Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplituner Technics sa-gx 910


Guest Eduard77

Recommended Posts

Guest Eduard77

Salutare!Am si eu un amplituner Technics SA-GX910,si de ceva timp a inceput sa imi produca mici pauze ,cupland si decupland un releu(auzeam un tacanit).Povestea e asa: l-am desfacut din toate surubelele,l-am curatat de praf,am verificat lipituri slabe,si se pare ca nu ar fi,iar dupa ce am asamblat totul la loc,nu a mai pornit.Sta in stand-by,sau cel putin asa cred eu,deoarece am un led rosu aprins.Apasand butonul de pornit-oprit,nu se intampla absolut nimic.Am verificat de 3 ori pana acum daca nu am omis ceva,sau daca am inversat ceva in cablaje.Sunt toate la locul lor.Ma poate ajuta cineva cu o idee,macar? :46 Va multumesc!

Link to comment
  • Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Verifica încă o dată traseele, chiar dacă le-ai verificat până acuma de 3 ori și cablurile cu tot cu mufe de asemenea. Ai atins tu ceva acolo de nu mai face contact. Dacă tot așa face (deși pare a fi cel mai probabil) verifică sursa, chiar și amplificatorul. Succes.

Link to comment
Guest Eduard77

Multumesc mult pentru schema,acum sunt si eu mai putin confuz.Pentru inceput am sa fac inca o verificare a traseelor,sper sa fie doar ceva pus prost de catre mine.Daca defectiunea continua,am sa incep sa verific tensiuni,acum ca am si schema,o sa pot descoperi mai usor ce este in neregula.Multumesc mult,va tin la curent si mai astept idei si sfaturi.

Link to comment
Guest Eduard77

Am reusit sa o pornesc.Buba era la un comutator de la alimentare.Adica era pe pozitia 220V. Cum am setat pe 240V,au inceput sa lucreze releele,s-a aprins.Acum ,dupa o ora de functionat in regim normal(volumul la 3-4 din 20),a inceput sa aibe scurte intreruperi de sunet,la anumite intervale de timp.Asa la prima observare,se incing foarte rau tranzistorii din blocul Power Supply Circuit.Cei atasati la radiator.Radiatorul pe care sunt atasati finalii este de asemenea cald,insa nu asa de rau.Am sa masor tensiunile pe acesti tranzistori,insa operatie destul de dificila,trebuie sa asamblez circuitele fara carcasa,apoi sa incerc sa vad niste valori.Poate altceva cauzeaza supraincalzirea tranzistorilor.Tranzistorii ce se infierbanta sunt Q701,Q702 si Q706,Q708.

Link to comment

Tranzistorii se pot încălzi de la o tensiune/curent prea mare. Ok, verifică tensiunile. Foarte important este și ce boxe folosești. Din câte îmi mai aduc aminte din schemă, amplituner-ul are un buton ce selectează impedanța de ieșire, .... sper să fie așa și să nu fie de la altă schemă. Dar oricum să fie ceva de bună calitate și reglată la impedanța ei, că de nu, ... ăsta poate să fie unul din motivele pentru care ai mici întreruperi la releu de ieșire.

Link to comment
Guest Eduard77

Este corect,are comutator pentru valoarea boxelor folosite.A si B,si A or B.Asta odata,apoi avem pentru ambele variante inpendanta de 8 si 16 ohmi.Eu folosesc 4 boxe,frontale,doua principale,mai mari(dif 200W) si au 9,6-9,7 ohmi,si inca doua mai mici (dif 100W) cu 7,5-7,6 ohmi.As putea spune ca am boxele pe 8 ohmi.Intradevar,comutatorul era setat pe A si B 16 ohmi. Multumesc mult! Mai fac o verificare cu comutatorul in pozitia corecta.

Link to comment

Ști principiul rez în paralel, cu cât mai multe scade impedanța, dar logic crește puterea. Așa că dacă la tine este setat pe 16 ohmi, și tu ai o impedanță mai mică amplificatorul debitează mai multă putere, .... DAR GRIJA, POȚI PRĂJI FINALII. Așa ca încearcă să folosești câte o boxă pentru fiecare ieșire și ampliful setat la ieșire pe impedanța corespunzătoare.

Link to comment

Atenţie că orice Technics pune boxele în paralel la A+B, deci acolo ai circa 4 Ohmi, nu 16, e normal să se defecteze etajul final sau să acţioneze protecţiile (probabil că nu măsoară de la zero Ohmi multimetrul).

Ce spunea colegul gaguady mai sus e vorba de un comutator de impedanţă, separat de cel din faţă ptr configurarea boxelor, acesta de fapt modifică tensiunea de alimentare ca efortul amplifului să rămînă între nişte limite acceptabile pe sarcini diferite.

Link to comment
Guest Eduard77

Deocamdata stau asa: am eliminat carcasa,am refacut toate circuitele inapoi (in aer) si acum are aceleasi simtome ca la inceput.Am ledul de stand by aprins,insa nici-o actiune la actionarea butonului de power.Asa ca deocamdata nu am reusit sa masor nici-o tensiune.Incerc sa identific pe circuit unde este intreruperea.Nervi de otel iti trebuie aici!

Link to comment

Verifica switch-ul intre tensiunile de 110, 220, 240, ... pe acolo să te mai uiți. dacă ai zis că l-ai mutat pe 240V și a funcționat. Dacă e refă lipiturile prin etajul primar și chiar secundar a traf-urilor ca să nu aibe lipituri reci. (atenție la lipiturile reci, unele sunt foarte greu de identificat, ... mai mișcă și puțin de piesă ca să fi sigur).

Link to comment
Guest Eduard77

Asta mi-a si dat prin cam sa verific,si l-am desfacut,l-am curatat,lipiturile par ok.Am sa le refac totusi ca sa fiu sigur.Insa verificand tansiunile pe bornele transformatorului,a pornit.Acum sunt calare pe tranzistorii aceeia.

Link to comment
Guest Eduard77

Am ajuns intr-un punct ce nu prea il inteleg,dar in fine.Amplificatorul iarasi nu porneste din stand by,nici nu am apucat sa verific valorile pe tranzistorii cu pricina.Am luat circuitul la rand.Am refacut lipiturile la switch-ul de tensiune,desfacut,curatat,montat la loc,verificat...am facut acelasi lucru si cu switch-ul de impedanta(care de fapt este tot un switch de tensiune),si am mers pe circuit cu schema in fata mai departe.Avem un transf. ce din 240V tensiune,reduce la 40V AC,dupa care avem 2 condensatori la masa,urmand un grup de diode(punte),iar dupa ele avem tensiune continua.Urmeaza un condesator C752 (si aici m-am blocat eu) ce pe schema are valoarea de 16V 1000,cu 10,6V pe borna +,iar ce am eu pe placa are valoarea de 50V cu 1000 microf, si gasesc la + tensiunea de 40V.Acum daca compar valorile cu schema...Oricum iau o pauza ca m-a luat de cap.Revin,si multumesc tuturor pentru ca a-ti gasit cateva minute si pentru mine!

Link to comment
Guest Eduard77

Salutare! Am continuat cu verificarea componentelor,tensiunilor,si par ok.Circuitul este foarte dificil sa il alimentezi in aer,fara carcasa.Mai verific o data panoul frontal unde sunt cateva conexiuni mai suspicioase,si il asamblez la loc.Nu imi pot da seama ce are de nu pleaca din stand-by.Parca butonul power nu ar fi conectat!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines