Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tarod rupt, cum se procedeaza


Recommended Posts

  • Replies 37
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

nu prea poti sa l mai scoti ....eu unul am incercat sa l gauresc dar cum tarodul e un material dur ,burghiul imi ''fugea'' de pe el ..si asa am renuntat din al mai scoate si am dat alta gaura si am facut filet ...cred ca la tine nu poti face asta ?dar ai folosit ulei la tarod cand l ai folosit pt filet ?

Link to comment

Daca ai la indemana un flex cu discul cel mai subtire, sau un dremel cu disc de taiat, se poate cresta un sant in bucata de tarod din piesa si se scoate cu o surubelnita.Binenteles dupa ce aplici ceva ulei pe langa varful tarodului.Asa mai poti scoate si suruburile rupte sau cu capatul uzat. Incalzirea piesei (daca e posibila) usureaza mult sarcina.

Link to comment

Daca piesa nu este complicata se face alta.Daca in schimb nu se poate face alta se poate freza cu o freza Widia de Ø2.5mm sau una de Ø2mm, piesa prinsa bine in menghina si turatie mare. Este riscul de a deteriora freza sau chiar sa o rupi dar posibil sa si scoti tarodul.Eu din experienta personala am frezat doar de la tarozi M4 in sus... pana la M12.Totul depinde de piesa si cat de importanta este aceasta; nu se poate pune o poza sa putem veni cu solutii concrete?

Link to comment

Tarodul are 3 canale pentru span si am incercat sa-l desfiletez cu 2 bolduri mai groase si un patent insa fara succes, e primul tarod din set si e intepenit bine. E o piesa mai complicata, facuta la rugamintea unui prieten. M-am uitat si pe la americani, n-are rost sa ma mai complic, o sa refac lucrarea. Multumesc pentru sfaturi!(Si ca sa-mi stric ziua si mai tare l-am rupt si pe al 2-lea, cel cu doua liniute intr-o alta piesa, :) am crezut ca scap de plata transportului pentru un alt set de tarozi, folosind direct cei 2 ramasi. E marimea M2.5, nu am gasit decat la doua magazine online din Bucuresti)

Link to comment

Am vazut o scula din aia cu electroeroziune la un atelier de reparat tractoare .O foloseau pentru a scoate prezoanele rupte in bloc.Principiul era cel al soneriei , lichid de lucru petrol , motorina .Durata de lucru era un pic mare.Ca idee eu zic sa pui lampa de gaz pe piesa si sa racesti cu ceva spray WD40 ,mai incalzesti , racesti si incerci sa`l rotesti cumva. Daca l`ai rupt sa fii sigur ca asa la rece nu prea iasa.Eu am rupt unu de 6mm da am avut noroc ca am reusit sa`i sudez un "cap" pe care sa pot pune un cleste, a iesit insa dupa incalzit .Daca nu, electroeroziunea.Grig

Link to comment

Exista ulei special pentru filetare sau pasta pentru filetare. Trebuie folosita neaparat, mai ales in cazul filetelor mici pina la 6 mm.Deasemenea, mare atentie la diametrul gaurii initiale. Una mai mica decit trebuie poate duce la blocarea tarodului de initiere a filetului si apoi toata lucrarea este compromisa.

Link to comment

Am rupt un tarod M6 în aluminiu de 15, chiar zilele astea. N-am dormit o jumătate de noapte... Am rezolvat cu acid azotic, simplu, destul de rapid, fără urme. Se pare că la aluminiul nedestinat așchierii, gaura premergătoare trebuie să fie ceva mai mare.

Link to comment

Acidul azotic ataca aluminiul, insa afinitatea pentru fier este mult mai mare si in acest mod combinatiile sale cu aluminiul se vor rezuma la unele superficiale. Daca acidul se aplica cu o pipeta (prin picurare) doar pe ramasita de tarod rupt, atunci actiunea asupra aluminiului va fi minimala. Dupa reactie, trebuie spalat din abundenta cu jet de apa sub presiune.@fum: Nu gaura este de vina, ci tarodul. Tarozii pentru aluminiu sunt speciali, avand o geometrie diferita de a celor pentru otel.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines