Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Guest

Test stabilitate amplificatoare.

Recommended Posts

Guest

Sharky a facut o descriere a situatiei foarte frumoasa si usor de inteles dar Leco vad ca nu stii sa folosesti analizorul de spectru si functiile matematice ale osciloscopului. Nu e deloc o treaba usoara ,eu zic ca e mai bine sa vii cu ampliful la mine si vezi exact cum sta treaba. Iti fac si THDul si IMD-ul amplificatorului ca sa stii cum stai. Era interesant sa vezi si SARA dar acum e la sediul Audioconcept pentru a fu audiat de catre oricine. De saptamana viitoare poti veni oricand dupa-amiaza.

Ok, zi-mi o zi pt saptamina viitoare, si ne vedem.In principiu eu o zi lucrez, urmatoarea sint liber...Nu mi-ai spus ce alimentare ai, sa stiu in idee ce si cum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leco ti-am trimis pm ca sa punem la punct detaliile intalnirii. Testele tale de acum nu sunt foarte precise in privinta stabilirii unei valori optime a curentului de bias pentru clasa B dar in schimb, poate fara intentie, ai realizat un test excelent ce tine de comportamentul superdiodei functie de variatia temperaturii in timp. Ar fi foarte instructiv sa ne desenezi schema supediodei folosite si unde e plasat fizic senzorul (tranzistorul) care citeste temperatura. eventual o poza e sugestiva.

 

Victor ce pot sa zic despre Jack... nu s-a schimbat deloc, nu are nici macar un fir de par alb, despre riduri ar fi inutil sa vorbim. Se tine foarte bine. Probabil ca si caracterul lui bland si mare contribuie la tineretea asta fara batranete :) Din fericire are si o doamna alaturi care stie sa ridice un barbat, nu sa-l ingroape, deh, ardeleni care stiu sa-si traiasca viata frumos.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

@ Cri cri, superdioda este exact la mijlocul radiatorului, pozele si mai multe detalii sint la sectiunea vinzari, nu am mai vrut sa postez aici, se stiu deja vechile discutii si polemicile creeate referitor la schema, la clone, etc.

 

Schema nefiind publica, nu voi posta nimic din ea, nu vreau sa mai deschid iarasi discutii, etc.

 

Superdioda are mai multe elemente de temperature sensing.

 

De aia am si specificat la inceputul threadului ca am configurat supoerdioda ca fiind CLASICA, polarizare clasa AB, si de aia am si lasat filmul mai lung , sa se vada comportamentul superdiodei clasice, in fiunctie de temperatura, ca sa inteleaga si colegii ce si cum..

 

Acum o mica gluma:

 

N-am avut de revelion artificii, insa le-am facut astazi in debara.

 

Asta pentru ca cineva de pe un alt forum, incercind sa arunce cu noroi, (clasic Romanesc) intr-un mesaj privat, insinua cum ca amplificatorul NU va rezista cu scurt pe iesire, la variatii mari ale semnalului pe iesire, in special cind se intra in hard clipping, deoarece tranzistorii din protectie, in special cei din curent sensing, nu vor fi suficient de rapizi, si variatiile de curent prin finali, vor fi foarte mari de la nivel mic la nivel mare, depasind limitele SOA....

 

L-am poftit sa-si puna un pahar de (cu) vin rosu, si sa urmareasca urmatorul filmulet.

 

Apoi ii astept PM-ul.

 

Sharing si catre voi.

 

Bagati si voi un pahar cu vin, eu beau o bere!

 

https://www.youtube.com/watch?v=9m1sVXeFgck

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu zic sa faci ceva sa previi aceste lucruri suplimentar si din protectia la DC. Pui un element sesizor de curent cu pragul de x A si un integrator (filtru trece jos).Daca timp de nu stiu cat curentul depaseste o anume valoare e clar ca ceva nu e in regula si jos iesirea.E buna duma cu tranzistorii din protectie nu sunt suficienti de rapizi, iar explicatiile sunt tipice unui om care habar nu are cum functioneaza un amplif cu reactie negativa.Hard clipping nu are nici o treaba cu protectia la scurt, doar cu conductia simultana, poate fi o problema. Dar din cate stiu schema ta nu satureaza etajul final, mai pastreaza vreo 0.7-1V fata de alimentare, deci nu e bai, tranzistorii isi revin rapid.Ma rog, se vedea clar pe filmele anterioare ca nu aveai probleme la fr mari si ma indoiesc ca ai avea acum.Tot legat de protectie, unele scheme au in mod voit un integrator pentru a intarzia actionarea protectiei. Toata lumea stie ca SOA in DC e unul, iar SOA la 10ms e mult mai mare!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Corect, ii las pe oameni in pace, eu imi vad de treaba mai departe.Nu ma mai complic cu nimic, versiunea asta va fi "limited edition", 16 buc, apoi se va trece la versiuena 3, ce va contine ALL IN ONE, inclusiv crowbarr triac Dc, limiter, balansat input, si restul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Il felicit pe Leco pentru initiativa.Nu trebuie abandonat subiectul chiar asa usor. Poate locul lui este sus.Toate cele bune,Mircea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ti-ai raspuns singur la intrebare. Din moment ce s-a abandonat locul sau nu e sus. Mai aveam atatea subiecte legate de reglare clasa AB.Ar trebui facut un sticky cu subiecte interesante sau cu multe informatii raportate la numarul de posturi.Se intelege ca se exclud din aceasta categorie subiectele in care vreo 5-6posturi aduc informatie utila si restul de 50 sunt certuri sau discutii inafara subiectului unde se dezbate teoria elementara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Corect, ii las pe oameni in pace, eu imi vad de treaba mai departe.Nu ma mai complic cu nimic, versiunea asta va fi "limited edition", 16 buc, apoi se va trece la versiuena 3, ce va contine ALL IN ONE, inclusiv crowbarr triac Dc, limiter, balansat input, si restul.

Daca esti cu adevarat interesat de utilizarea corecta a modulelor tale , in lista de mai sus mentioneaza si o sursa SMPS capabila . Evident , totul pentru un singur canal , dar proiectat judicios astfel incat doua canale sa incapa intr-o carcasa standard de rack 19" ( latimea mastii 482 mm , latimea carcasei 435 mm , adancimea max 400 mm ) si inaltime 2U ( 88 mm ) , pentru uz profesional .Scuze de offtopic .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Evident ca o sursa si 2 module vor incape in carcasa 2U, altfel le fac ca sa ce?

 

Arhitectura interna va fi identica:

 

http://postimg.org/image/c08i5hukv/full/

 

Mai mult m-ar interesa parerea ta despre cum arata forma de unda in dreptunghiular la 10Khz, de la secunda 40 in sus

 

http://www.youtube.com/watch?v=40tmueYkMqo

 

Si cum lucreaza protectia la scurt, min 2:40 in sus.

 

http://www.youtube.com/watch?v=Lcl-gFMOFkw

 

Sau daca iti plac artificiile mele din seara de revelion, n-am avut bani de pocnitori...

 

http://www.youtube.com/watch?v=9m1sVXeFgck

Share this post


Link to post
Share on other sites

Felicitari :n1 ! Arata excelent !Dar ca sa putem evalua corect stabilitatea amplificatoarelor ( de orice fel :) ) ar trebui sa arati si un film cu testul de stabilitate pe sarcina capacitiva recomandat de Yamaha , postat de mine pe forum ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest

Pai Victor, la iesirea modulului am deja un capacitor, inafara de acel filtru R/C inainte de bobina...Dupa cum vezi, NU exista oscilatii.Totusi daca vrei, deseneaza-mi exact ce sa pun pe iesire si fac diseara un test.Imi spui la ce frecventa in dreptunghiular si la ce voltaj RMS pe iesire.Cu sarcina de 4 ohm, fara sarcina de 4 ohm, etc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asta e testul despre care vorbeste Victor mai sus:

 

Posted Image

Share this post


Link to post
Share on other sites

Crest testa amplifurile cu 1uF la ieşire.

Tot de la Crest descrierea reglajului în accepţiunea lor, folosind aparatură de laborator:

General Bias Adjustment Procedure Recommendation.

 

This is intended for units that have no manufacturers recommended bias set-up procedure. It is only a recommendation based on field-tested and other established recommendations. This procedure is intended only for standard bi-polar output stage amplifiers. It is not recommended for digital (switching) or FET (Field Effect Transistor) output stage type amplifiers that may have special procedures for bias adjustments.

Test equipment requirements:

— Stable, low-distortion sine wave oscillator capable of 1 volt RMS output at 20kHz.

— 20MHz oscilloscope.

— Distortion analyser.

— 8-ohm non-inductive load resistors of at least 50W power handling capacity. These will NOT handle the full output of most commercial amplifiers; they are for low level testing only. 500W or 1000W resistors are preferable. (The more power handling capacity they have, the better.) The non-inductive characteristic is a must for this adjustment.

— VariAC to establish recommended line voltage (100, 120 or 220/230/240VRMS depending on locale.)

Procedure:

Establish that the amplifier to be tested is in a stable operating condition.

Connect unit to load and sine wave oscillator and (if available) distortion analyzer. Set oscillator at zero output for the time being.

Apply line voltage and stabilize at recommended point for amplifier.

Set level controls (if present) to full level.

Apply 20kHz sine wave signal of sufficient level to amplifier to generate 2.828 to 5.656 V Peak to Peak on oscilloscope.

Adjust amplifier bias control until the crossover distortion is plainly evident in the oscilloscope display. (Bias is headed toward the cecut off point of the output devices.)

Re-adjust the bias so that the crossover distortion just begins to disappear.

Go no further on the adjustment so as to prevent the amplifier from idling too hot and possibly being damaged by heavy signal levels. Reading the distortion on a distortion analyser is highly recommended in conjunction with the oscilloscope display.

If possible, lock bias controls with a dot of glyptal resin or ThreeBond adhesive.

Repeat for all channels that were repaired.

 

End of procedure.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Dupa cum am mai spus, condensatorul de care vorbeste Victor, la mine este deja montat pe modul, evident alta valoare, iar dreptunghiul este dreptunghi.

 

Am facut totusi un test, cu diverse capacitati pe iesire, 10nF, 33nF, 50nF si 1uF, ca sa demonstrez ce si cum .

 

Enjoy, si astept comentariile si parerile lui Victor si nu numai ale lui.

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=mSDGHZn ... e=youtu.be

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.