Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
florin01

LED IR receptor

Recommended Posts

Salutare :smt006 Am si io o intrebare foarte serioasa si urgenta. dar inainte sa va povestesv cum am ajuns aici.Profu' de fizica ne-a dat sa alegem siecare o tema si sa o facem. Eu am ales senzori IR pentru ca stiu cateva utilizari si cu ce se mananca, dar cand lam intrebat cu ce sa fac montajul (reflexie sau intreruperea unui fascucul de lumina IR) el mi-a zis ca trebuie sa fac un LED receptor IR :chior: :smt017 :death: :puke: L-am intrebat dece nu pot pune un receptor IR de la magazin si cica in asta consta proiectul !!!! Asa ca va rog ajutatima si pe mine sa construiesc un receptor IR sau sa imi ziceti din ce se fac (nu trebuie sa aibe calitati deosebie) :prayer: :prayer: :prayer:

Link to comment
Share on other sites

Da, in ultimul nr. al revistei care si-a incheiat activitatea (C.C.) parca au fost publicate cateva scheme in care led-ul era folosit ca fotodioda.

Interesant este ca fiecare led este cel mai sensibil la lumina cu culoare corespunzatoare acestuia. Deci trebuie sa cauti o schema care foloseste led-ul pe post de receptor , si acel led sa fie la fel ca si cel din emitator (iei 2 led-uri din acelasi lot).

 

Vezi de exemplu:

http://hop.concord.org/lph/lph.mess.act3.html

Link to comment
Share on other sites

Poate nu mam exprimat bine. Eu nu trebuie sa folosesc un led, ci sa construiesc unu! daca stiti ceva substante care isi schimba rezistenta la iluminare cu IR.

Multumesc :prayer:

Asta e o aberatie ... ori poate profesorul ala nu a stiut sa se explrime. Pentru receptor iti trebuie o fotodioda/fototranzistor si un filtru trece banda (eventual si un AGC) daca vrei sa faci ceva, iar pentru emitator un led IR care sa emita modulat. Nu se folosesc leduri pe post de receptoare.
Link to comment
Share on other sites

Daca tot vrei sa-ti faci receptorul, ia un BC in capsula metalica si pileste-i capacul si obtii un fototranzistor. Dar, dupa cum spunea cineva, tot trebuie un filtru de IR. Ala il poti face din 2 bucati de geam pe care le lipesti intre ele astfel incat sa ramana un spatiu (vreo 2mm)-vei obtine o cutie cu 2 pereti opusi transparenti. Spatiul il umpli cu cerneala si ar trebui sa lase sa treaca numai IR. Chestia asta am citit-o intr-o revista de acum 25 de ani, dar nu mai stiu in care (parca nu era totusi Tehmium).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines