Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Monitor alb-negru 12"

Guest vampi

Recommended Posts

Salut!

Încerc să repar un monitor vechi. Nu prea găsesc pe el scris suficient ca să caut schema pe google, dar pare a fi produs în România, cu intenția de a fi exportat, fiindcă scrie în engleză pe placă, dar în dreptul unuia din potențiometre scrie "FREQVENCY ADJ", adica scris cu V în loc de U. Știu că la un moment dat am văzut unul identic de vânzare la un magazin, dar acum mulți ani. A fost monitorul meu de la CIP 03 (clona de zx spectrum facuta de Electronica). Vreau să-l repar pentru a putea face niște generatoare de semnal și să am cu ce să le testez.

S-a defectat în modul următor: are 5 potențiometre în față, care se învârteau foarte greu, și am încercat să le fac sa se învârtă mai ușor, așa că am turnat acetonă pe ele. După aceea, imaginea nu mai era stabilă, deși se recunoștea vag pe ecran semnalul de la intrare.

În prezent, imaginea este și mai proastă, am încercat cu un aparat foto care are ieșire video, sau fără niciun semnal (vezi foto), și imaginea se schimbă când pun, spre exemplu, mâna în fața aparatului foto, dar rămâne la fel de distorsionată și de nerecunoscut.

Am scos potențiometrele de pe placă, și le-am măsurat, și valoarea lor pare a fi cea scrisă pe ele, așa că nu cred că acetona le-a schimbat valoarea. De data asta am pus un pic de nivea pe ax, ca să se învârtă mai bine.

Sunt 5 potențiometre pe placă, și 5 la margine. Cele de pe placă sunt "FREQVENCY ADJ" si "LIN VERT" (ce inseamnă?). Celelalte 3 sunt nemarcate. Iar cele de la margine (și accesibile în mod normal pentru utilizator) sunt: LUMINA, FOC, DIM VERT, FRECV VERT si CONTRAST. Am încercat să le reglez pe toate, ca să obțin o imagine stabilă, dar n-am reușit. Mă gândesc că poate e o piesă defectă.

În continuare, m-am gândit sa-i înlocuiesc integratele (TDA1170S și A255D, echivalent TDA2593), și condensatorul mare de 2200μF (Unde găsesc integratele în București?). Am inspectat circuitul, și am reparat ce păreau a fi linii întrerupte. Mai mult de atât nu știu ce să fac, poate îmi dați un sfat în legătură cu ce să fac mai departe.

Mulțumesc.

Poze:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

• Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• elmar

10

• dan cod

3

• Th3_uN1Qu3

2

• BUGHIU

1

Top Posters In This Topic

Posted Images

Sunt 5 potențiometre pe placă, și 5 la margine. Cele de pe placă sunt "FREQVENCY ADJ" si "LIN VERT" (ce inseamnă?). Celelalte 3 sunt nemarcate. Iar cele de la margine (și accesibile în mod normal pentru utilizator) sunt: LUMINA, FOC, DIM VERT, FRECV VERT si CONTRAST. Am încercat să le reglez pe toate, ca să obțin o imagine stabilă, dar n-am reușit. Mă gândesc că poate e o piesă defectă.Frequency este sincronizarea V,lin V liniaritate Verticala.Nu schimba CIurile ca nu au treaba cu defectul tau Ori ai screenul mare ori alimentarea video nefiltrata.Verifica asta.

Ori ai screenul mare ori alimentarea video nefiltrata.Verifica asta.

Ce inseamna screenul mare? E unul din reglaje?Iar alimentarea video inseamna transformatorul mare cu condensatorul de 2200μF? :nas:

din pacate nu cred ca puteti sa-l reparati singur...e posibil ca acele potentiometre (din fata) sa nu-si mai faca treaba...(posibil cand ati turnat acetona pe ele sa fi dizolvat partile din plastic care izolau componetele potentiomerului)si asa nu puteti regla nici lumina ,nici contrastul sau focusul...cand rotiti de acele butoane se intampla ceva?daca nu ,cel mai indicat e sa le schimbati cu unele noi ...apoi schimbati condensatorii electrolitici din baleiaj vertical ...(in prima faza) si daca nu sunteti multumit de rezultate trebuie schimbati toti cond. elecrolitici de pe placa cu unii noi si de aceleasi valori(capacitate/tensiune)P.S sper ca nu ati rotit din fiecare potentiometru(semireglabil) care l-ati gasit pe placa si le-ati lasat asa?unul din acel semireglabile este responsabil cu reglajul tensiuni de alimentare traf linii B+(in jur de 10,8-11v banuiesc) iar din traf linii se alimenteaza baleiajul vertical care trebuie sa aiba o tensiune de 25v.

Nu prea le ai cu astea.Va fi greu sa il faci.

E ok, explica-mi ca la prosti, te rog.

Am inlocuit condensatorul de 2200μF/25V cu doua de 1000μF/50V puse in paralel, si parea fi o imbunatatire mare (o sa inlocuiesc cu un condensator nou dupa sarbatori). Am mai umblat la reglaje si am reusit sa obtin o imagine decenta, dar raman liniile acelea oblice.

Am mai observat ca potentiometrul de focalizare nu afecteaza imaginea, oricat il invart. O sa mai ma uit la el, poate nu face contact bine.

Tensiunea pe G2 nu ma bag sa o masor, fiindca am un avometru ieftin si din cate am inteles trebuie sa aibe impedanta mare si oricum e tensiune inalta, asa ca nu ma ating (am cautat pe google, vezi? :P).

Momentan am urmatoarea imagine (imaginea iese din aparatul foto care isi fotografiaza propria imagine):

Posted Image

Posted Image

Posted Image

e posibil ca acele potentiometre (din fata) sa nu-si mai faca treaba...(posibil cand ati turnat acetona pe ele sa fi dizolvat partile din plastic care izolau componetele potentiomerului)

si asa nu puteti regla nici lumina ,nici contrastul sau focusul...

cand rotiti de acele butoane se intampla ceva?

Primul lucru care l-am facut cand m-am apucat sa repar monitorul a fost sa scot potentiometrele astea sa vad daca mai au valoarea scrisa pe ele. Se pare ca o au, desi cele de 250kΩ masurau 200kΩ.

daca nu ,cel mai indicat e sa le schimbati cu unele noi ...

apoi schimbati condensatorii electrolitici din baleiaj vertical ...(in prima faza) si daca nu sunteti multumit de rezultate trebuie schimbati toti cond. elecrolitici de pe placa cu unii noi si de aceleasi valori(capacitate/tensiune)

Asa o sa si fac, dupa sarbatori, o sa schimb potentiometrele si condensatorii.

P.S sper ca nu ati rotit din fiecare potentiometru(semireglabil) care l-ati gasit pe placa si le-ati lasat asa?

Cum ai ghicit? Oricum, le-am reglat la loc, si am imagine acum. Vezi imaginile de mai sus.

Primul lucru care l-am facut cand m-am apucat sa repar monitorul a fost sa scot potentiometrele astea sa vad daca mai au valoarea scrisa pe ele. Se pare ca o au, desi cele de 250kΩ masurau 200kΩ.

ati verificat valoarea lor pe pinii din margini ...cred

dar ati verificat daca cursorul acestor potentiometri mai face legatura...cu rezistenta?

daca da, e posibil ca tensiunle care alimenteaza acesti potentiometri sa fie necorespunzatoare ...mai ales din cauza condensatorilor electrolitici "uscati" (din cauza "vremii care a trecut peste ei")

ati verificat valoarea lor pe pinii din margini ...creddar ati verificat daca cursorul acestor potentiometri mai face legatura...cu rezistenta!daca da, e posibil ca tensiunle care alimenteaza acesti potentiometri sa fie necorespunzatoare ...mai ales din cauza condensatorilor electrolitici "uscati" (din cauza "vremii care a trecut peste ei")

Am verificat si pinii din margini, si cursorul. Dar nu mai conteaza, fiindca o sa le inlocuiesc, sa fiu 100% sigur. Si o sa inlocuiesc si condensatorii. Acum imi fac o lista cu valorile lor. Mai revin dupa sarbatori, dupa ce le-am inlocuit si va spun rezultatul.Multumesc de ajutor si La Multi Ani!

Am facut o lista si am comandat toti condensatorii electrolitici (de la conex), dar am o dilema cu condensatorii nepolari - cand nu este specificata tipul de marime, este nF sau pF?

Posted Image

Posted Image

Posted Image

pia nu acesti condensatori trebuie sa-i schimbati !(doar daca aveti banuieli ca ar putea fi defecti) pe cei electrolitici polarizati ar fi indicat sa-i schimbati...dar daca intrebati valorile scrise pe acesti condensatori sunt uf(adica microfarazi) de ex:im proma fotografie e vorba de 0,47uf sau 470nf la 250v(restul nu se vede bine...dar cred ca e vorba de "cc" adica curent continu)... a doua poza e un cond de 1,5 uf/250vcc...si ultima 3,3uf/250vcc ...toti sunt ne polarizati! dar repet... nu pe acestia trebuie sa-i schimbati ci pe cei elecrolitici polarizati!si nu ignorati sfaturile colegilor de mai sus! :da

Uite ti-am marcat cu sageti despre ce condensatori trebuie schimbati. Au corpul marcat cu o dunga alba (minus) sau sunt tip ,,butoias,, gri cu un (+) intr-o parte, model facut la noi ,,pe vremuri,, :rade:Pe aceia nepolarizati lasa-i in pace. In lipsa unui capacimetru/ESR-metru, nu poti decat sa-i verifici daca nu-s strapunsi (putin probabil) cu ohmmetrul, dupa ce te asiguri ca sunt descarcati .

post-21106-139829732056_thumb.jpg

Multumesc, I-am scos si i-am notat pe toti cei polari, inclusiv cei vechi romanesti, si am facut deja comanda la conexelectronic. Cei nepolari vroiam sa-i schimb doar fiindca par invechiti, si nu costa mult cei noi.N-am un ESR metru, dar sper sa am in viitor, am o lista intreaga de echipamente de procurat, dar e doar un hobby, si n-am bani momentan.Vcc scrie pe toti.Sfaturile celor de sus nu le ignor, dar mi-e teama sa masor tensiunea la G2, fiindca am un multimetru ieftin si o las la urma - daca schimbarea condensatorilor repara imaginea, nu mai e nevoie sa risc expunerea la sute de volti.