Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
unady

osciloscop rusesc c1-99

Recommended Posts

va salut cu respect am un osciloscop rusesc c1-99 si nu mai vrea sa afiseze spotul pe ecran.la inceput defectul s-a manifestat in felul urmator: il porneam si mergea spotul dupa care in timp ce se incalzea, cam dupa 20minute trebuia sa dau mai luminos din butonul de luminozitate ;dupa cam 35-40 minute spotul se latea (ajungea cam la 5mm latime pe ecran) si daca voiam sa vad o forma de unda nu o puteam distinge foarte bine chiar daca mai umblam la butoane....Daca il lasam 30minute sa se raceasca mergea ca la inceput cum v-am descris pana acum...Pentru ce am eu nevoie e foarte minunat acest osciloscop...L-am lasat putin nesupravegheat si cand m-am intors nu mai afisa spotul; l-am desfacut si am constatat ca nu mai are fit(am gasit un loc cred pe un triplor ,sau cam asa cred, unde spune ca trebuie sa scoata 12,5kv si nu scoate nimic)filamentul din tub pare ca se aprinde ...nu am gasit documentatie in acest sens daca ma poate ajuta cineva cu vreo idee, un sfat in sensul de a-l putea repara va sunt recunoscator...va multumesc anticipat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schemele:

http://www.rlocman.ru/i/File/2008/05/30/c1-99.zip

Spui că nu are tensiune de postaccelerare 12,5KV, deci e bine că măcar ai cum să măsori înaltă tensiune.

Dacă dinainte zici că se lățea spotul, asta poate însemna că-i varia tensiunea de focalizare. Deci bănui că toate tensiunile de la ieșirea convertorului Flyback picau.

Convertorul flyback mai funcționează acum? Tranzistorul aferent îi bun sau s-a ars?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schemele: http://www.rlocman.ru/i/File/2008/05/30/c1-99.zipSpui că nu are tensiune de postaccelerare 12,5KV, deci e bine că măcar ai cum să măsori înaltă tensiune. Dacă dinainte zici că se lățea spotul, asta poate însemna că-i varia tensiunea de focalizare. Deci bănui că toate tensiunile de la ieșirea convertorului Flyback picau. Convertorul flyback mai funcționează acum? Tranzistorul aferent îi bun sau s-a ars?

salut nu pot masura efectiv tensiunea de 12,5kV dar cred ca ar trebui sa faca o descarcare in momentul cand te apropii cu FIT-ul de masa ori acest lucru nu se intampla.tranzistorul nu stiu care e (daca e ala mare care zic eu ca ar trbui sa contribuie la scoaterea de fit nu stiu ca sa zic pentru ca e rusesc nu stiu cum trebuie sa arate pe aparatul de masura acele jonctiuni;pe el scrie2T803A si arata asa: cu +in bazaB-E504 iar cu -in bazaB-E983;cu +in baza B-C482 iar cu - in baza nu arata peB-C iar C-E cu+in Cnu conduce iar cu - in C arata 784 peC-E)arata nasol dupa parerea mea.L-am inlocuit cu un BU508A si tot nu merge.

Share this post


Link to post
Share on other sites

foarte utile schemele, multumesc...se pare ca triplorul e bun caci am facut un oscilator extern si am pus infasurarea trafului primar pe un tranzistor bu508 si apare spotul aiurea bineinteles din cauza tensiunii care nu stiu de cat e dupa triplor ,dar in continuare nu ma prind ce e stricat in oscilatorul original de la osciloscop. Pate ma indrumati pe unde sa masor sa schimb ceva...

Share this post


Link to post
Share on other sites

foarte suspect acest osciloscopafiseaza spot cu distorsiuni fara sa ii fac nimic nu inteleg...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dupa 5...20 minute de functionare, se defocalizeaza, la inceput brusc dar mai putin, iar apoi treptat din ce in ce mai mult, concomitent cu reducerea treptata si de la sine a luminozitatii pana cand chiar dispare spotul, si se aude ca ventilatorul (care este conectat pe aceeasi alimentare de +28V cu sursa HVPS) isi reduce un pic turatia. Osciloscopul nu isi revine decat daca este oprit, lasat sa se raceasca si apoi repornit. Daca este repornit prea devreme, simptomul se manifesta mai devreme. Tensiunile continue pe placa in amplificator si amplitudinea impulsurilor in circuitul de emitor al finalului si diodei variaza odata cu manifestarea simptomului, dar polarizarile tranzistoarelor din amplificatorul de eroare par ok, in sensul ca, desi variaza si devin anormale, nu sunt jonctiuni care conform valorilor polarizarilor "la cald" sa poata fi considerate intrerupte sau in scurt.Deconectat redresorii de inalta tensiune din secundarul transformatorului cu exceptia celui pentru -2,5kV (de unde este preluata reactia), se comporta la fel, deci cel putin cei doi redresori deconectati sunt ok. Componentele de pe placa, masurate, sunt ok, polarizarile in amplificatorul de reactie sunt initial ok dar apare un salt in valorile lor si apoi variaza conform manifestarii simptomului, practic bucla incearca sa compenseze reducerea tensiunii la iesire dar nu mai reuseste; inlocuirea celor 3 condensatori nu rezolva bineinteles nimic si la fel inlocuirea tranzistorului de putere de pe radiator (cu 2N6653). Daca osciloscopul este lasat mult timp in functiune cu simptomul manifestandu-se, se incinge puternic rezistenta de 5,6 ohmi 2W.Pornit succesiv la rece si incalzit de fiecare data cu statia cu aer cald, componentele de pe placa, redresoarele si transformatorul, singura schimbare se intampla atunci cand pornit de la rece incalzesc bobina transformatorului, atunci apare in numai 5...10 secunde simptomul si cu o viteza foarte mare, foarte repede se reduce la minim luminozitatea; daca racesc cu spray refrigerant bobina incalzita, simptomul dispare si apoi reapare imediat ce o incalzesc din nou; repetat de mai multe ori cu acelasi rezultat => transformator defect.Bineinteles, in cazul dumitale, poate fi altceva decat transformatorul, insa urmand aceasi procedura cred ca poti determina cauza problemei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

reapare imediat ce o incalzesc din nou; repetat de mai multe ori cu acelasi rezultat => transformator defect.Bineinteles, in cazul dumitale, poate fi altceva decat transformatorul, insa urmand aceasi procedura cred ca poti determina cauza problemei.va salut azi am asamblat osciloscopul...merge desi nu am facut nimic.intr-adevar ma gandesc la acel traf de FIT pentru ca va ziceam mai sus ca am facut un oscilator extern care comanda un BU508A si tot ca sarcina acel traf si scotea ceva tensiune inalta (nu stiu cat)....poate s-a intamplat ceva prin infasurari cand am pus comanda mea...nu stiu....chestia e ca acum e pornit de o ora iar intensitatea luminii e ca la inceput si nici nu mai defocalizeaza decat foarte putin.Deja dupa ce am citit cele scrise de dumneavoastra ma gandesc ca multe zile s-ar putea sa nu mai aiba acel traf iar de altul nu stiu daca pot face rost...Testul cu incalzirea nu l-as mai face daca tot merge...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Simptomele descrise de catre dl Traian B au aparut si la osciloscopul meu C1-79, dar exact la fel.

 

Eu nu am facut experimentul cu sprayul acela refrigerator si nici nu mi se incalzeste asa tare trafo ferita.

 

Ce imi recomandati?!Eu banuiesc tranzistorul final T1 2T808!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verificați în primul rând cu un ESR-metru toți electroliticii, rușii aveau probleme cu ei.... unde mai pui și vechimea aparatului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc d-l Validae.

Am uitat sa zic ca am verificat electroliticii cu ESR si par buni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.