Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Arhifane

Inlocuire bec lanterna cu led

Recommended Posts

Buna ziua,Sper ca am limerit bine categoria (daca nu rog adminii sa mute acest topic).Am doua lanterne cu bec incandescent si as vrea sa le inlocuiesc cu led-uri.Una din este o lanterna ELBA cu baterie mare de 4.5V iar cealalta un Petzel Duo 5 cu 4 baterii AA (au 1.2 sau 1.5V?).In capul meu lucrurile s-au tradus asa: Am nevoie de doua leduri care sa ai ba voltajul potrivit. Din pacare nu gasesc exact, eventual pe Alibaba si trebuie sa cumpar 5000 de bucati, sau pe ceva situri din romania si trebuie sa dau 50lei/bucata...Daca aveti vreo sugestie fezabila, ascult cu bucurie.Multumesc in avans :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vezi ca la sectiunea Bazar/Vanzari se gaseste un coleg care vinde leduri de 1W-3W-10W, etc, la preturi mai mult decat convenabile.In afara de leduri, mai ai nevoie si de o sursa de curent constant si de un radiator stea din aluminiu, care sa cedeze caldura produsa de led catre corpul metalic al lanternei. In cel mai rau caz, poti pune o simpla rezistenta de limitare a curentului prin led.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pai nu este suficient sa vrei sa pui un LED....trebuie sa te documentezi .... destul de mult... sa ai pierderi cat mai mici de putere ... sa vezi daca bateriile (acumulatoarele ) au suficienta autonomie .... degeaba merge 3-5 minute .... sa fie punctiforme (LED-urile) pentru o focalizare buna a spotului luminos ... sa se poata monta radiator corespunzator .... si multe altele ....concluzia ... nefericita .... mai bine cumperi o lanterna cu LED ....si iesi mult mai ieftin ....O seara buna !

Am postat mesajul primit pe privat de la Gogured, cu acordul lui, bineinteles. @validae multumesc pentru raspuns. o sa ma mai uit ce se pot gasi/improviza si daca mi-a iesit ceva va anunt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Un led de 1W cu radiatorul stea se poate monta usor in lanterna cu baterie de 4,5V. Problemele mari sunt la focalizare, oglinzile originale fiind destinate unor becuri cu dispersie mai mare de 180*. Numai prin testare practica se poate vedea ce poti face acolo, eu am inlocuit cu succes la niste lanterne becurile cu led, dar am avut ledurile la dispozitie.Este o satisfactie in plus sa faci asta cu mana ta, chiar daca e mai usor si uneori mai ieftin sa cumperi ceva gata facut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si eu am umblat in lanterne... Totusi majoritatea lor erau deja cu LED-uri, si nu de putere prea mare.Cel mai important: LED-urile se alimenteaza IN CURENT. Cum majoritatea nu inteleg "cei aia", explic: tensiunea pe led poate varia cu temperatura si, NELINIAR, cu curentul prin ea. Important pentru o functionare stabila e sa facem in asa fel incat curentul prin LED sa fie cat mai constant.Revenind, majoritatea lanternelor sunt construite "economic", bazandu-se pe limitarea de curent care apare pe rezistenta interna (inevitabila) a "celulelor electrochmice" sau "pile" (termenul "baterie" semnifica o grupare, corect avem "pile electrochimice").Aceasta conduce la o solicitare mare la inceputul utilizarii (rezistenta interna creste odata cu uzura pilelor), precum si o scoatere prematura din uz a acelorasi pile galvanice, ca urmare a faptului ca tensiunea la borne scade sub pragul de "aprindere" a LED-urilor.Micul artificiu pe care l-am utilizat e cunoscut si sub denumirea de Joule thief, acesta fiind in esenta un (mic) oscilator cu acumulare inductiva care produce impusuri de tensiune suficiente pentru a asigura un curent (mediu) prin LED incat acesta sa ilumineze, pentru o gama mai mare a tensiunii de la intrare. Desigur, exista o variatie a intensitatii luminoase produse odata cu descarcarea generatorului electrochimic (alt inlocuitor pentru "baterie"!), insa lanterna functioneaza pentru o gama mai mare a tensiunii de intrare...Multe LED-uri au din constructie lumina generata sub forma unui fascicul, neavand nevoie de reflector ca becul cu incandescenta. Atentie ca pentru puteri ceva mai mari, apare necesitatea unui radiator care sa raceasca LED-ul, altfel acesta se poate ambala termic (mai ales daca nu este controlat prea bine curentul) si DEFECTA. Chiar daca utilizati LED de 100 miliwati, va trebui sa le montati pe radiator, la puteri peste 500 miliwati (0,5Wati) v-as recomanda sa le cumparati gata montate pe radiator, si sa nu treceti de 50% din putere daca aveti intentia de a le utiliza timpi indelungati si maximorum 70% daca le utilizati timp limitat, adica cu pauze in care se poate produce racirea.Bafta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.