Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

cablare releu temporizator


Guest tataeetete

Recommended Posts

Guest tataeetete

Buna ziua

 

Mi-a venit o idee sa pun un bec pe care il uitam mereu aprins, sa mearga doar 10 min la apasarea unui buton cu revenire apoi sa se stinga, cum era in scara blocului acum 20 de ani.

Am comandat un releu cu temporizare de 220 v.

Avand urmatoarele specificatii pe siteul respectiv:

- temporizeaza de la 0 , pana la 60 min.

 

- tensiune de alimentare: 220V

 

- are 2 perechi de contacte, care suporta un curent de 5A, 250V

 

- eroarea temporizarii: sub 1%

 

- reglaj liniar

Ma asteptatm sa fie ceva simplu dar am primit releul din poza Posted Image

cu cei 8 pini cu care nu stiu ce sa fac se poate folosi acest releu la ce am eu nevoie sau il pot arunca?

Daca Da, stie cineva cum se leaga cei 8 pini mai pe-ntelesul unui nestiutor adica unde leg intrerupatorul? unde leg becul?

Tensiunea am inteles ca se pune pe pinii 2 si 7 asta am testat cand pun tensiune(220v) pe acesti pini de aprinde un led "on" pe fata.

Link to comment
  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Ai două desene clare, cel din reclamă şi cel de pe releu, pinii se citesc în sens orar privindu-i şi începînd cu cel din stg cheii jos (1). Poţi folosi ambele contacte ptr alimentarea becului (1,8 intrări şi 4,5 ieşiri fiecare ptr fază şi nul), iar releul îl comanzi cu întrerupătorul de lumină pe unul din pinii 2 sau 7, celălalt legat direct, dacă-l uiţi conectat, după timpul stabilit va deconecta. Evident că trebuie ''resetat'' ptr o nouă aprindere a becului.Ca să ai şi o ordine clară şi o siguranţă cînd mai umbli în viitor, să identifici cu un creion de tensiune faza şi nulul reţelei şi să foloseşi faza ca comandă ptr releu, iar la fasungul becului să ajungă nulul la filet şi faza în fund. Apărînd acest element nou în reţea, e bine să protejezi circuitul acesta cu siguranţe fuzibile sau o siguranţă automată dublă dimensionată ptr curentul becului. Exemplu: bec de 100W, consum circa 0,45A, siguranţe de 1A (automate mai mici de 6A nu prea am văzut).

Link to comment

Este releu de intarziere nu face cea ce vrei. Ai nevoie de un releu de timp multifunctional cu un singur releu sau doua. Acesta are 2 pini alimentare de la retea L+N si un pin de comanda de la comutatorul tau sau intrerupator. Restul de pini sunt contactele de la Relay1 si relay2 prin care alimentezi becul sau becurile. Releul sta alimentat si cand dai comanda indifferent cat tii apasat actioneaza acele R1 si R2 la timpul setat de tine 1s-100ore depinde de cat stie temporizatorul. Dupa acest timp se inchide si asteapta urmatoarea comanda. E simplu de montat are schema pe el.Multifunctionalul face mai multe dar face si ce ai nevoie. De regula costa cam 100 de lei eu folosesc Omron .

Link to comment
Guest tataeetete

Deci se poate sau nu ?Eu tot nu inteleg nici schema nici ce mi-ati explicat.Ca sa ma lamuresc in cazul in care se poate :Becul are 2 fire unde le leg la ce pini?Intrerupatorul la fel are tot 2 fire (am luat un intrerupator cu revenire) astea la ce pini le pun ca sa activeze temporizarea?Iar tensiunea de 220v o pun la 2 si 7 din cate am inteles.

Link to comment
Guest tataeetete

Ai două desene clare, cel din reclamă şi cel de pe releu, pinii se citesc în sens orar privindu-i şi începînd cu cel din stg cheii jos (1). Poţi folosi doar un contact (1 intrare şi 4 ieşire ptr fază, nulul legat direct la bec), sau ambele ptr alimentarea becului (1,8 intrări şi 4,5 ieşiri fiecare ptr fază şi nul), iar releul îl comanzi cu întrerupătorul de lumină pe unul din pinii 2 sau 7, celălalt legat direct, dacă-l uiţi conectat, după timpul stabilit va deconecta. Evident că trebuie ''resetat'' ptr o nouă aprindere a becului.Ca să ai şi o ordine clară şi o siguranţă cînd mai umbli în viitor, să identifici cu un creion de tensiune faza şi nulul reţelei şi să foloseşi faza ca comandă ptr releu, iar la fasungul becului să ajungă nulul la filet şi faza în fund. Apărînd acest element nou în reţea, e bine să protejezi circuitul acesta cu siguranţe fuzibile sau o siguranţă automată dublă dimensionată ptr curentul becului. Exemplu: bec de 100W, consum circa 0,45A, siguranţe de 1A (automate mai mici de 6A nu prea am văzut).

Am inteles in felul urmator nu te supara daca gresesc:Nul (2) Faza (7) intrerupatorul pe firul de duce la (7) Apoi becul. Un fir pe nul (2) si un fir pe (4)Apoi pun si faza pe pin (1) Inchid circuitul cu intrerupatorul { la pin (7)} Merge 0-60 min si apoi se opreste ?
Link to comment

Zal a spus bine sa lasi intrerupatorul de lumina la locul lui cel cu contact permanent nu cu revenire.Pui releul sus in lustra . La pinil 1+2 legi un fir la pinul 7+8 al doilea fir iar cele doua fire de la bec la 3 si 6.nu conteaza polaritatea. Aprinzi becul lasi contactul apasat si becul sta alimentat 10 min dupa care se stinge singur. La urmatoarea comanda doar trebuie sa apesi stins si iar pornit comutatorul de lumina.

Link to comment

Grijă mare cu lucrul la reţea, nu uita să întrerupi tensiunea din tabloul electric, scoţînd siguranţele înainte de a umbla la fire. Verifici cu un creion de tensiune lipsa ei pe fire în locul umde faci modificarea.Era bine să fi comandat şi soclul ptr releu, e mai uşor de folosit aşa.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines