15W (reali vreo13), dar sunt scumpi si greu de gasit (majoritatea celor disponibili in comert sunt FAKE, nu merg).

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines