Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplituner Denon DRA -425R


Recommended Posts

Bun gasit, dragi forumisti. Am o problema legata de un amplituner Denon DRA-425R, in sensul ca traful toroidal de pe alimentare este ars. Am incercat sa rezolv cumva problema, dar fiind compundat nu reusesc sa aflu tensiunile pe care acesta le furniza. Am cautat pe google o schema pt el, dar ...negativ! Are cineva asa ceva sau o schema electrica al acestuia? Toate bune.

Link to comment
  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

-daca nu gasesti schema nicicum poti incerca sa deduci din valoarea elco-urilor de dupa puntile din alimentare si pe partea de mica putere din valoarea stabilizatorilor gen 78xx sau 79xx -de exemplu daca dupa o punte ai un elco 2200uF/25V sigur pe acel elco tensiunea continua nu trebuie sa fie mai mult de 12 - 15 volti , daca mergi mai departe pe traseu si gasesti un stab 7809 sau 7812 poti sa filtrezi cu acuratete mai mare valoarea acelei tensiuni-pe partea de putere cred ca la fel : daca perechea de elco-uri au tensiunea inscrisa de 50 volti , mai mult ca sigur tensiunea masurata pe ei ar trebui sa fie 25 volti ( dupa aceeasi logica la 60 - 68 volti inscris sa fi fost masurat 30 volti )

Link to comment

oldjimmy70, dacă primarul pare a fi întrerupt, vezi dacă trafo are cumva siguranţă termică şi dacă terminalele ei sînt accesibile. Sau ai măsurat şi e în scc primarul?

.................

Denon foloseşte condensatorii cît mai aproape de tensiunea nominală, dacă sînt unii de 50V ptr etajul final, tensiunile vor fi de +/-45V.

.................

Pune o poză cu firele ce ies din trafo şi una cu zona alimentărilor.

Trafo ar trebui să aibă un secundar dublu ptr etajul final, ceva de 2x30...33Vca, un secundar ptr filamentul afişorului, de circa 4Vca, ptr celelalte depinde cum au fost făcute sursele ptr partea logică şi etajele de semnal mic.

Link to comment

Buna seara!

Imi cer scuze de intarziere, dar nu prea am ai avut timp sa si postez (ma munceste denonul asta!). Am facut asa cum a spus zal , dar dupa ceva chinuiala, am descoprit siguranta termica incastrata in compund, si care era arsa. Am sarit peste ea, am alimentat traful si am obtinut urmatoarele: albastru+ albastru= 4,2 Vca, probabil filamentul;

rosu+negru+rosu= 2 x 33,6 Vca ; gri+gri = 30Vca. Acum am o dilema, pt ca intre priza mediana a tensiunii de 2x33,6 vca si firele gri este 2x15 Vca! si nu stiu de ce, pt ca infasurarile ar trebui sa fie izolate. Am pus la loc traful, am alimentat amplitunerul, s-a aprins display-ul si dupa cca 3 min in care ma uitam prin el sa vad daca se incinge ceva...pocneste o dioda! (cred ca este zener, undeva pe zona de semnal mic). Eu cred ca este totusi ceva in neregula cu traful. Sa vad ce scheme mai gasesc, ca sa vad ce tip de dioda era cea care a pocnit(din resturile sarite nu se mai intelege nimic). O sa incerc sa fac alte poze, pt ca cele facute in seara asta nu sunt asa clare. Numai bine.

Link to comment

Tensiunile sînt în regulă, iar ca să te lămureşti dacă acel secundar de 30V nu sînt cumva prize la 2x15V pe secundarul de 2x33V foloseşti ohmmetrul. Dioda aia o fi fost buba care a chinuit trafo. Să nu ai cumva cond de filtraj defecţi sau surse. Mai pot fi şi partea de radio, integrate de comandă, sau chiar audio defecte dacă o fi băgat cineva semnal excesiv pe intrări sau a avut loc o descărcare (de exemplu folosirea tv ca sursă de semnal, sau trăznet pe antenă).Eventual separă toate sursele de tensiune de părţile pe care le alimentează, fie dezlipind rez fie ştrapuri şi le verifici, apoi legi pe rînd consumatorii urmărind consumul fiecăruia. Începi cu etajul final şi protecţiile. Consumatorii alimentaţi normal cu tensiune dublă vor fi alimentaţi cu ambele tensini, nu pe rînd (de exemplu c.i. preamplificatoate).

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines