Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Cornel Dragan

sursa de alimentare pentru ionizator de camera LightAir Ion

Recommended Posts

salutare,am nevoie de un sfat despre cum pot proteja sursa de alimentare la acest ionizator de camera LightAir IonFlowPurifier 50, destul de scump, premiat in Elvetia, etcIncepand cu sursa originala, dupa un timp inauntrul sursei in comutatie, au inceput sa se auda descarcari electrice care dupa un timp au dus la defectarea sursei de alimentare (12VDC/1,2A)Am cumparat alta sursa de alimentare (12VDC/2A) in comutatie, care dupa un timp a patit la fel.Cum ionizatorul are o constructie speciala care incarca electrostatic un cilindru colector de particule din aer, probabil problema apare de la transmiterea incarcaturii electrostatice de pe cilindru in sursa si descarcarile interne ce duc la defectare.Cred ca trebuie sa adaug un circuit de descarcare a sarcinii electrostatice si protejare sursa.Va rog - opinii ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Păi, dacă e atât de premiată trebuia să fie protejată ! Acum, lăsând răutatea la o parte, cum era sursa - (semi)închisă într-o carcasă metalică legată la pământ ? Ăsta e primul mod de a o proteja care îmi vine în minte .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Premiat e ionizatorul ! - e intr-adevar deosebit, nu emite ozonul specific aparatelor de gen.Sursa e una obisnuita, asemanatoare cu cele care se gasesc la magazinele de piese electronice - un "pachet de tigari" (100-230VAC) ce se conecteaza direct in priza de 220VAC, fara impamantare, cu un cordon cu mufa pe iesirea de 12VDC conectat la ionizator.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E nevoie neaparat de stabilizare la acel ionizator, e tensiunea de 12v e critica ?Daca nu, incercati cu un traf clasic, punte si condensator de filtraj, ca vad ca nu e nevoie de putere mare

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buna ideea cu supresoare - chestia e ca ionizatorul incarca periodic un cilidru cu o sarcina electrostatica mare care se descarca periodic prin minusul sursei catre ce gaseste mai aproape (unul din terminalele de 220V, surubul de la radiatorul dublei diode schottky, etc)Cumva sarcina asta care vine invers catre iesirea de 12VDC, ar trebui s-o descarc la masa, deci ar trebui sa schimb cablul bifilar de 220V de pe intrare cu unul cu trei fire (cu impamantare) apoi sa leg la el diodele supresoare protectoare.Ma mai gandesc la un minitub gen eclator cu descarcare in gaz, legat la impamantare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cumva ionizatorul tau este gandit sa mearga cu baterie de 12V ? Daca nu , atunci fabricantul merita premiat dar la Darwin Awards. Presupun totusi ca e gandit doar sa incarce cilindrul ionizarea aerului fiind pri efect Corona, etc. Daca se descarca prin orice gaseste in zona, atunci devine generator de ozon cu descarcare. Daca nu doresti asta, trebuie sa maresti izolatia suficient de mult sa nu se mai intample asta (ma indoiesc ca poti, si sigur nu rentabil) dar macar iti faci ambitia si il aduci pe calea cea buna. Daca insisti sa pui traf la priza, solutia nu e nici smps comercial, nici traf de retea clasic; Ci un traf de alimentare "custom made" cu izolatie exceptionala intre primar si secundar, gen trafurile de linii tv pt smps, sau un traf de retea bobinat pe coloane, cu carcase de grosime dubla de ebonita , pt a obtine cel putin 20-30KV rigiditate dielectrica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.