Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor! alimentare releu 12v din 220v


Guest stefly
 Share

Recommended Posts

Salutare tuturor trebuie sa alimentez un releu mic de 12 v si 262ohm rezistenta bobinei am incercat cu o punte din 4x1n4007 si o rezistenta de 5.5k si merge bine la bornele releului avand o tensiune de 10 v problema e ca se incinge rezistenta repede desi e de 3watt.Mai bine spus cum pot face un alimentator simplu pentru puteri foarte mici.precizez ca nu vreau sa folosesc un transformator in primul rand ca uneori va sta comutat zile intregi fara sa fie oprit.releul il folosesc ca o componenta auxiliara la o central termica.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

precizez ca nu vreau sa folosescun transformator in primul rand ca uneori va stacomutat zile intregi fara sa fie oprit.

Nu vă înţeleg această afirmaţie. Puteţi detalia ?Eu v-aş recomanda să folosiţi totuşi un transformator(care în cazul dvs. costă doar câţiva lei).Gabaritul său nu e cu mult mai mare decât cel al unuicondensator cu tensiunea de lucru de câteva sute devolţi. În schimb beneficiaţi de o fiabilitate incomparabilmai bună, precum şi de separare galvanică faţă de reţea;cred că aceste două avantaje sunt importante când evorba de o centrală termică.
Link to comment
Share on other sites

Poate chiar tensiunea retelei, daca releul este unul supraveghetor de retea.Am facut asa ceva unui coleg, cand reteaua este prezenta, releul intrerupe un contact de avertizare.Cand pica reteaua, contactul se face si suna o alarma, sau intra in functiune un invertor, etc.

Link to comment
Share on other sites

am gasit o bucatica de transformator 6-9v dintro sonerie cu RF stricata voi pune o punte si gata dar cel putin pentru hoby voi incerca alimentatorul lui ,validae, multumesc pentru raspunsuri.

Link to comment
Share on other sites

In cazul asta separarea galvanica mi se pare obligatorie . Nu pui centrala la retea datorita releului dar pui boilerul. Un mic alimentator de 12V cc rezolva problema. Poti folosi chiar un alimentator de tensiune mai mica 7,5 - 9V si curent de 100mA sau asa ceva. Tensiunea in gol va fi cu circa 20-30% mai mare si va permite actionarea releului. Dupa actionare , acesta necesita un curent mult mai mic de mentinere si astfel va fi si consumul mai mic. Daca alimentatorul e cat de cat bun nu e o problema faptul ca sta mult timp conectat - vezi alimentatoare de switch-uri, modemuri, routere, incarcatoare de telefoane lasate peste noapte, etc.Acum am vazut postul anterior. Succes !

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines