Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
edisitaru

Putere slaba Albrecht AE 5280

Recommended Posts

Saltare tuturor.Am luat un Albrecht AE5280, care are puterea de emisie undeva in jur de 2,8-3w. Mentionez ca nu s-a umblat in statie, deoarece avea sigiliul original pe capace.Atasez schema, poate ma ajuta cineva sa-mi spuna ce sa modific sa ajunga la 4w, cat ar trebui.Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut ,daca spui ca statia este sigilata, inainte sa o deschizi ar trebui sa te asiguri ca ai alimentat-o cu tensiune cat trebuie si daca antena este adaptata sa nu ai vswr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cum a spus si colegul mai sus, daca ai antena noua, trebuie acordata cu emitatorul statiei.Daca folosesti o antena veche, foarte probabil sa nu corespunda acordarea cu statia noua, tot la SWR-metru ajungi.Daca nu ai antena bine acordata nu poti atinge putere maxima.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

De cele mai multe ori la statiile simple producatorii limiteaza puterea pur si simlu dezacordand un pic etajul de iesire. In primul rand as incerca sa modific miezul in L13 pana la obtinerea puterii maxime posibile. Apoi ar mai fi varianta alimentarii etajului final direct de la +12V, fara sa mai treaca prin Q3, D1 si D21, insa in acest caz nu vei mai putea lucra AM. Vad insa ca nu te intereseaza decat cei 4W, nu mai mult, asa incat din simpla ajustare a lui L13 ar trebui sa fie ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Testele au fost facute pe o sarcina artificiala Cellwave de 250w si un swr-pwr Yaesu ys-60, deci iese din calcul varianta cu antena. Acum sunt la job, dar maine am sa mai sap. Oricum mai astept idei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Atunci ramane probabil varianta lui Dyogenes, ca statia este dezacordata. Acum, sincer vorbind, nici nu ma astept sa scoata chiar ce scrie pe ea, tipic la produsele de azi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cel mai simplu ar fi sa adaugi un amplificator extern, in felul asta daca dai peste un control de trafic poti sa-l scoti si iesi basma curata.Daca esti insa prins cu o statie modificata peste cei 4W legali in CB......cam nasol.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Subscriu la varianta cu amplif extern, e cea mai cinstita. Oricum tranzistorul final al statiei e probabil un 2SC2078 (nu mai seschid acum schema) care stie maxim 10W, in "viata reala" nefiind mare diferenta intre 4w si 10W (puterea trebuie sa creasca de 4 ori ca sa obtii 1 punct S la corespondent). Ar mai fi varianta conversiei la MOSFET, cu un IRF510, dar implica modificari majore in etajul final al statiei si e pacat sa o surubaresti... Ai mai putea pune ca si final un 2SC1969, care stie 15W (reali vreo13), dar sunt scumpi si greu de gasit (majoritatea celor disponibili in comert sunt FAKE, nu merg).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.