Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie transmitator/receptor FM


Vizitator foxul

Postări Recomandate

Vizitator foxul

Salut, as vrea sa ma apuc sa construiesc un TRX FM cu sinteza de frecventa. Pentru ca nu sunt un guru al electronicii, as vrea sa-l fac din module, in masura in care se gasesc. Benzile de frecventa in care vreau sa functioneze sunt 88-108 MHz (RX), 144-146 MHz (TX/RX), 430-440 MHz (TX/RX).M-am gandit sa iau la demontat un transceiver FM chinezesc si sa-l modific, dar nu ma pricep de loc la componente SMD. Nu am nici ochii asa de buni nici mana asa de stabila incat sa nu iasa o varza.As prefera sa pun laolalta niste module functionale.Daca cineva poate sa-mi dea niste idei, sugestii, cu ce sa incep, raman recunoscator.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator foxul

lorik199, merci pentru sugestie. Am una chiar pe masa acum. Din pacate, desi am gasit si tutoriale pentru modificare, nu am curajul nici skill-ul necesar ca sa ma apuc sa o modific. Componentele SMD sunt mult prea mici, iar eu nu sunt destul de dibaci pentru asa ceva. De aceea am intrebat de module deja existente.Puterea de emisie nu ma intereseaza foarte tare, in principiu sunt de ajuns 4-5 W, dar in caz ca as vrea mai mult, am vazut ca se gasesc finali Toshiba si pentru mai mult.YO8CDQ, TX-ul imi este necesar, si benzile de radioamatori sunt singurele in care pot sa ma joc cu asa ceva (deocamdata). Vad ca aici se vorbeste mai mult despre transceivere home-made pentru US, dar pe mine nu ma intereseaza US.Nu exista nimeni care sa fi construit recent un TRX pentru UUS? Eu am gasit diverse module in comert, cum ar fi Si570, dar as vrea sa am toate componentele inainte de a ma apuca de treaba.Merci.

Link spre comentariu

Salut,Iti inteleg entuziasmul, dar nu e suficient. Nu e chiar asa de simplu sa scoti putere in 144MHz. In 432 e mai delicat. Din cum descrii situatia, parerea mea e sa nu cumperi piese noi, sofisticate si scumpe, ca arunci banii degeaba. Nici nu incerca sa "modifici" o statie gata facuta, ca o strici. Incepe cu montaje de receptie simple, care se pot face cu piese recuperate.O sinteza e o mica uzina. S-o faci sa mearga decent, ca sa poti emite cu ea, cere timp si cunostinte de specialitate.Cat despre calcat legea comunicatiilor, nu e niciun pericol. Ca sa poti s-o calci, trebuie sa ai cunostintele necesare sa construiesti echipamentul. Obtinerea de puteri marisoare la peste 100MHz inseamna mai mult decat simpla asamblare a unei scheme. Zici de finali Toshiba. Problema e ca aia trebuie adaptati ca sa scoata ceve decent. Ma refer la adaptarea de impedanta, pe care destul de putini o inteleg cu adevarat. Altfel, fara adaptare, poate sa fie tranzistorul lui peste prajit, ca nu scoate nimic. Citesc frecvent si ma amuza postari in care cineva vrea sa construiasca un emitator in 88-108 si sar diversi cu comentarii despre legalitate. In esenta, da, este adevarat ca legea trebuie respectata, dar cei care intreaba sunt foarte departe de a avea cunostintele necesare sa construiasca un echipament cu care sa o incalce. Iar cei care stiu, tac malc. :)Parerea mea: incepe cu ceva mai simplu. O superreactie cu un tranzistor, un oscilator banal cu frecventa variabila, tot cu un tranzistor. Incearca sa il aduci in gama 88-108 si sa il modulezi. Se va auzi garantat intr-un radio din casa. Cat de bine, e alta treaba. Si dupa ce vei fi multumit cum se aude si cat e de stabil, poti trece la amplificare. Un oscilator cu frecv. variabila e in fond unul din blocurile functionale ale unei sinteze.Bafta!

Link spre comentariu
Vizitator foxul
Salut,

 

Iti inteleg entuziasmul, dar nu e suficient. Nu e chiar asa de simplu sa scoti putere in 144MHz. In 432 e mai delicat. Din cum descrii situatia, parerea mea e sa nu cumperi piese noi, sofisticate si scumpe, ca arunci banii degeaba. Nici nu incerca sa "modifici" o statie gata facuta, ca o strici. Incepe cu montaje de receptie simple, care se pot face cu piese recuperate.

 

Salut cirip,

Multumesc pentru increderea acordata. Sunt perfect de acord ca daca m-as apuca sa modific o statie din comert cel mai probabil as distruge-o. Am mai patit-o de cateva ori, si din cauza faptului ca nu ma pricep la SMD si nu am sculele necesare s-au ridicat cablajele de pe placa si alte grozavii.

 

O sinteza e o mica uzina. S-o faci sa mearga decent, ca sa poti emite cu ea, cere timp si cunostinte de specialitate.

Dar din fericire, se gasesc pe piata module gata facute. Ceea ce sunt eu curios, a realizat cineva de aici o schema cat de cat recenta pentru UUS, care sa foloseasca modulele astea noi din comert?

 

 

Cat despre calcat legea comunicatiilor, nu e niciun pericol. Ca sa poti s-o calci, trebuie sa ai cunostintele necesare sa construiesti echipamentul. Obtinerea de puteri marisoare la peste 100MHz inseamna mai mult decat simpla asamblare a unei scheme. Zici de finali Toshiba. Problema e ca aia trebuie adaptati ca sa scoata ceve decent. Ma refer la adaptarea de impedanta, pe care destul de putini o inteleg cu adevarat. Altfel, fara adaptare, poate sa fie tranzistorul lui peste prajit, ca nu scoate nimic.

 

Citesc frecvent si ma amuza postari in care cineva vrea sa construiasca un emitator in 88-108 si sar diversi cu comentarii despre legalitate. In esenta, da, este adevarat ca legea trebuie respectata, dar cei care intreaba sunt foarte departe de a avea cunostintele necesare sa construiasca un echipament cu care sa o incalce. Iar cei care stiu, tac malc. :)

 

Te asigur ca nu am nici un fel de interes sa emit in 88-108 sau sa incalc in vreun fel regulamentul. Din nefericire, exista operatori vechi in domeniu care fac asta si nu-i trage nimeni de maneca mult timp. Eu unul nu sunt interesat decat in scop experimental, de aceea am si specificat de la inceput ca voi folosi benzile de radioamator. Deasemenea, desi spre rusinea mea pana acum am folosit doar scule industriale, stiu suficiente despre necesitatea filtrarii armonicilor ca sa nu intru in conflict cu IGCTI.

 

Parerea mea: incepe cu ceva mai simplu. O superreactie cu un tranzistor, un oscilator banal cu frecventa variabila, tot cu un tranzistor. Incearca sa il aduci in gama 88-108 si sa il modulezi. Se va auzi garantat intr-un radio din casa. Cat de bine, e alta treaba. Si dupa ce vei fi multumit cum se aude si cat e de stabil, poti trece la amplificare. Un oscilator cu frecv. variabila e in fond unul din blocurile functionale ale unei sinteze.

 

Bafta!

 

Multumesc pentru sugestii. Problema este ca eu nu prea am timp sa mai construiesc montaje simple, din pacate. Trebuie sa trec direct la lucruri serioase, desi stiu ca un oscilator banal e distractiv de construit, am facut asa ceva cand eram mai mic.

 

"Cerintele" mele sunt urmatoarele: trebuie sa pot asambla din module comerciale transceiverul dual-band, sau sa pot lucra direct cu o statie comerciala portabila care este usor de hacuit. In cazul al doilea, eu trebuie sa am acces direct la MCU si sa pot seta/sterge registri din procesor prin intermediul unei interfete externe. Nu sunt suficient de expert in SMD ca sa am curaj sa ma apuc sa modific cablaje etc, asa ca va cer ajutorul cu sugestii.

Link spre comentariu
Vizitator yo8sct

Buna ziua,"YO8CDQ, TX-ul imi este necesar, si benzile de radioamatori sunt singurele in care pot sa ma joc cu asa ceva (deocamdata). Vad ca aici se vorbeste mai mult despre transceivere home-made pentru US, dar pe mine nu ma intereseaza US."@foxulNu inteleg de ce trebuie sa faceti TX pe 144 MHz ? Stiti ca pe aceste frecvente se face meteoscatter ? sau EME? sau legaturi la mare distanta ?? (vezi recordul lui yo4fng! ) Nu mai vorbesc de faptul ca exista repetoare, digipitere si igate-uri in aceasta frecventa. Nu credeti ca puteti perturba aceste emisiuni ale radioamatorilor? Va rog sa ne respectati spectrul alocat ! Va multumesc! Cu respect, YO8SCT

Link spre comentariu
Vizitator foxul

Zi buna si dvs.

Cu tot respectul, v-as ruga sa intelegeti ca toate cele enumerate de dvs. sunt emisiuni experimentale. Pe langa chat-ul obisnuit de zi cu zi, o mana de oameni fac experimente in benzile de radioamatori, cu scopul de a demonstra mijloace noi de comunicare, sau pur si simplu ca hobby. Va rog sa nu va faceti griji in privinta asta, cunosc pe de rost alocarile IARU in interiorul benzii, si nu am nici cel mai mic interes sa produc vreo perturbatie cuiva, la fel dupa cum ma astept ca nimeni sa nu ma perturbe pe mine.

Sper ca putem sa lasam temerile astea la o parte si sa discutam tehnica propriu-zisa.

Uitati un link interesant: http://tipok.org.ua/node/35

Exceptand faptul ca banda de frecvente in care lucreaza nu ma intereseaza, pare a fi un proiect interesant. Scopul meu este sa pot controla de pe calculator MCU din interiorul emitatorului si sa pot scoate/adauga dupa nevoie diversele filtre de pe lantul audio.

Link spre comentariu
Vizitator yo8sct

Ok,Stiu ca emisiunile spuse de mine au fost si sunt experimentale, dar aceste emisiuni se fac de catre radioamatori, care respecta si se respecta (bineinteles ca exista si exceptii!) si au "patalamaua" la mana. HI ! Candva am fost si eu cu "sange fierbinte" si vroiam sa testez tot felul de jucarii pe TX.Ma bucur ca s-a pus punctul pe I : "nu am nici cel mai mic interes sa produc vreo perturbatie cuiva, la fel dupa cum ma astept ca nimeni sa nu ma perturbe pe mine."Spor la treaba !

Link spre comentariu

Salut,Nu ma indoiesc de cele mai bune intentii, dar emisia, fie si in benzile de radioamatori, se poate face numai dupa ce sunteti in posesia unui indicativ si a unei autorizatii. Le aveti?Revenind la partea tehnica, cred ca trebuie sa incepeti cu o schema bloc si un fel de caiet de sarcini in care sa clarificati ce doriti de la aparat. Apoi, luati fiecare bloc in parte si lucrati la detalii. Apoi puneti blocurile cap la cap. Unele blocuri pot fi cumparate, daca aveti noroc sa le gasiti.Acum, chiar daca gasiti o sinteza, de exemplu, programarea ei nu se rezuma la simpla modificare a unor registre de procesor. Trebuie respectate si implementate niste protocoale de comunicatie. Ati mai scris soft? Daca da, stiti despre ce vorbesc. Daca nu, programarea procesorului in asa fel incat sa comunice cu modulele si in acelasi timp sa fie prietenos cu utilizatorul, nu e chiar o chestie de weekend. Acum multi ani am facut impreuna cu un bun amic (care bantuie ocazional pe forum) o sinteza in 144MHz, pe care am folosit-o cativa ani la o statie de 2m home made. Desi vroiam sa fac sinteza de cativa ani si puteam sa fac atat partea de HW cat si softul, stiam ca trebuie sa ma mai combin cu cineva interesat si pasionat, ca sa nu ma plictisesc ptr. ca ar dura prea mult. Asa ca am impartit amical sarcinile si am muncit vreo 3 luni la ea ca niste caini. A iesit ceva misto ptr vremea aceea. Sinteza era facuta cu controlerul i8048 (Si-l mai aminteste cineva?), iar divizoarele erau cu MMC381 (referinta), MMC382 (variabil) si DP111 (prescaler).Sugestia de a lua o statie de CB si a face un transverter mi se pare mai abordabila. In orice caz, indiferent ce decideti, trebuie sa incepeti de undeva si decizia este numai a dvs.Spor!

Link spre comentariu

Salut,

 

Sa le discutam pe rand.

Nu ai prezentat care este scopul utilizarii aparatului pe care doresti sa-l construiesti.

Daca avem mai multe informatii, se poate indica care este cea mai buna solutie constructiva.

 

Realizarea pe module, asta ce implica?Poate pe blocuri functionale, cu toate ca fiecare banda are caracteristicile sale ( de ex. 88-108Mhz are nevoie de 150-200KHz latime pentru frecventa intermediara, celelalte sunt mult mai inguste).

 

Ce suma de bani esti dispus sa investesti in proiect?Cate aparate doresti sa construiesti?

Poate este mai economic sa cumperi un transceiver industrial dual-band care are si 88-108 incorporat, este mobil si are fata detasabila.Gasesti variante la Yaesu, Kenwood si Icom precum si clone chinezesti.

 

Eu am gasit diverse module in comert, cum ar fi Si570, dar as vrea sa am toate componentele inainte de a ma apuca de treaba.

Sau mai simplu, am gasit sa cumpar un lant de bicicleta. :freaza: Nu stiu ce bicicleta vreau sa construiesc, dar sigur construiesc o bicicleta.Ca este de oras, de dama, de teren accidentat, cursiera, nu conteaza.

Aici trebuie sa ajungi la partea de conceptie, sa ai idee despre blocurile functionale care sunt necesare pentru alcatuirea unui aparat.

Uneori este mai dificil sa conectezi diferite module recuperate din diferite aparate decat sa proiectezi de la inceput toate blocurile.

 

Citesc frecvent si ma amuza postari in care cineva vrea sa construiasca un emitator in 88-108 si sar diversi cu comentarii despre legalitate. In esenta, da, este adevarat ca legea trebuie respectata, dar cei care intreaba sunt foarte departe de a avea cunostintele necesare sa construiasca un echipament cu care sa o incalce. Iar cei care stiu, tac malc.

 

Da, este adevarat, insa majoritatea se sperie si renunta, tocmai pentru ca nu au cunostiintele necesare si sunt sanse mari sa construiasca ceva care sa perturbe si sa nu-si dea seama sau sa cumpere componente scumpe si sa le distruga rapid ( si ce frumos lumineaza tranzistorii de putere inainte sa scoata fum si sa fie buni de aruncat la gunoi HI!)

 

"Cerintele" mele sunt urmatoarele: trebuie sa pot asambla din module comerciale transceiverul dual-band, sau sa pot lucra direct cu o statie comerciala portabila care este usor de hacuit. In cazul al doilea, eu trebuie sa am acces direct la MCU si sa pot seta/sterge registri din procesor prin intermediul unei interfete externe.

 

'' Cerintele " mele sunt urmatoarele: statia se programeaza pe canale sau in frecventa cu acord continuu?

Majoritatea statiilor industriale folosesc programarea unor frecvente fixe pe canale, care se programeaza din calculator ( de ex. Motorola GP300).Utilizatorul selecteaza intre 8-16 canale disponibile.

 

Programarea prin intermediul unei interfete externe se realizeaza continuu sau doar initial?

Daca de exemplu se utilizeza un program interfata pe PC, atunci este nevoie de un procesor in radio care sa comunice cu sinteza, procesor care trebuie programat "custom". Adica cineva sa scrie programul pentru aplicatia asta specifica.Sunt putine sanse de a se gasi un proiect realizat de un radioamator pentru asa ceva, deoarece se utilizeaza cu succes aparatele comerciale programate in benzile de radioamatori (VHF si UHF) iar majoritatea proiectelor sunt pentru us.

 

In cazul al doilea, eu trebuie sa am acces direct la MCU si sa pot seta/sterge registri din procesor prin intermediul unei interfete externe.

 

In cazul 2 trebuie schimbat MCU din statie cu altul care include interfatarea cu transceiverul, sa preia toate comenzile si functionarea originala + programul cu interfatarea externa.

 

Exceptand faptul ca banda de frecvente in care lucreaza nu ma intereseaza, pare a fi un proiect interesant. Scopul meu este sa pot controla de pe calculator MCU din interiorul emitatorului si sa pot scoate/adauga dupa nevoie diversele filtre de pe lantul audio.

 

Filtrele audio se pot realiza pe calculator, nu este nevoie decat ca semnalul sa ajunga la placa audio.

 

Cu tot respectul, v-as ruga sa intelegeti ca toate cele enumerate de dvs. sunt emisiuni experimentale. Pe langa chat-ul obisnuit de zi cu zi, o mana de oameni fac experimente in benzile de radioamatori, cu scopul de a demonstra mijloace noi de comunicare, sau pur si simplu ca hobby. Va rog sa nu va faceti griji in privinta asta, cunosc pe de rost alocarile IARU in interiorul benzii, si nu am nici cel mai mic interes sa produc vreo perturbatie cuiva, la fel dupa cum ma astept ca nimeni sa nu ma perturbe pe mine.

 

Cu tot respectul, va rog sa intelegeti ca benzile de radioamator sunt benzi inchise.Daca obtineti un indicativ de radioamator atunci obtineti dreptul de utilizare, altfel nu.

Va rog sa intelegeti ca " emisiunile experimentale" se pot realiza pentru a pune la punct aplicatii comerciale, care sa ne perturbe benzile de radioamatori sau mai grav, sa le acapareze.

2 exemple sunt internetul prin reteaua de curent electric si monitorizarea consumului (contoarelor) de la distanta.Mai multe detalii se gasesc cu google.

 

Cea mai buna solutie in momentul de fata este un receptor SDR, acesta se aseamana cu un stick de memorie si odata conectat la PC se poate receptiona cu el o banda foarte larga.

 

YO8CDQ, TX-ul imi este necesar, si benzile de radioamatori sunt singurele in care pot sa ma joc cu asa ceva (deocamdata).

 

Si regulamentul trebuie respectat, care spune clar ca la inceputul emisiei se anunta : Test de YOxxx, iar daca dureaza mai mult, la fiecare 5 minute trebuie mentionat indicativul.

 

Benzile de radioamator nu sunt singurele, se pot inchiria de la IGCTI frecvente pentru a realiza teste, de la 148Mhz-180Mhz si 440Mhz- 512Mhz si mai sus.

 

Sau pentru teste la distanta de 5-10m se mai pot utiliza frecventele pentru microfoanele wireless, undeva in jur de 800-830Mhz.

 

PS. Pentru acest proiect trebuie realizata lista de specificatii, care sunt functiile care se doresc sa fie utilizate, ce detalii tehnice trebuie utilizate, ergonomia si altele.

In functie de astea, se poate discuta pe marginea lor si sa se obtina solutii sau variante pentru punerea la punct a unui aparat.

Sunt mai multe variante de design ale aparatului, in functie de specificatii se poate alege o varianta sau alta.

 

PPS. Exista 2 variante, doriti sa experimentati pentru punerea la punct a unui proiect comercial sau doriti sa primiti solutii tehnice (daca se poate la cheie si gratis) pentru realizarea unui produs care sa fie testat pentru punerea la punct a unui produs comercial.

 

PPS1. As fi bucuros sa ma insel, insa pentru asta trebuie sa postati aici mult mai multe detalii despre proiect.Romania este tara tuturor posibilitatilor, insa posibilitatile nu mai sunt nelimitate.

 

Spor!

Link spre comentariu
Vizitator foxul

Domnilor,ma bucur sa vad daruirea cu care va aparati benzile (pamantul stramosesc), dar va asigur ca nu este cazul aici.Daca va linisteste asta, o sa va spun ca am toate autorizatiile necesare ca sa folosesc pentru experimentare benzile de radioamatori. Asta imi aduce aminte de o istorioara simpatica: acum vreun an, dupa mai mult timp de pauza, decid sa pun mana pe microfon si sa fac un apel in 2 metri. Primul care imi raspunde are indicativul yo6nam. Bucurestean obisnuit sa aud indicative fictive, ma gandesc, omul asta n-are indicativ, dar vorbeste ca un radioamator, plus ca brasovenii sunt de obicei oameni seriosi, asa ca cine sunt eu sa ma sesizez, continui qso-ul linistit. Pe urma, fiind curios din fire, ma uit in callbook sa vad daca chiar exista indicativul respectiv. Normal ca exista, asa ca mi-am inghitit scuzele pentru banuiala mea :)Ok, deci daca reusim sa lasam ironiile la o parte, o sa va dau mai multe detalii, desi ma gandeam ca un TRX dual-band UUS home-made ar starni mai mult interes, dat fiind ca majoritatea proiectelor sunt pentru US.Din nou trebuie sa linistesc pe MiniTehnicus, care este ingrijorat ca as planifica un proiect comercial pe care l-as construi si testa pe spinarea radioamatorilor. Dimpotriva, proiectul meu este destinat traficului normal, dar spre deosebire de multa lume care cumpara un TRX gata facut, il alimenteaza si apasa PTT-ul, eu as vrea sa fac ceva mai mult, si anume experimente cu diverse moduri de operare mai moderne decat antichitatile cu care suntem obisnuiti (FM, SSB, RTTY, SSTV, AFSK etc.).Din pacate, radioamatorismul a ramas in epoca de piatra dpdv al tehnologiei. Daca ma intreaba cineva cu ce este mai buna o statie portabila dual-band fata de un telefon mobil care stie sa faca si poze, are harti, GPS, poate sa intre pe internet, are si jocuri, nu prea pot sa raspund. Ar trebui sa putem demonstra ca putem sa fim nou conducatorii dezvoltarilor tehnologice, si nu tot timpul in spate cu cateva zeci de ani.Acestea fiind zise, sunt aproape pregatit sa renunt la cerinta mea cu RX 88-108, desi asta se face acum cu un singur circuit integrat, asa ca nu e cine stie ce. Va rog sa nu radeti de mine ca sunt incepator in ale electronicii, pentru ca in alte domenii nu sunt asa de incepator ;)

Link spre comentariu

Salut,

 

cat de modern vrei sa fie echipamentul si cat de mult te pricepi pe partea de software ? Solutiile SDR nu se potrivesc mai bine la ce vrei tu ?

 

Solutia 1: UT-100, un stick USB cu emisie si receptie intre 50 si 1350MHz. Puterea de iesire e doar 1mW si ai nevoie de scrii software-ul pentru el - momentan soft-ul suporta doar lucrul cu semnale TV, performanta e slaba dar e o solutie moderna.

 

Solutia 2: Incropesti un SDR bazat pe un modul cu Si570 (varianta B ca merge pana la 800MHz) si mixerele I/Q LTC5584 si LTC5598, asta iti va putea lucra cu baseband de zeci de MHz latime dar iti ajung cativa KHz sau zeci de KHz poti folosi placa de sunet ca si DAC/ADC. Software e gata facut, modulele se pot cumpara (pentru mixere Linear Technology pune la dispozitie placi de evaluare), mai ai nevoie de filtre trece-banda pentru intrare, preamplificator de receptie si amplificator de emisie cu filtrele aferente, montaje care nu pun probleme ATAT de mari daca ai scule necesare sa le calibrezi. Costurile sunt mai mari, complexitatea e mai mare dar daca e executat corect si folosesti o placa de sunet performanta iti iese un echipament net superior oricarui produs din piata din punct de vedere al performantelor.

 

Desi am Solutia 2 pe hartie de mai bine de un an si mare parte din componentele-cheie aliniate in pungute, nu am avut curajul sa ma apuc de ea, in parte pentru ca nu am nici echipamentele de masura necesare. Stick-ul ala, desi e peste US$200 si scoate decat 1mW, e o unealta foarte versatila din momentul in care are un software potrivit iar toate modificarile de care ai nevoie le faci direct in software si nu in MCU.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări