Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplituner Gaillard STF 72 *detalii cu premiu!


Recommended Posts

As vrea cat mai multe detalii despre acest amplificator ( Gaillard STF 72 )Se pare ca a fost fabricat prin anii 1965- `72 ) in serie limitata (maxim 10 buc !) Detalii inseamna ,schema ,cartea tehnica , etc... Pentru cele mai multe detalii se ofera un premiu de circa 50 Euro .Amanunte pe MP. Multumesc anticipat

Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Schemă nu cred să se găsească, în schimb ceva detalii spune francezul ăsta aici:

http://forum.vintage-audio-laser.com/resolution-pannes/gaillard-stf-t17930.html

Nu e greu de scos schema cu creionul pe hîrtie, la etajele finale, alimentare, corecţii, preampliful de doză (mă aşteptam să aibă un preu comun de surse, cu comutarea corecţiilor după moda vremii, dar e mai ''modern'' conceput), la partea de radio cam iese din discuţie, blocurile de bobine sînt misterioase. Pare să aibă mos-feţi în etajele radio.

Finalele sînt cu alimentare simplă şi ieşire prin cond, fără diferenţial, termistor pe radiator, doar 3 trz pe placă, reţea bootstrap, filtru clopot pe ieşire, sig pe U+... etc. Nu cred să fie mai sus de +30V alimentarea, cond de filtraj are doar 1000uF/40V, probabil că cei de ieşire au 1000uF/25V. Ciudat că au folosit pe cablaj un model cu prindere cu piuliţă, ptr şasie.

Ce naiba face cu cei trei semireglabili? Cel de 250k e la intrare ptr simetrie, cel de 4,7k e ptr Irep (polarizare trz finali), al treilea nu-i văd valoarea... dar e în reţeaua boostrap, se pupă cu cond de 47uF/75V şi e urmat de o rez de 4,7k în baza trz prefinal npn.

Am la colecţie cond Sic-Safco cu capetele roşii-verzi, din aparatură din anii 60. Sînt cam terminaţi, aşa că ar trebui restaurat şi cel din poze.

...........

P.S. E fabricat în prima parte a anului 1971.

Link to comment

Merci Zal, sa mai avem un pic de rabdare si voi trage concluziile asupra celui ce merita premiul ! Din informatiile mele se pare ca in Europa sunt doua amplifuri de genul acesta, unul la un amic la Paris si altul in Elvetia . De altminteri , initiativa cu premiul apartine amicului de la Paris care este extrem de multumit cu sunetul acestui aparat si din acest motiv , doreste sa stie cat mai multe despre el .

Link to comment

Încerc să găsesc o schemă asemănătoare din perioada respectivă, majoritatea au doi trz în intrare şi nu se potrivesc. Nici eu nu le-am apucat în vremea lor de glorie, deşi sînt matusalemic. :rade: M-am băgat în joacă, nu cu gîndul la premiu, căci era clară lipsa documentaţiei şi mai mult să-mi verific vechea pregătire de depanator amator, cînd trebuia să evaluez din ochi orice jucărie. Dacă ar face amicul poze mai detaliate faţă-spate cu modulele, i-aş putea scoate schemele, evident şi ceva tensiuni măsurate ar fi bune. Cel mai dificil e preul de ton, că e înghesuit, iar la partea de radio mă abţin, e greu de urmărit. Interesant e că are CAF, deşi e cu cond variabil.

Link to comment

Interesant e că are CAF, deşi e cu cond variabil

Se pot da o gramada de exemple de astfel de radioreceptoare... RR Gloria, Pacific, Bucur, Maestro S, etc au avut si CAF (CV cu 2 sectiuni + 1 dioda varicap) - o schema clasica a anilor '70 pentru RR superheterodina de calitate cu UUS.Pe linga reglajul simetriei si al curentului de repaus, in acea perioada se mai obisnuia si existenta unui semireglabil pentru reglarea amplificarii (eventual a sensibilitatii intrarii amplificatorului final) in cazul amplificatoarelor stereofonice, pentru echilibrarea celor doua canale. Etajul final, in linii mari, are configuratia din schema alaturata (tot franceza, publicata in Le Haut-Parleur in 1968).Ar fi interesant de "scos" schema acestui amplificator - un adevarat monument istoric...
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines