Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
ultrastu

Indicator de nivel cu leduri

Recommended Posts

Salutare ! Apelez la voi cu o problema care mi a dat mari batai de cap . Am modificat o serie de scheme de pe internet pentru a obtine un indicator de nivel al fluidelor cu ajutorul a doua integrate lm3914 si 2 bargraph uri de cate 10 segmente fiecare. Dupa ce realizez montajul , in final as dori sa obtin indicarea nivelului dintr un recipient fara contactul fizic intre fluid si sonda sau senzorii de nivel clasici intrucat fluidul va fi STERIL ! Din cate am mai citit pe net s ar putea realiza un plutitor similar cu cele de la rezervoarele de dacie , dar aici apare problema de decalaj intre tija plutitorului si cursa potentiometrului (ar putea sa nu fie completa si indicarea sa se faca partial) , si faptul ca daca as folosi un potentiometru clasic acesta s ar misca destul de greu daca ar fi actionat de un plutitor mai mic . Acestea fiind spuse cum as putea realiza un potentiometru sau un variator de tensiune fara contactul cu fluidul? ma gandeam la ceva de genul unui plutitor magnetic sau a unui senzor cu infrarosu care sa detecteze nivelul dar nu am gasit nici un fel de schema in directia asta :jytuiyu Mentionez ca fluidul din recipient va fi hipocloritul de sodiu, iar acesta nu trebuie sa stea la lumina si trebuie sa fie in permanenta inchis ermetic ! Mai jos am sa atasez schema despre care vorbeam care in principiu este un voltmetru cu led uri !Va multumesc si astept sugestii sau raspunsuri la intrebare mea .

post-19192-139829739349_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se poate face un plutitor care sa contina un magnet mic dar puternic cu neodym.Acel plutitor va fi ghidat printr-o teava plasata pe interior, langa peretele vasului, astfel incat sa culiseze pe un traseu precis. Pe acelasi traseu, dar pe exterior, veti plasa in locurile dorite niste relee REED (trestie) sensibile, care vor fi actionate la trecerea magnetului pe langa ele.

Relee REED va pot oferi eu, am mai multe noi noute.Daca nu ati inteles, va pot face o schita.Sistemul este sigur si pozitia releelor poate fi modificata dupa dorinta.Eu as pune mai putine puncte de verificare, unul minimal, unul median, si unul maximal. Dimensiunile releelor magnetice din poza sunt - 40 x 5 mm cel mic si 50 x 5 mm cel mare (fara terminale)

post-21106-139829739385_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

cu acele relee ghidate de plutitorul cu magnet pot varia tensiunea in montajul meu de asa natura incat sa se aprinda led cu led exact ca in cazul unui potentiometru? din 3 relee inteleg ca as avea doar trei segmente de precizie si indirect s ar aprinde cate 3 segmente din bargraph uri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu am zis ca asa as face eu, poti pune mai multe relee, fiecare dintre ele conectand ,,cursorul,, la o pozitie diferita de pe un divizor rezistiv in locul unui potentiometru.Efectul ar fi identic, ledurile aprinzandu-se la diverse niveluri ale lichidului. De fapt nici nu ar mai fi nevoie de integrate, fiecare releu, va comanda direct ledul sau :da care va indica pozitia exacta a lichidului in vas.Cate pozitii intermediare de nivel vrei, atatea relee pui, un releu are 5 mm grosime.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ideal ar fi sa ai un senzor capacitiv. Acesti senzori se gasesc cu corp acoperit cu teflon si teoretic ar fi buni pentru aplicatia ta, numai ca sunt scumpi. Acestia se calibreaza in functie de vasul in care folosesti si de lichid si iti ofera o indicatie continua. Multe modele au calibrare automata (apesi un buton la nivelul minim si din nou la nivelul maxim).O alta solutie ar fi un senzor cu ultrasunete, daca variatia nivelului este semnificativa si vasul destul de mare. Acesta s-ar afla in partea superioara a vasului si ar masura distanta pana la suprafata. Dar ma tem ca placa poate fi corodata de clorul eliberat de solutie.O alta solutie ar fi procurarea unui transductor de presiune, analogic, diferential, cu membrana metalica (nu siliciu). Si astea sunt scumpisoare, dar practic masurand diferenta de presiune intre partea superioara si cea inferioara a vasului ai o corespondenta liniara. (20mbar circa pentru 20cm inaltimea solutiei).Banuiesc ca lumina naturala sau mai precis incalzirea provocata de lumina naturala dauneaza solutiei (se descompune).Daca o lumina in infrarosu nu e o problema, se pot utiliza senzori optici (au un led si o fotodioda si se bazeaza pe reflexia la variatia unghiului limita). Trebuie vazut daca nu cumva plasticul senzorilor este atacat de solutieSistemele cu potentiometru presupun ca acesta sa se afla in exteriorul rezervorului si deci etansarea ar fi mai problematica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Varianta propusa de mine prevede doar un magnet mic inclus intr-un plutitor, care poate fi din sticla (neutra chimic).Releele Reed vor fi pozitionate pe exterior, in locurile unde se doreste.Fara electronica complicata, releele vor aprinde succesiv cate un led in functie de pozitia magnetului din rezervor.Simplu si eficient.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Recipientul unde se va depozita hipocloritul de sodiu din ce material este confectionat? Daca este metalic cad ideile cu magnet sau principiu capacitiv.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu neaparat cade am vazut in orasul BAIA MARE la o firma, ceva in genu in care spune colegu @validae.Era un rezervor de metal in care era pus motorina si pe exterior avea 2 stuturi pe care era tras un furtun semitransparent (uzat de de timp), in interiorul lui era o bila de pin.pong (cel putin asa parea )de care era atasat un magnet cum crestea scadea nivelul aprindea un led care avea o foto dioda langa el motivul foto diodei nu l-am inteles nici odata ledurile erau legate direct pe relele red ,am observat ca era moment in care se aprindeau si 2 leduri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deci sistemul urmaritor de nivel era in afara recipientului (referitor la afirmatiile lui "pop_ady44").In felul acesta nu mai conteaza din ce material este facut recipientul .Initiatorului acestui topic nu ar mai avea nevoie de electronica,Un tub din sticla sau plastic montat pe exteriorul vasului si ar vedea la ce nivel se afla continutul vasului.Si asta ar fi o rezolvare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Recipientele in care se depoziteaza hipocloritul de sodiu NaOCl sunt numai din plastic, iar in ceea ce priveste tubul de sticla acesta este total exclus deoarece solutia trebuie ferita de lumina altfel se inactiveaza si isi pierde din capacitati! In legatura cu ce zicea domnul de mai sus cu senzorii cu ultrasunete sau infrarosu am cautat pe net detalii despre acestea dar nu mi pot da seama cum s ar putea adapta acei senzori la schema mea :jytuiyu Practic acei senzori trebuie sa mi varieze curentul exact cum ar face potentiometrul VR1 in cazul schemei mele , daca aveti vreo idee de schema electronica va rog sa o postati ! va multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sa inteleg ca vrei ceva cat mai complicat, orienteaza-te atunci spre microcontrolere, poti sa afisezi nivelul pe display. Daca reusesti cumva sa rezolvi cu traductorul propriu-zis de nivel.Uite o schita cu ideea de folosire a unui plutitor magnetic intern si relee Reed pe exterior, care vor comanda direct leduri.Poti pune cate relee doresti, in functie de numarul de leduri indicatoare.In schema alaturata, ledul aprins indica nivelul lichidului.Am figurat doar contactele normal deschise ale releelor Reed.

post-21106-139829740535_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Constat ca dl. "ultrastu" doreste sa-si utilizeze neaparat schema postata de dinsul. Nu accepta alte scheme mai simpliste si mai fiabile.Plagiind schema pusa de dl. "validae" (cred ca nu se supara) am simulat un potentiometru cu relee red ce poate fi atasat la schema pusa de dl. "ultrastu". Cit mai multe relee asa va fi si precizia mai mare.Ii doresc sa reuseasca!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai in a doua postare asa si descriam utilizarea releelor, dupa aia am simplificat ideea :rade:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai in a doua postare asa si descriam utilizarea releelor, dupa aia am simplificat ideea :rade:

Probabil era necesar si desenul acelui potentiometru initiat de dvs. L-am desenat. Deaceea v-am "plagiat".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.