Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
caris

videoproiector optoma ep727, si nu stiu cum sa aflu daca...

Recommended Posts

Am primit de la cineva acest proiector la un pret de nimic. Daca apas butonul de pornire , se aprinde ledul verde si dupa cateva secunde imi apar cele doua leduri rosii luminand intermitent deodata. Mai exact cel de la lampa si cel de la temperatura. Acuma eu am scos becul afara din proiector si tot asa face. Pe bec am gasit scris ceva de genul 51.88N02G001. Am cautat pe google acest model si iata ca am aflat ca este un bec de 180w , dar nu am aflat ce fel de bec este , la ce tensiune se alimenteaza si daca il pot verifica acest bec cu un balast separat .Stie cineva cum functioneaza acest bec. Sa fie vorba de un bec metal halide sau cu vapori de mercur.? sau e tot una.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Clar metal halide. Care contine, printre alte metale, si mercur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, si se pare ca banuiala a fost ok, dar cum fac sa testez acest bec separat de videoproiector si care ar fi specificatiile lui, adica as vrea sa gasesc poate alt bec echivalent la 180w tot metal halide dar poate nu va avea aceeasi tensiune de aprindere sau stiu eu, poate sunt standard tensiunile de lucru indiferent de puterea lor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

multumesc pentru raspunsuri, totusi mi se pare buna ideea cu inlocuire a becului UHP cu un HQI . Acuma trebuie sa caut linkuri pentru a vedea cum pot face asta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nu inlocui lampa cu alt tip de becuri metal halide. o sa "reusesti" una din variantele urmatoare: 1. balastul nu "recunoaste" noua lampa si primesti alta eroare pentru ca lampa pusa de tine nu se "amorseaza" la acelasi curent ca cea originala sau are nevoie de alt curent/tensiune pentru a pastra stabil arcul. 2. balastul incearca sa porneasca lampa si crapa in proces. Asta am patit eu ultima data cand am incercat chestia asta, culmea tot la un optoma. 3. lampa se aprinde, dar produce mult mai putina lumina decat cea originala. Asta pentru ca cel mai probabil n-ai sa gasesti un "bec" cu aceasi forma ca si cel original. N-ai sa poti deci focusa cum trebuie lumina, vei pierde multa prin reflexii inutile prin blocul optic sau pe langa el. Inca o chestie, cand lampa crapa, la optoma de obicei se semnaleaza doar prin ledul lamp (nu sunt 100% sigur daca au schimbat asta de la un model la altul, multe optoma vin cu 2 led-uri de "avarie" + cel de power). Cand si temp si lamp clipocesc, e posibil sa ai si alta problema. Cel mai adesea temp+lamp la multe modele se refera la placa de baza, un blestemat de controller ce se ocupa de protectii o ia pe campi si "considera" ca proiectorul se supraincalzeste sau ca vreunul din ventilatoare e blocat. Optoma inlocuieste de obicei placa cu totul daca e vorba de vreo reparatie in garantie. Alta posibilitate, mai rar, ar fi partea de alimentare (vreo tensiune aiurea, piese devalorizate) sau vreuna din panaramele de micro contacte, de obicei au la usita acea de plastic a compartimentului lampii sau chiar in zona modulului lampii pentru a semnala daca lampa e introdusa incorect.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, am inteles mesajul, totusi pe scurt ce as putea face acuma, fie il vand asa cum este la un pret de nimic, fie incerc sa cumpar becul original la un pret de 80 dolari si incerc atunci, si daca tot nu se aprinde, atunci e acel senzor de protectie sau ceva de genul de pe placa de baza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca vrei sa iesi mai ieftin, baga un Xenon de 35W, anuleaza optocuplorul care da semnalul "Lamp OK", anuleaza alimentarea balastului, sau scoate-l de tot de acolo, scoate lampa veche din reflector si baga un Xenon 35W cu balastul lui, alimentate de la o sursa PC 12v sau alta sursa 12v 4A, misca Xenonul cu grija in reflector pana ai cea mai buna imagine, lipeste-l cu mastic rezistent la temperaturi mari sau ipsos, dar ipsosul crapa in timp. Daca esti multumit de rezultate totul e OK, daca vrei mai multa lumina, iei un Kit Xenon 100W care costa in jur de 500Lei si primesti 2x balast, 2x Bec Xenon, neaparat sa iei 4500K - 6000K altfel o sa ai probleme la culori, eu sunt multumit de rezultate cu Xenon 35W, astazi am testat si e Ok, eu am videoproiectorul mai mare si am avut norocul sa imi incapa balastul Xenon in carcasa videoproiectorului, problema este sursa de PC pe care trebuie sa o inlocuiesc pentru ca este prea mare, maine cand pun totul pe pozitie o sa adaug niste poze sa iti faci o idee. Si daca il pui la vanzare la 100Lei tot greu gasesti cumparator, sunt proiectoare cu lampa arsa pe net de anul trecut, eu le tot urmaresc.Succes. Daca ai nevoie de ajutor lasa-mi PM.In ceea ce priveste HQI nu are de ce sa iti faca probleme, pentru ca HQI foloseste acelasi balast ca lampile HG, lampile din videoproiectoare nu sunt cu halogenuri, sunt lampi cu arc electric cu mercur, HQI este cu ioduri metalice, nu poti sa pui bec cu halogen in el pentru ca atunci bubuie intr-adevar. Singura problema pe care o poti intampina este sa nu se aprinda HQI datorita igniterului dar mai mult de atat nu prea ai cum sa dai gresi, problema cu HQI este ca se incalzeste foarte tare si ca este mult mai mare decat un Xenon. Am testat eu lampa HQI pe doua balasturi de videoproiector si merge fara probleme, am pus lampa HQI 150W pe balast de 165W si pe balast de 200W si nu a crapat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.