Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
cristichihaia

sarcina rezistiva 2500 w

Recommended Posts

Salut am nevoie de o sarcina care sa absoarba la 12,5 V curenti incepind de la 10 pinA LA 200 A reglabili in praguri de cite 10 adica 0 - 10 - 20 - 30 ... nu importa puterea disipata deoarece durata este mica (maxim 5 - 10 sec).In afara de becuri h4 auto, citisem ca ar fi variante cu tranzitori mos parca ...Daca ma poate ajuta cineva ...va multumesc

Share this post


Link to post
Share on other sites

multumesc ,insa nu cred ca este ceea ce vreau .Am facut o schema pentru exemplificare , eventual cum construiesc niste rezistori sa obtin cele din fisier ...

post-31603-139829738683_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai nevoie de 10 rezistori de 0.625 ohmi la 250W sau 40 de rezistori de 2.5 ohmi si minim 62.5W. Daca alegi varianta cu rezistori de 2.5 ohmi atunci ii pui in paralel cate 4 ca sa obtii 0.625 ohmi.Se gasesc rezistente bobinate montate intr-o carcasa de aluminiu. Pe eb*y am vazut de 2.5 ohmi /100W dar o rezistenta este 6.7 usd asa ca 40 de bucati depasesc 250 de USD. In plus ai nevoie si de un radiator pe care sa montezi cele 40 de rezistente. Radiatorul trebuie sa fie capabil sa disipe cei 2500W. N-ar strica si un ventilator de racire.Solutia este foarte costisitoare.Ca sa-ti faci singur rezistentele ar trebui sa cauti niste tuburi de ceramica pe care sa bobinezi o sarma de nichelina sau kanthal dimensionata corespunzator pentru a disipa cei 250W/rezistenta. Bobinaful nu il faci clasic (spira langa spira) ci il faci cu spira in forma de triunghi pentru a disipa caldura mai eficient. Spirele adiacente vor fi rotite una in raport cu cealata tot din considerente de disipare eficienta a caldurii. Trebuie si un ventilator care sa raceasca rezistentele.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sunt rezistori de putere in capsula ca si tranzistorii finali linii .Se gasesc la TME dar costa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

cristichihaia:Foarte potrivite scopului dvs. ar fi ramele de rezistenţede frânare tramvai/troleibuz, rezultate în urma casăriloracestor tipuri de vehicule.O altă soluţie (mai dificil de pus în practică) ar putea ficonfecţionarea unui aşa-numit "reostat electrochimic"(Principiul de funcţionare reiese din însăşi denumirea sa).Deoarece lucraţi cu rezistenţe de valori mici (cuprinseîntre 1,25 Ω şi 0,0625 Ω), atât rezistenţele de contactterminal-cablu cât şi cele ale cablurilor de legătură vorfi de o importanţă deosebită.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Legaturile trebuie sa fie ferme si cablurile de legatura trebuie dimensionate corespunzator. Curentul ce le parcurge este mare si orice contact imperfect duce la o cadere mare de tensiune.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Atenţie, datorită filamentelor iniţial reci, şocul decurent din momentul cuplării becurilor va fi mult maimare decât curentul în regim permanent stabilizat !(adică cei 200 A preconizaţi de dvs.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

De aceea, e mai sanatos sa confectionezi rezistorii din nichelina, pe suport ceramic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asta stiu ,insa tocmai din acest motiv am ales varianta cuplarii pe rind.In alta ordine de idei nu voi folosi sarcina la maxim de prima data ci voi creste progresiv din comutatoare pina la consumul de care am nevoie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pt. ce anume o sa folositi sarcina rezistiva?Am vazut pe youtube un filmulet in care cineva testa alternatoarele auto direct de pe bornele bateriei.Avea un aparat cu un buton in mijloc si cu 2 indicatoare: ampermetru si voltmetru.Aparatul era conectat cu 2 clesti pe bornele bateriei si din buton regla curentul.De exemplu daca avea pe masina alternator de 80A, regla aparatul la 80A si citea ce tensiune furnizeaza...trebuia sa scada undeva pe la 13V maxim ca sa fie bun alternatorul.Eu am cautat la mine in oras la toate service-urile sa-mi testeze alternatorul dar nu are nimeni asa ceva. :cry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.