Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Vasile1720

Despre tranzistor

Recommended Posts

Ami spune cineva va rog, cum se masoara un tranzistor an circuit sa stiu daca e sigur ars s-au saturatsau cum ati dai seama ca nu si face treaba,sau cum stim mai sigur daca ePNP sau NPN VA ROG SA MA LAMURITI AN PRIVINTA TRANZISTORULUIMultumesc anticipat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca e vorba despre tranzistori bipolari NPN sau PNP, atunci treci aparatul de masura pe domeniul de verificat diode, si in cazul NPN, fata de baza (testerul rosu +) veti masura doua valori de cadere de tensiune pe cele doua jonctiuni. De obicei caderea de tensiune cu valoarea mai mare indica jonctiunea Baza-Emitor.La cele PNP, se schimba polaritatea testerului, se pune borna minus pe baza.Aceste verificari se fac cu montajul decuplat de sub tensiune !!!. Intre Colector si Emitor nu trebuie sa avem cadere de tensiune masurabila, exceptie fac tranzistorii cu dioda inclusa. In cazul celor cu efect de camp, se verifica in primul rand sa nu existe scurtcircuit intre terminale, masurarea acestora e mai dificila pentru un incepator.Cauta articole in aceasta sectiune, mai sunt postari asemanatoare, nu are rost sa repetam pentru fiecare in parte.

Avand la dispozitie o legatura la internet, e usor sa obtii fisa fiecarui tranzistor din care te lamuresti in primul rand ce structura are (PNP. NPN, Mosfet) si care e configuratia pinilor. De exemplu, BC 337 datasheet te va trimite la cateva pagini ale diversilor producatori, acolo poti vedea fisa lui sau poti s-o descarci pe calculator.

Exemplu- http://www.nxp.com/documents/data_sheet ... _BC337.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masuratorile se fac cu tranzistorul scos din montaj , altfel ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.