Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Instant electric + boiler fonta pt baie


Sharky

Recommended Posts

SAlutare,Am nevoie de o solutie de incalzire rapida de apa calda intr-o baie dintr-un apartament vechi cu pereti inalti asa ca ma gandeam la un instant electric de 3kW, maxim 5kW.Dimensiunile baii sunt 5mx2.5mx3.5m, iar panoul e pe un perete opus al baii. Ma voi uita cat e de gros firul din casa, dar ar trebui sa tina 5kW pe termen scurt.Momentam am un cazan de fonta de 90L cu un arzator automatizat sub el. ASta imi rezolva si apa calda si caldura (iarna). Are horn strapuns de tevi inainte de conectarea la cosul blocului. Daca arzatorul nu e pus pe flacara maxima imi incalzeste cazanul in 90 minute cat pt un dus normal, iar cosul de dupa hornul cu tevi e relativ rece, deci eficienta e crescuta. Adica gazul fie imi incalzeste apa, fie incalzeste baia.PE maxim in mai putin de o ora am apa calda, dar ma gandesc ca randamentul e mai prost si se pierde mai multa caldura pe cos in sus, dar asta e alta poveste.Pe timpul verii parca n-as vrea sa incalzesc ditamai cazanul doar ca sa ma spal pe maini sau un dus scurt asa ca as prefera un instant electric. Ma gandesc sa il pun in serie cu cazanul. Vara sunt macar 15C in baie, in general 20 sau chiar mai mult, iar instantul va trebui sa aduca apa din cazan de la 15-20C la 40C. Ma gandesc ca un 3 pana la 5kW ar face fata cerintelor.Boilerele electrice nu mi se pare o solutie in cazul meu. Au pierderi termice mici, dar nu suficient de mici asa ca daca e sa le tin non stop in priza avand in vedere ca nu trec des pe acasa. Prefer sa folosesc gazul ca e mai ieftin, dar nici sa incalzesc 90L de apa doar ca vreau sa ma spal pe maini sau sa fac un dus in cateva minute. Poate ma grabesc sau poate vreau sa fiu mai econom. :)Am un boiler de 10L 2kW in bucatarie, dar dureaza cam 20 minute cat sa faca apa usor calduta, care se termina una doua.Ce parere aveti? Merge treaba cu instantul electric?Ma intereseaza solutii ieftine, fara chestii gen tavan fals, instante pe gaz sau alte povesti care costa o caruta de bani.Stiu ca o centrala de apartament ar fi cea mai indicata, dar costa o groaza de bani, plus ca as strica niste lucruri gata facute si functionale. De o amortizare prin consum redus nu se poate pune problema decat peste cel putin 10-15 ani.

Link to comment
  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

E marca Ariston, ma voi uita mai atent la putere cand voi trece pe acolo. Ideea e ca nu agreez asa ceva. Se incalzeste prea greu, consuma curent mai mult (pt ca nu face ce trebe). DAca iau unul mai mare dureaza mai mult. Sa il tin tot timpul pornit e exclus pt ca de multe ori nu trece nimeni pe acolo 2-3 zile la rand asa ca sta degeaba.Daca e sa incalzesc apa mai multa folosesc gazul in aceeasi bani, in rest numai avantaje.Din cate stiu unul de 50L se incalzeste in 2 ore. In timpul ala incalzesc lejer 90L pe modul eficient, ca cu flacara la maxim in mai putin de o ora pot face dus.Ideea e ca daca tine un instant sa faca ce vreau eu, adica 4-5 minute maxim pe 3kW, sarma trasa direct din tablou.Ma refer la experiente practice.Pot citi si eu laudele din prospect cum ca ar da 3L/min la 5kW si delta T 20C, deci vreo 2L tot raman la 3kW, decent pt un dus rapid pe perioada calda.Vreau sa aflu niste rezultate practice sa stiu daca ce vreau eu sa fac va da apa calda sau mai deloc.Pe scurt, a folosit cineva instant sa faca dus, daca da, in ce conditii?Folosesc si o masina de spalat, in acelasi apartament. Evident, nu deodata, dar nu am patit sa am probleme pana acum chiar daca am spalat in ea cearceafuri la temperaturi mari.

Link to comment

cea ce vrei tu o sa te coste bani la consum , sunt boilare care mentin apa calda are termostat , dar daca tii le idea dea incalzi apa cu sursa de curent , iati un boler de 60l si programeaza la ce temperatura vrei si boilaru o sa tina apa calda tot timpu ,fara sa mai pui mana pe el , daca [pleci de acasa treaba e mai complicata, pt ca trebuie sa astepti sa se incalzeasca apa , sfat lasa asa chiar daca incalzesti 90 l de apa , , sau pune un boiler care e pe lemne si in loc de lemne pui arzator de gazz, e mai complicat dar e o solutie,

Link to comment

Ai mare grija la impamantare daca montezi o porcarie de aia de instant electric. Numa impamantarea m-a salvat de la moarte sigura cand mi-a crapat rezistenta de la instant. De atunci sa nu mai aud de instanturi, cand il porneam scadea lumina in garsoniera, am schimbat trei sigurante automate din cauza lui.Am boiler de 80L reglat la 50-60*C si nu consuma mai mult de 45kW/luna.

Link to comment

problema la instant este debitul de apa si temperatura care variaza in functie de debit.daca va multumeste un debit de 1,5l pe minut pentru 45 grade,atunci puteti sa-l folositi linistit.insa temperatura variaza mult daca nu tineti un debit constant.dupa mine,instantul este bun doar pentru spalat pe maini dar este o parere strict personala.

Link to comment

Dupa cum ziceam cuiva despre postatul pe forum, 50% din sfaturi sunt anapoda.Am scris din primul post, am cazan de tip pe lemne de 90L care are si gaz.ASta e mai bun ca un boiler electric, e mai ieftin ca functionare, face caldura in casa, incalzeste mai rapid, e automatizat.La 45kW pe luna ma costa 15lei, cu banii aia pot sa incalzesc cazanul de fonta de 10 ori + caldura care o fac in camera.Protectia e ok, voi pune diferentiale, iar impamantarea e ok, am testat-o mai demult folosind-o in loc de nul. Nu scade prea mult tensiunea.Vroiam doar sa stiu din practica in ce conditii ati folosit instantul si cum a mers.Evident ca debitul va fi constant, eu nu ma joc cu robinetii in timp ce fac dus. La fel si dincolo unde am centrala, il potrivesc la inceput si apoi asa ramana pana ies de sub dus.Ce temperatura are apa la intrare pt acel debit de 1.5L minut? Eu sper sa nu am nevoie de 45grade in plus, doar de 15-20C in plus.Ma bazez pe faptul ca instantul e pus in aval, deci dupa boilerul de fonta, care va avea apa la temperatura camerei pe perioada scurta, dar cat imi trebuie mie.Pun unul de tip "pe teava".Cine a avut asa ceva, ce putere a folosit, care era debitul, si care erau temperaturile de intrare si de iesire?

Link to comment
  • 1 month later...

Nu am o experienta directa, insa o cunostinta de-a mea, care si-a instalat instante (inainte de epoca minunatelor centrale murale), isi pusese unul de 5kW pentru chiuveta la bucatarie si unul de 10 kW pentru baie (desigur, ambele cu cablu propriu si separat pana la tablou). (intre timp cred ca au renuntat in favoarea unei solutii pe gaz, apoi s-au mutat de acolo)Ar trebui sa va interesati cat e specificat in contractul de furnizare a energiei electrice; uzual, pentru uz casnic monofazat e 2 (4) kW, adica nominal 2 si un timp limitat (nu stiu exact, ceva de ordinul a 10-15 minute, poate), 4kW. Mai bine interesati-va la E-nel la comercial (sau cum se cheama furnizorul in zona dv.). Contractul se poate "mari" pana la 6kW pe monofazat (nominal), insa iar trebuie intrebat la furnizor in ce conditii (daca trebuie modificari, in sensul inlocuirii de cabluri, tot dv le veti suporta, chiar daca inainte de contor e in principiu instalatia furnizorului. De la 15kW, trifazat, dar nu stiu daca se aproba si la bloc.Aparte de asta, oricum e bine de facut o revizie serioasa la instalatie, pentru ca daca pentru 2 kW "merge si asa", cu vreun loc mai oxidat si fierbinte, la 10 kw va lua foc (izolatia).Eu caut o solutie (probabil "ne-economicul" si atat de voluminosul boiler), sa scap de variatiile de temperatura inerente, s-ar parea, minunatului de regim instant al cazanului mural (pardon, centrala)..Bafta!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines