Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
iulian_2233

amplificator cu 2sc5200

Recommended Posts

am facut acest amplificator pe care o sa il postez mai jos lam alimentat de la un transformator luat de pe aici de pe forum de la zal are 2 tensiuni de 33 de v transformatorul are in jur de 400 de W problema este ca se incalzeste atunci cand folosesc la maxim acest amplificator ca si filtraj nu am mai folosit condensatorii amplifului ci o pereche de condensatori de 10 000 de micro si o punte redresoare de 10 amperiacum eu intreb ce ar trebui sa fac sa mai adaug o pereche de condensatori de 10 000 sau sa schimb traful?

amp_200wflat.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lasand la o parte schema care este slaba trebuie sa vezi care este cauza incalzirii. Ar trebui sa verifici curentul de mers in gol care nu ar trebui sa depaseasca 50-60mA. Apoi ar trebui sa maresti suprafata radiatorului de racire sau sa-l racesti fortat folosind un ventilator. Banuiesc ca cele doua diode le-ai pus in contact termic cu radiatorul finalilor. Daca nu ai facut asta atunci fa-o pana nu e prea tarziu. Eventual poti inlocui cele doua diode cu o superdioda clasica la care tranzistorul sa fie fixat pe radiator.Daca folosesti boxe cu impedanta mica atunci poti sa mai pui niste finali in paralel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dar nu am inteles ce se incalzeste:transformatorul sau traanzistorii finali din amplificator?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca este folosit pe sarcini de 8ohmi atunci traful de 400W ar trebui sa fie suficient de puternic ca sa duca doua etaje finale fara sa se incalzeasca excesiv.

Puterea pe care o poate livra etajul pe sarcina de 8 ohmi este undeva la 100-110W deci consumul ambelor etaje ar trebui sa fie maxim 370W. Am luat in calcul o eficienta de 60%.

Daca sarcina este de 4 ohmi atunci un traf nu este suficient pentru ambele etaje cand acestea sunt folosite la maxim. Trebuie pus ori un traf de vreo 800W ori doua de 400W.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alta schema nu mai gaseai decat saracia asta?Traful este normal sa se incalzeasca la volum ridicat ( inteleg ca el se incalzeste ), se extrage putere destul de mare din el, atata vreme cat nu ajunge la temperaturi excesive nu ai nici un stres.

Share this post


Link to post
Share on other sites

intradevar traful se incalzeste la volum mare aproape de maxim si boxele folosite sunt de 8 omi si rediatorul intradevar il racesc cu un ventilator dar el ramane rece pe cat traful este caldalta schema ......... din pacate am aleso pasta ca avea cablajul imprimat la ea eu duar lam scos la imprimanta si lam corodat nu reusesc sa imi fac un cablaj imprimat dupa o schema data

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cam la ce temperature apreciezi ca e traful atunci cand zici ca se incalzeste ?Daca pui mana pe el si ai impresia ca te arde, poate avea 60 de grade si asta nu e o problema

Share this post


Link to post
Share on other sites

nici chiar asa cred ca undeva la vreo 30 hai 40 de gradeBanuiesc ca cele doua diode le-ai pus in contact termic cu radiatorul finalilor. Daca nu ai facut asta atunci fa-o pana nu e prea tarziu. Despre ce diode este vorba?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schema are 2 diode si o rezistenta inseriate intre prefinali, diodele alea trebuiesc montate cumva in contact termic pe radiatorul finalilor, si avand in vedere ca se compenseaza si prefinalii, si acestia trebuiesc pusi tot pe radiatorul finalilor, toate astea sunt absolut necesare pentru stabilitate termica la etaje finale cu bipolari.

 

Cat despre traf, daca temperatura masurata cu termometru a infasurarilor nu depaseste 70-80*C atunci n-ai nici un motiv de stres.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nici chiar asa cred ca undeva la vreo 30 hai 40 de grade

Nu-i o temperatura pentru care sa iti faci griji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok atunci totusi preventiv ii mai montez pe carcasa un ventilator in dreptul trafului

Share this post


Link to post
Share on other sites

Despre ce diode este vorba?

Cele doua diode in4006 inseriate cu rezistenta de 10 ohmi din prefinali trebuie sa fie in contact termic cu radiatorul. La un amplificator Onkyo A-8015 diodele erau puse in contact cu pinii colector ai tranzistorilor finali. Probabil ca in felul asta schimbul termic era mai rapid si compensarea derivei termice se facea mai bine. :da

Share this post


Link to post
Share on other sites

iulian_2233, nu mai ţin minte despre care trafo e vorba, dar e posibil să fie şi tensiunea la reţea ceva mai mare de 220V şi dacă primarul are şi o priză ptr 240V, îl poţi conecta la reţea pe aceea şi va merge mai rece. 30-40*C e normal ptr un trafo în sarcină maximă.

Despre amplif, au spus colegii cam tot ce era de spus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

este luat mai de mult aproximativ un an in urmain legatura cu ce au spus colegii despre amplif trebuie sa caut alta schema paici prin forum poate mai gasesc una care sa aiba si cablajul imprimat la ea dar sa fie cu acesti tranzistori si sa ma folosesc de acest traf Pana acum am gasit duar discutii legate de acest tranzistori dar cablajele lipsesc de pe forum Din alte surse parca nici nu imi mai vine sa fac alte scheme sa nu patesc aceeasi problemaTraful este ok pentru ca am avut si alte montaje alimentate de la el si nu se incalzea mergea rece deci pana laurma totusi cred ca e ceva legat de acest amplif cu toate ca lam mai facut si in urma cu un an si functiona super bine nu se incingea nimic nici radiatorul pe care erau montati tranzistorii nici el

Share this post


Link to post
Share on other sites

@iulian_2233 tre sa intelegi o chestie, traful este normal sa se incalzeasca in sarcina maxima, de fapt nu cred ca sunt prea multe amplificatoare la care trafurile raman complet reci indiferent de regimul de lucru. Dar asa cum am zis, nici nu e nevoie sa il pastrezi complet rece, pentru linistea ta pune sonda de temperatura de la multimetru ( daca ai asemenea multimtru, daca nu atunci macar imprumuta ) si masoara temperatura infasurarilor vezi la ce valoare ajunge penca asa cum ti-am zis daca nu se depasesc 70-80*C atunci chiar n-ai nici un motiv sa iti faci griji, si crede-ma ca atingand cu mana ceva incalzit la 80* nu te simti tocmai bine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.