Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
unuldinei

Solutie pentru lipit metale rezistenta la temperatura

Recommended Posts

Salutare , treaba e cam asa : Am o centrala pe lemne , manufacturata acum.. 30 de ani . Acum 2 ani am mai facut o revizie dar nu am reusit sa o schimb pentru iarna asta si ... a inceput sa picure/planga in focar (e de tipul tub in tub, camasa plina cu apa si tiraj natural ). Daca stie cineva cu ce as putea lipi acolo , exclus sudura . Materialul este tabla de 5mm sau a fost... :). Conditiile sunt : - material tabla din fier ruginit , copt pe alocuri ; - nu exista presiune; - temperatura undeva la 200-300 grade C la flacara directa .M-as orienta spre poxipol lipire metal sau ceva care sa lipeasca fonta. Nu stiu, cei care au mai umblat la centrale poate stiu cate ceva si le-as ramane recunoscator pentru o idee mai buna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fonta se poate suda, dar e mai complicat cu racirea dupa sudare. Poxipol nu este o pasta pe care sa te bazezi, se desprinde daca apuci de un capat, si se duce pina in celalalt capat, practic nu face aderenta. Cat priveste mediul in care lucreaza la 300 de grade celsius, nici nu te gandi la poxipol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu este posibil sa utilizezi niste solutie de aceea de izolat radiatoarele pe la masini?. Personal nu am avut probleme cu centrala dar am auzit de la unii ca s-ar mai folosi si pe la instalatii termice. Asta daca nu e foarte mare orificiul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In caz de urgenta maxima merge ceva cirpeala.Silicon de inalta temperatura , o placa de metal prinsa cu atofiletante, bineinteles cu silicon pe ea.Normal ca si pe la suruburi trebuie sa aplici siliconul.Daca focarul e chiar fonta atunci suruburi normale si filetezi gaurile cu tarod.Purecede la lucrarea asta cu entuziasm moderat....Grig

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru sfaturi . Din pacate porul e pe cordonul circular de sudura al unei tevi . Ma gandeam ca exista ceva pentru lipit blocurile de motoare auto ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din pacate porul e pe cordonul circular de sudura al unei tevi .

Daca`i la sudura atunci cu sudura se repara!Grig

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hai sa clarificam un aspect important:Intai scrii ca e "manufacturata" (construita artizanal as fi spus eu); apoi faci referire la fonta. Apoi scrii ca porul e la sudura (circulara) a unei tevi...(probabil pe marginea unei gauri intr-un panou de tabla)In primul rand, NU e fonta (chestia aia se preteaza la piese TURNATE, gen element de calorifer, nicidecum la suduri!)Deci sudura se repara cu sudare. Merge si electric, insa trebuie sa ajunga electrodul (si vederea prin masca) a unui....sudor! Preferabil pe uscat, prezenta apei va perturba regimul de incalzire al metalului (si mai ales cel de racire, racirea rapida marind riscul de a crapa alaturi!)Sigur ca sudura la autogen (acetilena, mai corect) e si mai buna (asta e posibila NUMAI pe uscat!), in principal fiind cu incalzirea si racirea mai lente, cu mai putine tensiuni.La flacara directa, ia-ti gandul de la epoxidice, ba chiar si de la siliconice.Succes!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fonta nu se sudeaza cu electrozi din fier, ci din monel (Cu-Ni). Pentru etansare exista chituri rezistente la temperatura. Cel mai bun este cel din silicat de sodiu si samota. Merge si chitul din litarga si glicerina care se intareste repede.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest SARA

Salutare , treaba e cam asa : Am o centrala pe lemne , manufacturata acum.. 30 de ani . Acum 2 ani am mai facut o revizie dar nu am reusit sa o schimb pentru iarna asta si ... a inceput sa picure/planga in focar (e de tipul tub in tub, camasa plina cu apa si tiraj natural ). Daca stie cineva cu ce as putea lipi acolo , exclus sudura . Materialul este tabla de 5mm sau a fost... :).Conditiile sunt :- material tabla din fier ruginit , copt pe alocuri ;- nu exista presiune;- temperatura undeva la 200-300 grade C la flacara directa .M-as orienta spre poxipol lipire metal sau ceva care sa lipeasca fonta. Nu stiu, cei care au mai umblat la centrale poate stiu cate ceva si le-as ramane recunoscator pentru o idee mai buna.

salutare... ai reusit sa repari centrala? am si eu aceeasi problema, cu o centrala la fel ca si a ta... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu pot sa spun ca am reparat-o, dar solutia a fost cam asa :  silicon rezistent la temperatura  de la Bison  si pe deasupra cu o tabla neagra curata de 1mm grosime  ar fi un pansament ok petru un sezon ca solutie de avarie.Centrala mea e prin "cadere naturala" deci nu sunt presiuni mari in instalatie . Depinde cum arata locul respectiv. Poate se preteaza mai bine QuickSteel sau sudura .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.