Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Varianta de alimentare QRO cu MOT-uri.

Guest

Recommended Posts

[attachment=0]IMG_1286.JPG[/attachment][attachment=1]IMG_1285.JPG[/attachment]Am tot incercat sa fac un alimentator pentru un qro cu transformatoare recuperate din cuptoarele cu microunde.Din multe variante care se folosesc eu am facut varianta din poze care imi permite sa scot o putere destul de mare(mai mare ca varianta cu doua mot-uri inseriate separat)iar dupa 24 ore de functionare continua transformatorul se incalzeste abia perceptibil.In cazul concret al transformatorului din poze am la iesire doua tensiuni alternative de 1020vca si 100vca;prima este pentru anodica prin redresare normala iar cea de 100vca prin triplare si stabilizare pentru G2.Tensiunea de negativare,filament si pentru G1 va fi obtinuta cu un alt transformator separat.Curentul de mers in gol este cam mare 360ma,aprx.80w.Zgomotul nu poate fi perceput cu urechea langa transformatorul in functiune;in poze se vede metoda folosita pentru rigidizarea miezului.Avantajul acestei variante este ca se poate desface oricand si se pot schimba infasurarile dupa nevoie.

• Replies 28
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Buna seara, EmilMai, nu stiu exact ce pregatesti, dar banuiesc. Ceea ce descrii tu aici ar fi ok pentru un GK-71 lasat lejer ca sa il poata mosteni stranepotii tai. La o anodica de 1428 V IN GOL (zici ca vrei sa faci redresare simpla pe 1020V) un GK-71 ar trebui sa scoata undeva la 300 W... adica un regim ultralejer pentru acea lampa (as indrazni sa zic ca e chiar un sacrilegiu, daca tot te chinui sa faci un liniar cu toata munca la carcasa, filtru pi, filtre pe intrare, etc, macar sa scoti din lampa tot ce poate ea oferi...) In ceea ce priveste cei 100V ce urmeaza a fi triplati si apoi stabilizati pentru G2, ies vreo 440V, din care 100 pica pe stabilizator... iarasi cam putin pentru un GK-71 (parerea mea de increzut, convins ca in cazul lui GK-71 catalogul e bun doar ca toilet paper). Eu personal as face 2 trafuri din astea cum descrii tu, as lega primarele in paralel si secundarele in serie, sa am un 2000V alternativ cinstit. Pe un alt traf as face filamentul, G1 la 80V alternativ care urmeaza a fi dublat sa obtin -230V, pentru G2 un 260V care va fi dublat sa ajunga la +760V si apoi stabilizat cu un GU-50 la 600V. In felul asta un GK-71 ar da cam tot ce poate...Pentru GU-81, eu nu cred ca este fezabila alimentare cu MOT, sunt mult prea firave, acolo trebuie traf de traf la anod, altfel ramai cu un gust amar cand vezi ca la unii scoate 1,5 KW iar la mine cu greu ajunge la 800-900W (de aia nici nu am pus pe youtube filmul cu GU-81, se face de rusine in fata lui GK-71 datorita "incompetetntei" MOT-ului.Un an nou fericit si cu cat mai multi KWatti!Marcel - YO6PMX

Ok.Prima,La multi ani si un an nou cat mai bun(2013 e la terapie intensiva deja...pa...pa).Acum sa revin on topic:la anodica e simplu, redresare si filtrare clasica,la G2 am ales varianta triplarii tensiunii din mai multe motive,iar nu derivata din tensiunea anodica.Treaba e gandita in asa fel incat daca ceva se defecteaza tubul sa nu primeasca o tensiune excesiva pe g2 ,apoi pierderea de putere pe elementul regulator serie sa fie cat mai mica.La intrarea in stabilizator am 420vcc iar la iesire am nevoie de375vcc in conditiile in care anodica va fi la aprx.1420vcc.Disipatia pe elementul serie ar fi de 2,7w;g3 va primi si ea un undeva la 47vcc,iar g1 o negativare in functie de regimul de functionare si de comutare rx/tx.Ma intereseaza ca regimul de functionare al tubului sa fie cat mai liniar iar puterea este pe locul doi deoarece am nevoie de asa ceva(liniaritate) mai ales in modurile digitale.Oricum volumul de munca este foarte mare, mai ales ca voi construi diy anumite componente( capacitoare la tensiuni mari).Pretul mare al acestor componente m-au determinat sa aleg calea diy...desi cei care le vand au avut doar norocul sa dezmembreze ceva aparatura militara...Prima poza cu un capacitor de anod(probat la 6kvcc) si o alimentare pe masura(filament 12,6vca/10,2A) pentru un tub serios...GU81...intre timp am mai avansat cu tot felul...73 de YO6OAT,Emil.

Emil,

Noi ne stim de ceva vreme asa ca o sa fiu foarte direct. Convingerea mea este ca rezultatele unui GU-81 la numai 1400V anodica sunt catastrofale. Chiar si in catalog, unde ai valorile minime garantate pentru tub functionand in regim de purtatoare continua timp de 24 de ore din 24 7 zile din 7, ai tensiunea anodica minima de 1500V cand lucrezi pana in 6m si de 2500V cand lucrezi pana in 12m. Tensiunea pe G2 e data la 600V, sa-i dai 375 e sacrilegiu....

In ceea ce priveste liniaritatea, daca GU-81 nu e liniara, apoi nu stiu care lampa mai e liniara. Si culmea ca liniaritatea se pastreaza si la tensiuni anodice de 3KV si dand pe grila 2 800V: http://www.cqham.ru/HiFi_Contester_EX8A.htm

In ceea ce priveste condensatorul ala (sau mai bine zis butelia de Leyda), lasa-l balta ca e urat. Eu acu sunt in concediu, dar ma intorc pe 6 ianuarie si pun la posta un 2.2 nF/ 6KV rusesc (sau mai multe daca e nevoie), nu te complica cu improvizatii, nu fa compromisuri, mai ales nu la partea de RF/ HV. Sa nu cumva sa te puna serpele sa umbli cu variabili home-made. La 1500V anodica gasim ceva RCA-uri NOS la mine in shack.

PS. Eu nu sunt dintre cei care au dezmembrat, eu am cumparat si dau pe gratis celor care reusesc sa ma convinga ca stiu "cu ce se mananca", sa stii ca daca "vanezi" pe Ebay, mai prinzi cateodata "chilipiruri" http://www.ebay.com/itm/K15-5-6-3kV-4700pF-ceramic-HV-disc-capacitors-16-pcs-/300493496966?pt=Vintage_Electronics_R2&hash=item45f6cee286

Alimentarea de care ziceam este pentru GK-71, nicidecum pentru GU81!In poza era doar un exemplu de alimentare tens.fil. pentru GU81;adica vroiam sa demonstrez ca transformatorul se poate reconfigura foarte usor dupa necesitati(adica il desfaci si pui alta bobina/bobine dupa nevoie,dupa care il aduni la loc).O sa fac si masuratori in sarcina pentru tensiunea anodica,iar in ce priveste capacitoarele nu renunt la ideea de a le folosi(nu renunt cand mi se pune pata sa fac ceva).In privinta aparaturii militare casate nu era vorba de tine in nici un caz;imi cer sincer scuze daca am jignit fara sa vreau.

Stai linistit, stiu ca nu te refereai la mine. Cred ca amandoi avem varste prea "mici" pentru a fi beneficiarii marilor casari. Din fericire :da . Ok, cu GK-71 mai merge cat de cat, desi eu raman la parerea ca nu folosesti lampa la maxim. Am inteles ideea cu traful si cred ca e o varianta fezabila, trafurile alea sunt pe toate gardurile si se obtin pe nimica (max 10 lei) la centrele de colectare a fierului vechi. Rebobinate, pana in 1KW sunt OK. Peste 1 KW nu mai fac fata. Eu am incercat cu 2 trafuri nemodificate legate pur si simplu in paralel, ajungeam la 4-5 A curent de mers in gol. Ok, asta nu era marea problema ca eu nu le alimentez pe timpul receptiei ci doar strict in emisie, dar cand incepea incarcarea bateriei de condensatori consumul sarea peste 16A si siguranta apartamentului cadea. Asa ca am abandonat ideea. Voi bobina doua trafuri babane clasice, primarele legate in paralel si secundarele in serie.

Facut si masuratorile de care ziceam.Cu sarcina 5 becuri cu halogen de 105w/buc.inseriate treaba sta asa:in gol sunt 920vca iar in sarcina scade la 800vca si un curent de 420ma.Deci la un consum de 336w avem aceste cifre.Cam la limita treaba,ma gandesc daca macar miezurile sunt bune pentru rebobinat cu sarma de cu?sau fereastra e prea mica si nu incape bobinajul? :nas:Tensiunile sunt mai mici pentru ca si reteaua electrica nu are tensiunea nominala,undeva la 195...202v in primar.

• 1 year later...

Reinvii topicul avand gandul de a alimenta un liniar cu GU81M folosind 4 trafuri, cate 2 in paralel, apoi primarele respectiv secundarele in serie.

Trafurile ce le am au codul GAL 700-E cu o putere de 700W presupun, deci ar trebui sa am undeva la 1,4 kW la 2KVca.

Ar face fata? Ca momentan am doar 3 buc(parvenite de la cunoscuti) si vreau sa vad daca se merita sa mai iau unul.

Mentionez ca nu vreau sa scot chiar tot untul din tub, mai ales ca am doar 100W disponibili pt atac(practic mai putin la modulatie)

Reinvii topicul avand gandul de a alimenta un liniar cu GU81M folosind 4 trafuri, cate 2 in paralel, apoi primarele respectiv secundarele in serie.

Trafurile ce le am au codul GAL 700-E cu o putere de 700W presupun, deci ar trebui sa am undeva la 1,4 kW la 2KVca.

Ar face fata? Ca momentan am doar 3 buc(parvenite de la cunoscuti) si vreau sa vad daca se merita sa mai iau unul.

Mentionez ca nu vreau sa scot chiar tot untul din tub, mai ales ca am doar 100W disponibili pt atac(practic mai putin la modulatie)

Eu zic ca nu...am incercat tot felul de chestii cu tr. de microunde(dupa cod par a fi de microunde) si in final au ajuns de unde le-am luat,adica la fer vechi!Aduna ceea ce ai nevoie pentru un transformator adevarat,apeleaza la un bobinator bun si ai rezolvat problema.Asta e parerea mea,daca vrei sa faci un amplificator adevarat.Pentru un singur tub GU81 sunt de parere ca ai nevoie de un tr. pentru alimentarea anodica, care sa i-ti ofere mimin 1200W in regim continuu,asta daca vrei ca tubul sa i-ti arate de ce-i in stare! :da

Edited by Guest
  • 4 weeks later...

Astazi am facut niste teste, iar alimentand un traf din cele mentionate mai sus din autotransformator sa pot determina raportul de transformare am descoperit ceva extrem de interesant: curentul de mers in gol care la retea e de 4A(235V) scade la 0.5A la 180V, ceea ce ma indeamna sa reconsider varianta de alimentare cu MOT, de data asta mai multe in paralel, folosind un autotransformator in primar, care sa-mi scada 40-50V(care o sa fie si traf de filament) pt a reduce curentul exagerat de mers in gol.

Cum aceste trafuri au un raport de 1:9.75, la 180V in primar, o sa am 1750V in secundar, si un 2475V continuu teoretic, practic ma astept la vreo 2200V in sarcina.

O sa fac maine niste teste, sa vad cum se comporta in sarcina.

Sal.Daca ai timp si curiozitate fa testul acela cu becurile inseriate si spune-ne rezultatele.Ar fi interesant de comparat masuratorile tale cu cele care le-am facut mai demult(in 2013).

Mai, eu ma tot uit si ma tot minunez. Am mai scris-o si o scriu pentru ultima oara. JUR!!!!!!!!!

Nu pot sa inteleg de ce vreti neaparat sa le alimentati cate 2, cate trei sau cate 7 DAR IN PERMANENTA. Cu un singur traf de cuptor de microunde normal (cuptor de 950W) se poate face un amplificator de aproape 1KW. Daca nu va puteti crede propriilor ochi pe Youtube, va invit la mine. Poate asa scapam de folclorul asta care omoara radioamatorii YO. Parca am fi la Marioara Murarescu.  Veniti si facem apel general 4 ceasuri la 1KW cu un singur traf. Singura smecherie e ca nu se alimenteaza continuu, e absolut inutil sa stai cu anodica prezente in timpul receptiei. Exista n amplifuri industriale care taie anodica in receptie (banalul Zetagi BV-131 ,BV-2001, etc.). Acelasi lucru trebuie facut si cu traful de microunde. Nu are rost sa consume cei 3 A in receptie, ca apoi sa va mirati ca se incalzeste.

Ca sa fiu mai exact, la GK-71 reusesc sa scot (cu greu) 1 KW dintr-un singur traf, La GU-81 ies numai 900W dintr-un singur traf. Dar astia ies sigur.

CU ASTA, EU NU MAI APAR PRIN TOPICUL ASTA. POVESTEA ASTA CU TRAFURILE DE CUPTOR E CA UN CAINE CARE SE INVARTE IN JURUL COZII DE VREO 3 ANI. AR FI TIMPUL SA SI-O PRINDA....

Edited by Guest

Rezultate: Iesire in sarcina 1KVcc(960Vca), curent 0,9A(5becuri de 200W) dar capacitatea mica, 85uF la 3KV.

Intrare 122Vca, 11.2A.

Deci concluzie: 1360W consumati pt 900W in sarcina.

In teste am folosit 2 trafuri in paralel de care am mentionat mai sus.

N-am urcat mai sus cu tensiunea pentru ca nu aveam cu ce masura, o sa caut niste rezistente de valoare mare sa fac un divizor rezistiv si o sa testez.

Ok, iti iese un randament de 66%, ceea ce pentru un traf clasic pe tole e foarte bun...

Rectific... acceptabil. Acum vad ca sunt firme care se lauda cu randamente de 90 %...

Edited by Guest