Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Terry34

Amplificator cu 6H5C (6AS7) PP

Recommended Posts

Salutare!

 

Am dorit de mult sa imi construiesc amplificatoare PP de marime medie si am inceput cu urmatorul:

Posted Image

Am utilizat tuburi rusesti 6H5C, preu 6H2P si defazor ECC82 Tesla.

 

Pentru ca stiu ce inseamna auditia si ce poate un amplificator pe tuburi am disponibilizat boxele si amplificatoarele mele industriale si am achizitionat piese si difuzoare CIARE si hornuri italiene, mi-am facut singur boxele:

Posted Image

Posted Image

 

Am inceput apoi sa mesteresc la o carcasa de UPC unde erau acumulatorii de fapt, de rack, fata am prelucrat-o din scandura chioara, cu un bisturiu, smirghel si restul imaginatie si indemanare:

Posted Image

Carcasa a ridicat probleme avand tabla dubla, totul a fost executat manual fara freza, cu bormasina. Este impartita in 3 etaje ecranate si traseele au fost foarte dificile, dar am ales sa il fac si dupa cum se vede a intrat totul in aceasta carcasa, a mai ramas si spatiu pentru imbunatatiri.

 

Au venit si trafurile realizate de dl. Lazaroiu, miez C-core identice de Maiak, cam asa arata ele:

Posted Image

 

Intre timp am adunat piese, reglete pe ceramica, condensatoare, etc si am pornit un canal, a functionat din prima, partea proasta este ce alimentarea este dotata cu un traf de 440W, am anodica de 418V dar tuburile 6H5C vad ca rezista cu brio, filtrajele sunt intocmai ca in schema, am dorit sa respect schema originala. Prefinalele au Ua din schema, nu am riscat mai mult.

Schema este de la un amplificator industrial cred cu tuburi 6AS7 sau 6080, ventilatorul este destinat racirii rezistentelor din catozi, care trebuie sa aiba 1,2K/30-40W fiecare!

 

 

Imagini din timpul probelor:

 

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Sunetul la prima proba cristal clear, spre medii-inalte, mai trebuie ajustati condensatorii de 470nF/400V, putere estimata 25-30W acum. Deci este inca in perioada de probe, nu ma grabesc deloc.

 

Felicitari si multumiri d-lui Lazaroiu pentru calitatea transformatoarelor de iesire, sunt transformatoare de top, realizate profesional, sunetul obtinut spune totul, am ramas impresionat!

Posted Image

Nu postez oscilograme aici, schema este clasica, intr-un final trafurile le voi acoperi cu capac din tabla perforata.

Recomand aceasta schema celor care vor sa se apuce de ea, preferabil sa se utilizeze componente de calitate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bravo! Acum stai la căldurică şi asculţi muzichie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da ! Mai ales daca ne gandim ca filamentele tuburilor consuma mai mult de 10 A ! Caldura din belsug si sunet de exceptie la fel ca transformatoarele de iesire ! Sunt nemaipomenite, calitate romaneasca si sunet de exceptie ! Recomand tuturor care vor sa-si faca amplificatoare cu tuburi transformatoarele de iesire realizate de dl. Lazaroiu!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schimbă totuşi puţometrii ăia româneşti cu ceva mai bun, n-ai găsit prin mulţimea de mărunţişuri nimic?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aia sunt pt reglaje, mai am de facut unele imbunatatiri, ii scot, ii masor si o sa pun acolo semireglabile, evident reglate identic. Toate piesele sunt fixate pe cose prin rasucire, lipituri rusesti, nu sesizez brum, microfonie in tuburi, nimic. E tacut fara semnal.O sa fie si o linie de intarziere Ua precum si filtrul pe 220V regulamentar.Datorita timpului nefavorabil nu am putut sa fac rost de mufele de intrare si ce mai am nevoie...afara e Polul Nord... :da :speriat nici sa nu va ganditi sa plecati undeva..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cand vei cupla si celalalt canal Ua probabil va scadea la 380V.Inteleg ca nu vrei oscilograme dar macar tensiuni si curenti in puncte esentiale s-ar putea? Ma refer la montajul realizat.Unde este amplasat ventilaltor,nu se vede.Imi place munca facuta pe placa frontala...dar cutia ptr. difuzor=fuserai,sa nu te superi ca-mi exprim parerea.Ce rol are comutatorul cu 15 pozitii? Cum ai rezolvat comutarea difuzoarelor 4-8 ohmi?In acest tip de defazor,numit cuplaj catodic,functioneaza mai bine cu tubul ECC83 avand miu=100 iar simetria la acest tip de defazor este direct proportional cu miu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

singurele tensiuni care trebuiesc reglate strict sunt cele de 205V din anozii ECC82, nu am pus 83, am respectat schema originala, comutatorul este destinat mai multor surse de semnal care am de gand sa le bag....am loc si pentru adaptarile de rigoare.Traful de alimentare era destinat pentru EL519 PP, are 2 x 150V/ 1A alternativ Ua. Sta rece cu 4 finale.Boxele arata altfel acum, multumesc d-lui Barti pentru filtrele pe 2 cai executate de el, chiar suna bine tot.Eu am pus rezistente de 36W/ 1,2K in catozii finalelor, rezista 30 de minute fara ventilator, urmeaza sa gasesc niste ventilatoare mici in diametru pentru racirea lor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vor fi 2 sau mai multe mici amplasate indirect in spatele rezistentelor, rezistentele fiind dispuse pe tabla ecran care acum a devenit radiatorul lor, racirea va fi suficienta.A durat o vreme sa-mi dau seama la ce folosea infasurarea de 8V ca. din schema.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebuie să faci cumva ca rez alea să nu-ţi coacă condensatorii în paralel cu ele.Sau înlocuieşte-le cu surse de curent, pui trz pe şasiu şi scapi de căldură natural. Sau mai bine faci negativare lămpilor finale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Terry34 Felicitari pentru ambitia de a realiza acest proiect care ar reprezenta o povocare chiar pentru multi cu experienta.Pentru a "scapa" de temperatura degajat de rezistentele din catod,@zal a sugerat o varianta foarte eficienta si care nu altereaza cu nimic calitatea sunetului. Conform principiului conservari energiei,undeva,ceva tot se va incalzi,dar de data asta utilizand tranzistoare care se vor monta foarte elegant pe sasiu,cel putin estetic totul se va schimba spre bine.Pentru acele tranzistoare ar trebui sa alegeti ceva cu Pdc>=15W si Uc>=120V,(la limita cred ca ar merge BD240C,...sau altele!) tranzistoare ce se gasesc usor.Din tensiunea pe baza acelor tranzistoare (diodele Zener in serie) veti stabili cu precizie si curentul prin tuburile finale,personal as fi preferat sa merg cu tensiunea in catod undeva pe la 120V,adica o Pda pentru fiecare trioda cam la 10,5W...11W. NU as recomanda o negativare fixa,mai ales pentru astfel de tuburi finale sau poate o negativare mixta cu un raport negativare automata/negativare fixa bine stabilit. Nu strica sa incercati si varianta propusa de mine,este simplu si va "jucati" din Zenere pentru un PSF convenabil pentru acele tuburi. Inca odata va felicit si va asteptam si cu alte proiecte! :aplauze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu as vrea sa montez nici un semiconductor in aceasta carcasa. In privinta asta o sa ma joc cu ventilatoare chiar daca schema amplificatorului este de la un aparat vintage, as vrea sa pastrez totul conform schemei, are idee cineva ce aparat a fost? :nas: @Zal eu ma gandeam la alta solutie, cu ajutorul racirii fortate sa fac in asa fel ca temperatura rezistentelor sa fie pe la 80 maximum, conzii sunt la 105...eventual ii montez afara...solutii ar fi...Eu nu am gasit, schema o am intamplator, am cautat date despre 6H5C si la imagini in Google mi-a sarit in ochi aceasta schema. Mai cred si ca... nu va mai fi cineva sa se apuce de acest proiect...motivele sunt spuse mai sus in tot topicul acesta, nu e pe gustul multora...Sa stiti dl Lazaroiu ca multi au zis ca miezurile de Maiak sunt mici dar Dvs le-ati vrajit si scot destula putere pentru un amplificator de clasa medie, va multumesc inca odata, sunt trafuri de top !

Share this post


Link to post
Share on other sites

...Sa stiti dl Lazaroiu ca multi au zis ca miezurile de Maiak sunt mici dar Dvs le-ati vrajit si scot destula putere...

Miezurile sunt sau nu sunt destul de mari. Vrajile nu au efect.Vrajile si descintecele nu sunt etape ale constructiei trafurilor.Unicul mod de a vedea daca miezurile sunt destul de mari ar fi o oscilograma la 20Hz, dar cum iti este frica...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu voi pune oscilograme in topicele mele ci doar detalii de constructie.Cu trafurile executate de dl Lazaroiu nu imi este frica, mai sunt si altii care au pus oscilograme si au trafuri LMO in amplificatoarele lor, ei pot confirma acest lucru, sunt exceptionale dar nu vreau sa intru in polemici si discutii despre ce pot ele....asta se poate vedea practic, parerea mea este ca sunt cele mai bune si voi mai comanda trafuri de la dl Lazaroiu. Incepand cu ele am devenit dependent si voi utiliza numai trafuri marca LMO.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu conteaza cine le construieste. Nici cel mai bun bobinator din lume nu poate scoate mai multa putere, pe un miez dat, la o anumita frecventa data, 20Hz sa zicem. Pe un miez dat, intotdeauna vom avea o putere maxima, la o frecventa data, peste care nu se poate trece. Nici macar cu vraji.Sa nu umblam cu vrajeli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.