Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
CV-03-BTF

LED ALIMENTAT IN IMPULSURI....

Recommended Posts

Salut... As avea nevoie de o schema cu care sa pot alimenta aproximativ 16 led-uri in impulsuri.. sau un integrat care face acest lucru..driver..Se stie ca in cazul in care alimentezi un led in impulsuri tensiunea de alimentare poate sa depaseasca cu putin curentul maxim recomandat de producator..avand ca principal avantaj cresterea fluxului luminos emis de dioda led fara ca aceasta sa se distruga.. Am cumparat odata o lanterna din aia cu 38.000 care avea un led ce se alimenta la 2 baterii de cate 3 volti fiecare... iar in circuit era o piesa de aproximativ 7x7mm cu 4 picioruse din care 2 mergeau prin intrerupator la baterii iar 2 mergeau la led..De curand am mai cumparat o lanterna cu gandul de a identifica piesa respectiva dar am constatat ca aceasta a fost inlocuita cu o rezistenta...Ideea este ca aceste led-uri le voi folosi la iluminarea pozitiei unui far de autoturism tip Angel eyes ..... pentru fiecare semicerc intentionand sa folosesc cate 4 led ( albe de cate 3 mm)..2 la un capat si 2 la celalalt capat al semicercului . Problema este ca am nevoie de led-uri care sa lumineze cat mai tare ..dar ce este mai important... este faptul ca dupa montarea lor in far , sticla acestuia va fi lipita cu un cauciuc siliconic de foarte buna caliatate care nu va mai permite detasarea ulterioara a sticlei proiectorului din oglinda pentru a inlocui eventualele led-uri arse.... O alta solutie ar fi montarea la fiecare capat al semicercului a 3 sau 4 led-uri in paralel astfel in cazul in care se arde unul restul sa-si faca treaba mai departe.Deci in optica mea riscul de a pierde un led din circuit trebuie eliminat complet cel putin pentru o perioada de cativa ani..!!!! Multumesc anticipat

Link to comment
Share on other sites

da... dar eu am inelele respective..... problema mea este ca daca le voi alimneta cu 2 led.. si unul se arde..... trebuie sa sparg sticla pentru ca sa remediez defectiunea... asa ca le alimentez la fiecare capat cu cate 4 led-uri.. si vroiam o schema a unui alimentator in impulsuri....chiar nu stie nimeni..???

Link to comment
Share on other sites

citeste articolul despre "clasicul 555"de la http://www.uoguelph.ca/~antoon/gadgets/555/555.html si calculezi frecventa de oscilatie undeva la 100Hz si factorul de umplere (fig.10) la 51% ..schema fiind cea de la fig.12 doar ca rezistenta in serie cu LED-ul va fi cam de 2 ori mai mica (68-75 ohmi)

(o alta adresa este http://ourworld.compuserve.com/homepage ... en/555.htm )

 

un calculator on-line pentru factor de umplere >50% gasesti la http://www.priory.bromley.sch.uk/studen ... stable.asp

(pui 100Hz, 51% si ai valorile.. iar rezistenta de limitare a curentului prin LED o pui la jumate, deci un 68-75 ohmi)

 

revenind la partea mecanica, poti fixa partea de "angel eyes" cu silicon (de buna calitate, cum zici tu), dar LED-ul sau cele 2 LED-uri fixeaza-le ca in articolul indicat de mine, cu scoch..sa poti sa schimbi LED-ul sau cele 2 LED-uri

 

Posted ImagePosted Image

Link to comment
Share on other sites

Uite o schema mult mai performanta.Bistabil realizat cu 555, schema in care D1 ?dezechilibreaza? timpii de incarcare / descarcare ai condensatorului C2 astfel incit la iesire pe pinul 3 se obtin impulsuri inguste.R4 ,VR1 , R5 , T2 ? feedbeck- fac ca pe condensatorul C3 tensiunea sa fie relativ constanta.Bobina L1 se poate realiza pe inel de ferita recuperat din sursele de calculator.

Link to comment
Share on other sites

O sa te dezamagesc putin.Alimentand un led in impulsuri, nu vei obtine o luminozitate mai puternica. Este adevarat ca led-ul va lumina mai puternic, dar numai in intervalul de timp in care este alimentat. Astfel, daca faci o telecomanda in infrarosu de exemplu si micsorezi durata impulsului, poti creste intensitatea luminoasa astfel incat puterea medie sa nu depaseasca puterea maxima. In acest mod, vei obtine o bataie mai mare a fascicolului luminos. Dar, in medie, intensitatea luminoasa va fi egala cu aceea pe care il are led-ul care functioneaza la acelasi curent mediu.Te asigur ca am experimentat acest lucru si nu vorbesc aiurea. Alimentarea in impulsuri este o metoda de a reduce tensiunea, fara pierderi. Daca vrei luminozitate mare, trebuie sa folosesti led-uri de luminozitate mare, asta e.

Link to comment
Share on other sites

Da,cu leduri obisnuite nu faci treaba prea buna, trebuie sa folosesti leduri supraluminoase sau leduri de putere mare.Uite in fotografie leduri de 3W care sunt accesibile ca pret, in jur de 20 ron bucata.Trei led-uri de astea lumineaza ca un bec de 60W.Poti folosi leduri supraluminoase de 5mm si avantajul schemei postate de mine este ca-ti permite sa conectezi 5-6 leduri in serie.Mentionez ca schema mea alimenteaza ledurile continuu , fara impulsuri.

 

P.S.Ledurile din fotografie nu sunt cumparate din RO dar sigur se gasesc de cumparat si in RO.

Link to comment
Share on other sites

lasati-l sa se convinga singur ca nu o sa fie diferenta mare.. de atunci putea sa le alimenteze prin rezistenta si gata :supz: el, de fapt, ar trebui sa rezolve sistemul mecanic de fixare :axe:

 

PS: ca idee, eu am la intrerupatoare LED-uri bicolore (romanesti) ca functioneaza permanent de cativa ani (adica vreo 11) si din 6 s-a defectat doar unul.. vedeti http://www.tehnic.go.ro/indicator.htm

Link to comment
Share on other sites

Da,cu leduri obisnuite nu faci treaba prea buna, trebuie sa folosesti leduri supraluminoase sau leduri de putere mare.Uite in fotografie leduri de 3W care sunt accesibile ca pret, in jur de 20 ron bucata.Trei led-uri de astea lumineaza ca un bec de 60W.Poti folosi leduri supraluminoase de 5mm si avantajul schemei postate de mine este ca-ti permite sa conectezi 5-6 leduri in serie.Mentionez ca schema mea alimenteaza ledurile continuu , fara impulsuri. P.S.Ledurile din fotografie nu sunt cumparate din RO dar sigur se gasesc de cumparat si in RO.

schema a disparut?
Link to comment
Share on other sites

Guest tipatescu

Am de alimentat un LED, martor a unei avarii ... si aceasta alimentare va fi suportata de o baterie mica. Daca alimentez in impulsuri curentul consumat, total, va fi mai mic, cred. Cam care ar fi frecventa optima de alimentare (ca sa consum cat mai putin si aprinderea LED-ului sa fie sesizabila) ? Sau, dupa caz, e mai bine sa modific (eventual) factorul de umplere ? E o intrebare mica, stiu ca raspunsul complet se da in functie de specificatiile exacte ale LED-ului si eventuale experiente legate de luminozitate si raspunsul ochiului. As astepta un raspuns in linii mari, de la cei care s-au lovit de asa ceva pana acum. Pe scurt, nu am gasit informatii clare nicaieri ... mai mult informatii legate de alimentarea led-urilor de inalta luminozitate si drivere specifice. Eu caut un consum cat mai mic nu o iluminare puternica.Multumesc !

Link to comment
Share on other sites

Nu prea conteaza.Mult mai important e sa folosesti leduri cu randament mare.De ex, pt cele clasice colorate, exista superluminoase: consuma de >20x mai putin ca cele facute cu tehnologia veche!Incepe cu 0,2s pornit, 1-2s oprit, la curentul nominal al ledului. La un curent mai mare, desi lumineaza mai puternic, randamenul sau scade (mult)! Deci, daca e prea slab, pune mai multe leduri :da

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines