Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
fritz_vali

ariston avd149 service manual cod eroare F08

Recommended Posts

caut si eu manualul de service la o masina de spalat ariston model avd149! Masina spala si clateste dar nu trece la centrifuga (da eroare f08) ; unii spun ca ar fii pompa evacuare altii ca ar fii rezistenta de incalzire!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se pare ca problema persista! Am schimbat rezistenta impreuna cu NTC-ul apoi am facut un test pe spalare si tot mia dat eroare in momentul cand trecea la clatire! Apoi am crezut ca ar fii pompa de evacuare(deoarece dadusem doar pe programul de evacuare apa si tot aceeasi eroare mia dat); binenteles am schimbato si pe aceasta! In concluzie : imi da aceeasi eroare pe programele de spalare in momentul cand trece la clatire iar pe celelalte programe(clatire ,centrifuga, evacuare) imi da la cateva minute eroare(difera de la caz la caz minutele)!Stie cineva care ar fii problema la masina asta de spalat? :cry: Va multumesc anticipat!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Va multumesc pentru sfat! Cand o sa ajung acasa la Calarasi(eu stau de ani buni in Bucuresti , in Calarasi stau parintii) o sa incerc sa schimb si acel presostat! Credeti ca sa-r potrivii presostatul de la o masina ariston tot de 7 kg cu afisaj (leduri) model AVXXL105? Asta ca sa nu ma trezesc, ca o sa cumpar degeaba piesa asa cum am patit cu pompa de evacuare!ps: cum se verifica presostatul?(rezistentra stiam ca trebuie sa aibe in jur de 30 ohmi si NTC-ul cam 20 kohmi la temperatura camerei)In cazul presostatului sunt o leaca in ceata!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se pare ca problema persista! Am schimbat rezistenta impreuna cu NTC-ul apoi am facut un test pe spalare si tot mia dat eroare in momentul cand trecea la clatire! Apoi am crezut ca ar fii pompa de evacuare(deoarece dadusem doar pe programul de evacuare apa si tot aceeasi eroare mia dat); binenteles am schimbato si pe aceasta! In concluzie : imi da aceeasi eroare pe programele de spalare in momentul cand trece la clatire iar pe celelalte programe(clatire ,centrifuga, evacuare) imi da la cateva minute eroare(difera de la caz la caz minutele)!Stie cineva care ar fii problema la masina asta de spalat? :cry: Va multumesc anticipat!

Share this post


Link to post
Share on other sites

azi am ajuns in calarasi , si am schimbat presostatul dar da aceeasi eroare f08 cand trece la clatire! Daca ma uit la ce spune eroare dupa link-ul dat de Domnul ddr80 ar trebui sa verific eu releu sau sa schimb placa de baza a masini in cel mai rau caz! Astept alte sugestii! Va multumesc mult!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verificati si furtunasul de la presostat,daca e fisurat degeaba ati schimbat presostatul masina tot nu stie care este nivelul de apa din cuva,pentru verificare suflati,trageti aerul din furtunas,in presostat se inchid,deschid niste contacte,cu un aparat de masura se pot verifica daca acele contacte lucreaza

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest felix

Am o masina de spalat Ariston AVD 149 . Am avut probleme cu rulmentii , dar spala si storcea . Am chemat meseriasi de la o firma (Melarox , din Bistrita)  , au constatat , au luat masina si au dus-o la firma . Cand mi-au adus-o inapoi , inainte de stoarcere aparea eroarea F08 si nu mai storcea hainele . Inapoi la firma , acolo mergea (martor era sotia mea) , cand o aduceau acasa din nou eroarea F08 . Avand ceva cunostinte in electricitate , am luat un aparat de masura , am gasit pe net un manual de reparatie de la o masina de spalat asemanatoare (AW149) si am inceput sa caut defectele care apar pe forumuri legate de aceasta eroare F08 : presostat (era OK) ; furtunasul de la presostat (OK) ; rezistenta de incalzire si termistorul  (OK , incalzea) . Surpriza a fost ca pe conectorul din stanga al rezistentei de incalzire aparea conectat , pe langa firul gros cu papuc al rezistentei de incalzire , si un fir negru , cu papuc auto , care era cumva conectat improvizat . Comparand cu schema si mergand pe fir , am gasit ca era un fir al carui al doilea capat era conectat in filtrul de deparazitare electrica pe unde este alimentata  masina de spalat de la priza, firul fiind legat la pamantare printr-o rezistenta de 100kiloohm . Capatul conectat improvizat (fie din nestiinta , fie intentionat - am avut in prealabil niste discutii cu meseriasii si patronul , pentru ca pe actul de garantie al reparatiei nu apareau rulmentii , ci telescoapele si pompa , care fusesera OK) trebuia conectat de fapt la carcasa motorului (are conector auto tata acolo , care bineinteles era liber) . Dupa ce am refacut legatura , defectul a disparut si masina functioneaza . Discutia cu patronul firmei susmentionate nu a fost placuta , e prima oara cand am patit asa ceva . Dar important este daca va apare aceasta eroare F08 sa verificati si aceasta conexiune  a carcasei motorului prin firul negru si o rezistenta de 100kiloohm la pamantarea din filtrul de deparazitare electrica in care este conectat cablul de alimentare de la priza al masinii de spalat .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dle. Fritz-vali, rezistenta de incalzire ce valoare avea? Apoi pompa de apa functiona?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Va salut, am revenit cu problema acesti masini de spalat. Sa incep cu inceputul.

 

La un moment dat in timpul spalari incepuse sa dea eroarea f08. Am incercat repararea masini prin verificarea rezistentei de incalzire(imi da 30 ohmi deci pare buna) deoarece observasem ca unul din firele care duc la rezistenta era intrerupt si carbonizat.

 

Am refacut conexiunea prin acele conectoare tip papuc apoi am pornit testul . Din pacate de data asta masina spala in continuu si nu incalzeste apa. Am masurat in timpul spalarii daca ajunge tensiune pe rezistenta de incalzire si nu ajunge nimic; apoi am masurat cu aparatul pe una din contatele rezistentei si pe masa, observasem cu stupoare ca imi da 220 V si nu inteleg de ce? Astept alte sfaturi.

 

Sa fie cumva rezistenta de incalzire , chiar daca prin masurare da ok? Astept raspuns in seara asta daca se poate. Multumesc.

 

PS: am scos placa de baza si pare 100 % in regula; chiar impecabil(e fabricata in Italia se pare).

Edited by fritz_vali

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masoara tensiunea pe rezistenta.Daca nu ai 220 verifica releul de pe rezistenta si conectorii de la rezistenta la placa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.