Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
MysteriousBoy

Identificare condensator ceramic

Recommended Posts

Salutare. De curand am desfacut o lanterna cu acumulator intern ce se incarca direct de la priza. Si am dorit sa identific piesele componente si sa inteleg cum functioneaza montajul, am masurat tensiunea care incarca acumulatorul si variaza intre 9,35v - 9,66v iar intensitatea variaza intre 27,7mA - 28,5mA (in ambele cazuri am trecut valorile extreme afisate pe multimetru). Dintre toate componentele am identificat diodele (scrie pe ele 1N4007 bufan), led-ul :), rezistenta portocaliu-portocaliu-rosu-auriu 3,3Kohmi, rezistenta verde-albastru-galben-auriu 560Kohmi, insa.. pe condensatorul ceramic nu scrie nimic l-am tot rasucit, pus sub lupa..chiar nu scrie nimic. Oare care-i treaba cu el? Am facut si o schema. Poate ma ajuta cineva. Multumesc!

 

Posted Image

 

Posted Image

post-37582-139829746437_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

in unele lanterne gasesti valoarea de 100 de n in altele de un 1 micro la 250 v ....condesatorul e pt limitarea curentului de incarcare pt acumulator ....poti pune unul de 1 micro ..105 /250v

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acu am observat ca in schema reprodusa de mine e pus invers ledul, dar in livewire imi bubuie ledul :|Later edit: Are bug livewire :) daca leg firele intre ele de la AC si duc un singur fir intre led si dioda nu mai bubuie ledul..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vezi ca schema desenata de tine e distrugatoare de sigurante...

Daca nu o desenezi corect, nici nu o s-o intelegi. Este vorba de o redresare monoalternanta cu limitare de curent prin reactanta condensatorului.A doua dioda redresoare serveste la inchiderea celei de-a doua semialternante.Astfel acumulatorul va primi polaritatea corecta intr-o semiperioada a retelei, cea de-a doua se va inchide prin condensator si a doua dioda, ,,ocolind,, practic acumulatorul. Aici am pus o schema asa cum trebuia s-o desenezi de fapt, fara valorile componentelor.Nu am facut-o prea frumos, dupa 12 ore de serviciu nu mai am nici rabdare :rade:

Rezistenta in paralel cu condensatorul are rolul de a-l descarca din momentul scoaterii de sub tensiunea retelei, altfel atingand bornele stecherului ai primi un soc neplacut. Poti sa studiezi acest tip de incarcator de acumulatori si descarcand cartile 1-100 Transistor Circuits si 101-200 Transistor circuits de aici: http://www.talkingelectronics.com/te_in ... index.html

post-21106-139829746727_thumb.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bănuiesc că cond respectiv (nu e ceramic ci cu folie metalizată, probabil tip mkt) nu e defect şi se poate măsura ptr aflarea capacităţii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intr-adevar, m-am grabit si n-a iesit cum trebuia. Am pus schema dvs. in LiveWire iar condensatorului i-am dat o valoare de 1uF, led-ul da sa palpaie si imediat pocneste condensatorul.In realitate nu se intampla chestia asta :) bine, dar nu stiu care e valoarea acelui condensator, deasta am si intrebat in prima postare. In livewire am pus diferite valorile cuprinse intre 1uF si 100uF, dar.. fie pocnesc diodele, fie condensatorul. :jytuiyu

Share this post


Link to post
Share on other sites

0,68 microfarazi la 400V iti asigura cam 50 mA; redresat monoalternanta ai 25mA cum zici ca ai masurat. Diodele 1N4007. Pune-i si acumulatorul de 9 V ca sarcina.Se mai pune de obicei si o rezistenta (de exemplu 500 ohm / 2 Watt) in serie cu condensatorul, ca sa micsoreze socul de curent la conectarea la retea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca i-ai dat corect valorile si schema e corect introdusa, nu ar trebui sa faca figuri, de vreme ce schema asta merge bine de multi ani la mine.Nu poti sa te bazezi mereu pe simulatoare, pot avea si alea goangele lor.Ai incercat si alt program ? Ai pus acumulatorul in schema sau ai lasat-o in gol ?Incearca cu un led inseriat cu rezistenta de 470 Ohmi in locul acumulatorului, sa vezi daca mai bubuie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chestia e ca livewire mi-a mai facut o figura, la primul meu montaj si anume licuriciul (flip flop).. in livewire ledurile stateau aprinse constant, nu isi faceau "jocul", in realitate schema pusa in practica a functionat corect.

Referitor la ce mi-ati spus dvs., schema e pusa in livewire exact cum ati desenat-o dvs. mai sus, am pus diferite valori condensatorului ceramic, dar ultima oara am incercat cu 1uF si 0,68uF, si in gol, si cu bateria de 9v si cu un voltmetru in locul bateriei, de fiecare data, acesta bubuie. Am pus acum si un led cu rezistenta inseriata insa de data asta bubuie atat rezistenta de 470ohmi, cat si dioda 2, impreuna cu rezistenta de 3,3Kohmi.

 

Repet, in realitate am pus schema din nou in functiune si nu se intampla ceea ce imi simuleaza LiveWire, montajul functioneaza atat in gol, cat si cu un voltmetru in locul bateriei, singura necunoscuta e acum valoarea reala a acestui condensator ceramic, neavand posibilitatea de a-l masura cu un capacimetru, si problema esuarii in simulator.

post-37582-139829749429_thumb.jpg

post-37582-139829749679_thumb.jpg

post-37582-139829749683_thumb.jpg

post-37582-139829749687_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poate nu ai dat tensiunea de lucru a condensatorului de 275Vc.a. si de aia bubuie. Altfel simulatorul bate campii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din pacate LiveWire nu ma lasa sa-i setez tensiunea condensatorului. Are si el limitarile lui.. :) Poate sunt alte softuri simulatoare mai bune.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Atunci asta e explicatia, programul foloseste o tensiune de lucru mica (sub 300Vcc) a condensatorului si de aceea bubuie in simulari.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.