Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
madalin85

incalzire apa si mentinere temperatura 80 de grade

Recommended Posts

buna seara,am si eu o mica problema,vreu sa incalzesc o cantitate de apa (aproximativ 4 litri) dar in acelasi timp sa o si mentin la aceasta temperatura......eventual un sistem care sa opreasca incalzirea la 80 de grade si sa o porneasca din nou la 70.daca nu am postat unde trebuie rog un moderator sa mute topicul.ma poate indruma cineva ce trebuie sa cumpar si ce trebuie sa fac?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sistemul care face asta foarte bine se numeste boiler electric. Dar poti sa-l si construiesti daca vrei neaparat.Termostatul e piesa de baza pentru mentinerea temperaturii intre limitele dorite.Din ce ai scris se pare ca nu iti trebuie mare precizie acolo, un histerezis de 10*C maxim te multumeste, de aceea am zis ca un boiler mic te-ar aranja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rezervor,termostat,rezistenta,fitingaraie.Obligatoriu daca e la presiunea retelei sa pui supapa de suprapresiune.

Share this post


Link to post
Share on other sites

poti sa imi pui si mie un link sau o poza cu acest tip de termostat?eu sunt electrician auto si stiu cum arata termostatul auto,dar banuiesc ca acesta este ceva mai complex

Share this post


Link to post
Share on other sites

Subiectul pare abandonat. Eu as fi cautat cel mai mic model de boiler (ma tem ca industrial se construiesc de la minim 20-50 de litri).

Pentru constructie artizanala e ceva mai dificil. Era odata un articol prin Tehnium unde se propunea utilizarea carcasei unui stingator cu spuma, la care se adapta o rezistenta de incalzire care sa incapa (problema nr1 e ca 1-2kW sunt mari pentru cei 3-6 litri ai unui asemenea recipient); releul termic era electronic - un traductor cu termistor sau semiconductor (dioda sau tranzistor legat ca dioda) urmat de un comparator cu histerezis, un etaj de putere si un releu mai robust pentru alimentat rezistenta.

Izolatie termica si o protectie a acesteia (manta din tabla). Apa rece intra pe jos, printr-un stut scurt, iar cea calda iese de la partea superioara (poate fi facut un racord sus, sau tot pe jos, printr-o teava care ajunge in partea de sus, ca un sifon rasturnat).

 

Ramane un mic mister legat de utilitatea unui asemenea dispozitiv (banuiam ca va doriti o sursa de apa calda pentru spalat o singura persoana la terminarea programului zilnic, activitatea de mecanic auto fiind una destul de murdara, uneori; in conditiile in care "superiorul" nu aproba existenta unui asemenea "accesoriu", asa mic are "sansa" de a fi discret, greu de observat....)

 

Iar intre timp v-ati schimbat activitatea sau locul de munca....

Edited by blazeu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu am cel mai mic boiler de 10 L în bucătărie, sub chiuvetă.A costat cam 200 Lei și e boiler cu rezervor, nu instant. Trebuie să fii foarte plictisit ca să te apuci să faci așa ceva în regim DIY. Mai degrabă ai face o centrală termică pe lemne, acolo chiar ieși mult în câștig dacă o faci cum trebuie.Și nu mă refer la ceva Hi-Tech, ci un arzător ca lumea și o serpentină bine făcută.

Edited by validae

Share this post


Link to post
Share on other sites

cumparati  o rezistenta pentru boiler si are termostatul pe ea si ar mai fi necesar un termostat (pentru siguranta) reglat la90 grade  dar fara revenire  in felul acesta evitati accidentele

Share this post


Link to post
Share on other sites

O utilizare a unui astfel de aparat (4l ?) o vad la prepararea unui aliment la un bar, restaurant, sau alte utilizari unde trebuie apa calda la o anumita temperatura dar nu stii cand vei avea nevoie. De exemplu aparatele de cafea profesionale mentin o anumita cantitate de apa la 90°C.

Aparatele pentru prepararea laptelui pentru sugari mentin apa la 50-60°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

He, he, eu am dat in Tehnium boilerul din extinctor de care-si aminteste @blazeu, in jur de 1980. Cred ca l-am vazut "republicat" dupa revolutie, sub semnatura unui elev...Gasisem o rezistenta de 900W in teaca metalica, atasata de o flansa (disc) de alama. A trebuit redus putin diametrul pe strung, pana s-a potrivit pe gura extinctorului. Etansare cu o garnitura de cauciuc din camera auto. Totul imbracat intr-o plapiumoara din "vatelina" de la paltonul din studentie. Accesul apei pe jos, prin stutul originar (prin robinet de trecere cu tija prelungita pana la nivelul mainii) si evacuare pe sus, printr-o gaura data in fundul extinctorului. Nu lucra sub presiune. Nu au fost probleme cu coroziunea in timp, spre surprinderea mea.Colegul @blazeu a descris bine montajul. Senzorul era un tranzistor AC180 in radiatorul original, fixat cu pasta termoconductoare pe peretele boilerului si asigurat cu o "jartiera" din elastic. Un trigger Schmitt si un amplificator de curent comandau un releu intermediar de 12V. Alimentare dintr-un traf de sonerie si punte de diode. Totul intr-o untiera de plastic cu gauri de aerisire, fiindca cutii speciale nu se gaseau! L-am folosit vreo 15 ani la bucatarie, pana s-au instalat gaze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

daca esti electrician auto vrei sa-l folosesti sa probezi sondele de temperatura sau termostatele auto?, poti folosi un rezervor metalic de capacitatea dorita , o rezistenta de la un dozator de apa si un TERMOSTAT CONTACT folosit la centralele termice pentru comanda pompelor. Rezistenta de la dozatorul de apa are 2-3spire, seamana cu cea de la termoplonjor, se monteaza foarte usor in rezervor, doua gauri, si se etansaza cu garniturile din dotarea dozatorului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.