Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa alimentare QRO-utilizare multipla.


yo2mhj

Postări Recomandate

Incep un subiect nou aici,am ceva "bruma" de piese si niciodata nu ne prisoseste cate ceva...nou construit.

Scopul-sursa de inalta tensiune pentru alimentarea unui QRO cu tuburi-GU 81M,GU 43,GU 46...(astea le am in ograda...HI)

Piesa de baza este transformatorul original din redutabila R 118,piesa de schimb niciodata folosita.

In prima faza am construit step-starter-ul,cu posibilitatea de a cupla tensiunea anodica local(din alimentator ) sau de la distanta(din QRO) dupa incalzirea tubului...asigurarea tuturor conditiilor de protectie eventuale ale schemei gandite.

Aici este un filmulet cu functionarea la rece.O sa incerc sa desenez si schema...

Astept sugestii,sfaturi,e.t.c.

~$af ridicator anodica 00.doc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Eu unul nu vad nici o schema, documentul imi arata numai niste patratele iar in filmulet vad doua dracii care misca pe rand.... Nu tu traf, nu tu punte, nu tu celula de filtraj....

Link spre comentariu

"Draciile" alea pe care le vezi sunt contactorii de cuplare-forta si apoi sunteaza cele doua "verzituri"-rezistentele serie cu primarul transformatorului.In filmulet este data functionarea step- starterului...Schema urmeaza...Scuze pentru "patratele"...am incarcat schema trafului,la mine e in word...acu vaz ca nu merje,sper sa sa mearga!O sa vad daca pot sa scanez schemele de principiu...nu am nici timp nici talent sa editez schemele electronic.

traf ridicator anodica 001.doc

Link spre comentariu

Sal.Eu nu am inteles cum sta treaba,transformatorul exista sau il construiesti dupa datele din desen?Mi se pare dupa ce scrie acolo, ca sunt prea putine spire in primar pentru sectiunea respectiva;dupa mine ar trebui sa fie undeva la 340spire.

Link spre comentariu

Ok, inainte de a vedea schema, o sa povestesc cate ceva despre traf. De fapt nu sunt multe de povestit, la un primar de 2,2 mm cu siguranta duce cu brio orice final pana in 2 KW si poate si peste. Secundarul cu sarma de 0,9 este si el arhisuficient. In sfarsit vad un proiect de sursa de alimentare asa cum trebuie sa fie, fara compromisuri. Intotdeauna am spus ca daca unui tub ii dai de mancare cat unui somalez, asa va si lucra, cat un somalez infometat. Temerea mea este chiar ca alimentatorul s-ar putea sa fie ceva peste limitele de catalog ale lui GU-81, dar cum eu nu cred in cataloage, sunt convins ca va fi numai bun. Eu personal as alimenta primarul pe 1-2 (cu spire mai multe, curent de mers in gol mai mic, excelent) iar secundarul 7-12 va da in final prin redresare dubla alternanta undeva la 3600 V continuu. Probabil va pica in sarcina vreo 200V, va ramane la 3400V, numai bun pentru a scoate dintr-un GU-81M tot ceea ce poate da tubul.

 

Secundarul 9-10 de 617V va da prin redresare si filtrare undeva la vreo 863V curent continuu... Daca vei dori sa folosesti ca element stabilizator al G2 un tub (GU-50, EL509, 6P45 sau 6S33), asta e cam putin, conform lui Serghei Pasko, ar trebui sa ai pe G2 vreo 800V sau macar 700V... Daca te gandesti sa folosesti pentru stabilizare tranzistori de inalta tensiune, atunci e ok.

 

Sincer nu inteleg toata masinaria aia de secventiere, era suficient un simplu releu care sa scurtcircuiteze rezistorul de putere dupa 1-2 secunde, asigurand incarcare lenta a condensatorilor. La pentode povestea cu tensiunea G2 care nu trebuie sa existe inaintea tensiunii anodice nu se aplica, doar la tetrode secventierea e mai critica. Probabil insa te gandeai la GU-43 cand ai proiectat sistemul asta mai sofisticat. Sau poate nu am ineles eu corect modul lui de functionare, schema imi va aduce lamuriri suplimentare.

 

Pana atunci te felicit inca o data pentru sursa, este asa cum mi-ar placea si mie sa o am. A propos, daca stii pe undeva vreun astfel de transformator la un pret decent, da-mi te rog si mie de stire, as fi interesat sa achizitionez asa ceva.

 

Spor la treaba si 73!

Marcel - YO6PMX

 

PS sper sa nu faci rabat la puntea de diode, pune acolo niste 10A10 sau macar 10A6, 5 diode/ramura a puntii, sunt ieftine : http://www.ebay.com/itm/50Pcs-Molded-Plastic-Case-1000V-10A-Rectifier-Diodes-10A10-/350882372302?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item51b2381ace iar ca si filtraj poti pune 9 condensatori de 1000 uF/450V inseriati, nici ei nu sunt foarte scumpi : http://www.ebay.com/itm/1000uF-450V-Radial-Electrolytic-Capacitor-PCB-Dip-Component-20-150-KHM-NEW-10PC-/251169273012?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a7adaf4b4

Link spre comentariu

Fara sa fiu carcotas, eu unul nu as cumpara orice condensator la prima strigare.Nu stiu daca cei din linkul propus sunt buni sau nu, dar cei de la chemi-con zic ca nuproduc pentru seria KMH valoarea de 1000uF / 450V. De la 820uF sar direct la 1200uF.Poate ma insel, dar trebuie studiat cu atentie, chinezului nu-i tremura pixul sa scriece vrea el pe un condensator produs in garajul bunicii.

Link spre comentariu

Schema step-starter...sau daca vreti mai pe romaneste circuitul din primarul transformatoarelor.

http://www.flickr.com/photos/yo2mhj/12221951636/ -Asta e deja construit.

Redresarea+filtrajul de inalta tensiune-U anodic.

http://www.flickr.com/photos/yo2mhj/12221767884/

Redresare+stabilizare UG2,redresare -UG1

http://www.flickr.com/photos/yo2mhj/122 ... /lightbox/

Schemele sunt desenate de mana pe hartie,scanate si putin corectate in paint...orice nelamurire,corectare...adaugire sunt binevenite.

Majoritatea pieselor sunt in cutiile cu "smelturi",lipseste transformatorul de "adaus"la UG2+ -UG1...dar aia nu e o problema...

Link spre comentariu

Acuma, cu piesele din China oricand pot aparea surprize... totusi, decat condensatori electrolitici recuperati, vechi si mai mult sau mai putin uscati, parca eu as prefera totusi varianta chinezeasca. Nu am recomandat la intamplare acei condensatori, em cumparat pana acum vreo 6 seturi de cate 10 buc pentru diversele liniare construite si nu am avut ana acum surprize neplacute. e drept ca nu e tarziu sa apara, liniarele respective functioneaza de aprox 1 an, poate 1 an jumate cel al lui YO6OSC, deci mai au timp condensatorii sa capoteze... Vom vedea.Eu personal am incercat o schema asemanatoare de stabilizator pe G2 si nu am reusit, prajind vreo 4 tranzistori Toshiba, desi erau dati la VcE0 1200V... Si nu au fost ieftini, erau vreo 7 dolari / buc. pana la urma m-am lasat pagubas si am stabilizat cu un GU-50...

Link spre comentariu

Cine mai stie cu condensatorii astia ,dar si eu prefer sa pun noi.Eu vreau sa folosesc schema din atasament pentru Ug2,nu stiu daca e functionala;dar probabil zilele astea am sa o fac practic.Nu stiu cu ce tub(uri) vei face liniarul dar am o intrebare G3 vine la masa sau primeste si ea tensiune?La mine configuratia alimentarii este cam asa:tr.separat pentru anodica(1500vcc/400mA),tr. separat pentru Ug2 si Ug3(400vcc/60mA si 50vcc/30mA stabilizate),tr.separat numai pentru filament,20vca/3A si tr.separat pentru negativare g1 in functie de regim rx/tx.Liniarul va fi cu un singur tub GK-71 cu atac in g1.

Link spre comentariu

Saptamana urmatoare sunt mai liber...deja e proiectat cablajul redresorului de inalta tensiune...marea mea dilema este insa conectarea alimentatorului cu QRO-ul...Conectorii de inalta tensiune sunt relativ scumpi,am gasit ceva idei si cred ce s-ar putea manufactura:

http://timefracture.org/laserpics/regbottom.jpg

http://timefracture.org/laserpics/hvconns.jpg

http://timefracture.org/laserpics/coaxconns.jpg

Orice idee,sursa,e binevenita,nu ma supara nici criticile,intotdeauna sunt productive!!! :aplauze

Link spre comentariu

E bine cu sursa separata...totusi eu le fac mai balsoi si le pun toate inauntru pentru ca nu prea gasesc conectori intre sursa si liniar asa cum as vrea(trebui).Acum cu conectorii de inalta tensiune am vazut ca unii folosesc cablu RG213 pana la 5kv;dar mai ramane problema cu tensiunea de filament care cere curent destul de mare,trebuie sectiune mare ca tubul sa fie alimentat corect la filament.Si o schema pentru alimentare la Ug2 stabilizat care am facut-o acum cateva zile,100% functionala.Asemanator si pentru Ug3.Cred ca schema postata de tine pentru Ug2 este functionala.

Link spre comentariu

Felicitari pentru realizare,ceva in genul asta am facut o sursa pentru UG2 la GU 43B si e testata pe sarcina fictiva,e stabila pina la 100mA,muuult mai mult decat necesita un GU 43B.Cat despre alimentarea de filamente,perfect de acord,aia trebuie sa fie cat mai aproape de tub.Eu am gandit sa folosesc alimentare anodica (si in cazul acesta si UG2 )separata dar langa tub,in acelasi loc,musai alimentarea de filament +un transformator cu alimentarea releelor...si alte comenzi,protectii,e.t.c...Acum "clocesc" cablajele la redresor +filtraj UAnodic...cat despre conectori...sper sa iasa ceva interesant!!!

Link spre comentariu

Sincer...si eu mi-am pus problema asta(curentul invers de G2)...de aceea inca nu am trecut mai departe.Nu sunt specialist,am vazut postari in care se spune ca cea mai recomandata schema ar fii cu stabilizare paralel...Schema care am construit-o este luata de la un rusnac care a facut asa ceva...acum nu stiu cat e de fiabila/functionala,multe aspecte imi scapa din functionarea tetrodelor de genul GU 43B dar incerc sa ma informez/instruiesc,e spre binele meu... :da .Va rog daca ati experimentat/construit/vazut o schema functionala,optimizata nu ma supar(din contra,ma bucur tare mult) sa ne-o impartasiti.73!-Viorel,YO2MHJ

Link spre comentariu

Arhivat

Acest subiect este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări