Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Cristian95

Stabilizare alimentare

Recommended Posts

Salut baieti! Am o problema si as dori un ajutor din partea voastra.Treaba sta in felul urmator:vreau sa fac un amplificator stereo cu tda7294, am facut rost de un traf (pe el scrie 500W) si avea doua infasurari 50 0 50 l-am desfacut l-am rebobinat dar nu prea mi-a iesit, adica am o diferenta mica intre cele doua infasurari fata de masa 25 0 25,7, iar dupa filtrare am +35 0 -36, acum intrebarea mea este cum as putea stabiliza alimentarea la +32 0 -32 ? Va multumesc anticipat!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cum ai reuşit să păstrezi diferenţa de tensiune chiar şi după puntea redresoare? Doar dacă nu ai făcut schema aia proastă cu două punţi... Presupun că multimetrul măsoară corect tensiunile pozitive şi negative faţă de masă. Unele dau diferenţe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Redresarea este facuta cu 2 punti intradevar de 10A filtraj 10000uf 50V 2 buc as putea face cu o singura punte de 25A in cazul acesta voi mai avea diferente? Si inca o intrebare traful mai avea o infasurare de 15 V(de ea nu m-am atins) cum as putea sa o redresez ,filtrez si stabilizez la 5V cat trebuie integratrului pentru a nu sta in stand by/mute, si ce rezistente as putea folosi pentru descarcarea condonsatorilor dupa decuplarea amplificatorului de la prize?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doar dacă nu ai făcut schema aia proastă cu două punţi...

De ce este proasta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Varianta cu o singură punte egalizează ramurile, avînd ca dezavantaj o masă zgomotoasă. Cea cu două punţi nu egalizează ramurile, dar ara avantajul că separă complet înfăşurările. Ultima e mai silenţioasă, iar 1V în plus pe una din ramuri nu e o tragedie, îl poţi scoate uşor adăugînd offset la intrare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca diferenta dintre cele doua secundare e mare, în varianta cu o singura punte, cele doua înfasurari nu mai sunt solicitate egal. Se poate ajunge în situatia ca una din înfasurari sa nu mai debiteze deloc curent si avem practic un redresor dublor de tensiune. Daca tensiunea la vârf prin înfasurare e mai mica decât tensiunea minima pe condensatorul de filtraj, diodele conectate la înfasurarea respectiva nu se mai deschid. În acest caz trebuie folosit filtraj cu intrare pe bobina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ar mai fi o chestie, de care nu sînt chiar sigur şi mi-e lene s-o fac: dacă sarcinile de pe ramuri nu consumă acelaşi curent, una din înfăşurări va avea permanent o componentă continuă.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Traful se rebobineaza folosind ambele infasurari (sarme) in acelasi timp, executandu-se legaturile electrice ulterior. Altfel pierderile electromagnetice variaza si rezulta tensiuni diferite.Ai facut asa cand ai rebobinat trafo ? Eu cred ca nu ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Diferenta este totusi de doar 0,7V... Se exagereaza cu datul cu parerea pentru o nimica toata, ampliful n-are nici un fel de stres si la 1-2V diferenta intre ramuri, rareori se asculta la volum atat de ridicat incat clippingul sa intre in discutie pe ramura mai mica, si in afara de o oaresce diferenta in disipatie pe ramura mai mare, nu vad alta problema... Eu as pune direc o singura punte redresoare intre ramuri si masa luata de la mediana, garantat nu are absolut nici o problema pt o diferenta asa mica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pune o dioda serie (dupa redresare) "in direct" pe ramura cu 0,7V in plus...Sau pur si simplu mai scoate o spira din secundarul care da tensiunea mai mare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc baieti voi merge pe varianta cu o singura punte, dupa redresare si filtrare am ambele ramuri egale +36 0 -36 stiu ca probabil e o tensiune unpic mare pentru tda dar va fi folosit in permanenta pe 8 ohm si il voi folosi doar in casa la nu mai mult de 20W pe canal.O schema de filtru activ reglabil se poate, pentru ca as dori sa mai fac un canal pe langa cele doua pentru un subwoofer care va fi alimentat dintr-un alt transformator.Sateliti vreau sa i tai de la 80HZ 24db/oct iar basul de la 80hz 24db/oct de low cat pentru subwoofer nu am nevoie pentru ca nu va fi dat in veci pururi foarte tare incat frecventele foarte joase sa arda difuzorul.Il voi folosi pentru productie, am camera tratata acoustic iar eu zic ca va suna bine tda-ul la putere mica.Voi ce spuneti?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se poate sa imi dati sau sa ma ajutati la realizarea un scheme de filtru activ pentru sateliti? As dori sa imi taie de la 120HZ/24db oct. Multumesc anticipat!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.