Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
razvan1971

Un sfat pretios va rog!

Recommended Posts

Doresc sa-mi fac o automatizare la apartament, o electrovalva de apa cara sa se inchida automat cand senzorul de inundatie trimite semnalul. Problema este ca am nevoie de un releu intrerupator comandat cu automentinere care sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

 

-sa deschida si sa mentina deschis un circuit alimentat la o tensiune de 220 Vca la aplicarea unei tensiuni de 12 Vcc .

Doresc ca prin acest releu intrerupator sa inchid o electrovalva de apa normal inchisa ( lipsa tensiunii face ca aceasta valva sa se inchida automat) . Mentionez ca semnalul de comanda este pentru scurta durata, asta fiind motivul pentru care doresc ca acest releu sa ramana inchis si dupa incetarea alimentarii bobinei si sa poata fi ulterior resetat manual pentru a fi din nou operational ( electrovalva de apa alimentata 220 vca)

 

Aceasta este electrovalva :

http://www.arenainstalatiilor.ro/electr ... ere_produs

 

Semnalul care comanda releul intrerupator este dat de o alarma cu senzori de inundatie ce ofera o alimentare pe iesirea de sirena de 12 Vcc pt 3 min

 

Daca cumva aveti vreo sugestie, please help! :pandaci

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut, la dedeman, bricostore etc... se gasesc rele de timp , au o gramada de functii, sigur gasesti ce ai nevoie.

post-28796-139829743056_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am citit de trei ori pana cred ca am priceput ce vrei.Din cate am inteles eu,tu vrei sa pui o electrovalva pe alimentarea cu apa care atunci cand n-ai inundatie sa fie alimentatata la 220v iar cand alarma de inundatie trimite un semnal de 12v sa opreasca alimentarea cu apa.Corect?Poti face o schema simpla cu doua relee,unul de 220v si unul de 12v,prin cel de 220v alimentezi electrovalva in asa fel incat cand e cuplat sa fie alimentata ,iar pe circuitul de comanda al releului astuia inseriezi contactul nc al releului de 12v alimentat de alarma.Releul de 220v il cuplezi cu un buton no cu revenire pus in paralel cu un contact no al aceluiasi releu.Deci apesi butonul,cupleaza releul 220v ,se automentine prin contactul no in paralel cu butonul si in acelasi timp deschide electrovalva.tot montajul sta asa pana apare tensiune de la alarma prin contactul nc al releului de 12 v se intrerupe alimentarea releului de 220v si implicit alimentarea electrovalvei.Ca sa o deschizi iar,trebuie sa dispara tensiunea de 12v de la alarma si sa apesi din nou butonul. :rade: mi-e lene sa desenez o schema de aia am scris atat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru raspunsurile prompte! Am sa citesc inca odata mesajul tau, am mai facut diverse automatizari simple, dar totusi nu am multa experienta. Un sfat de unde as putea achizitiona aceste relee si daca nu cer prea mult un exemplu - model eventual un site ceva!

Share this post


Link to post
Share on other sites

mai bine folosesti electrovalva precum cele de la gaze, care inchide la aplicarea unui impuls de tensiune si se deschide manual tragand de o ciuperca.automatizarea cred ca merge cu un tranzistor si un senzor de umiditate (gasesti la adelaida) in baza si releu, sau fara :)Succes!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu am gasit o astfel de electrovalva pentru apa cum spui tu cu ciuperca, iar cea de gaz cu siguranta nu poate fi folosita, singurele modele gasite sunt normal inchis si normal deschis cu bobina. Am ales sa montez o valva NC pentru o mai buna siguranta si gestionare a situatiei, plus posibilitatea de a inchide foarte usor apa cand lipsesc mai mult de acasa, prin deconectarea solenoidului. Daca cumva detii vreo informatie despre o astfel de valva te rog sa-mi spui.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.