Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Turbina eoliana-Cum sa o construim(How To Do It)


Postări Recomandate

  • 2 luni mai târziu...
Vizitator LEONIDAS

sal toata lumea .sunt nou va rog aveti rabdare cu mine.doresc sa intreb daca am un generator eolian sa zicem 5kw care este cuplat direct la orezistenta de boiler sa zicem va reusi sa incalzeasca apa din el multumesc

de fapt la ce ma gandesc ,daca aceasta rezistenta ar fi incorporata intr o centrala termica  credeti ca ar ajuta cu cateva grade acolo iarna .nu stiu ma gandesc .nu am experienta se merita achizitionarea unui asemenea generator pentru asa ceva

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Ce aterizare fortata..cred ca i s-a oprit motorul! Multumesc pentru toate postarile tale si-ti urez multa sanatate, bucurii cu realizari exceptionale si sarbatorile de iarna sa-ti aduca ce-ti doresti (un loc eligibil pe lista lui Mos Craciun, de ex!).Sa ramai acelasi generos si sanatos!

Editat de gica70
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Va salut

Chiar daca nu mai este activitate cam demul pe aici,vin cu o intrebare pt initiatorul topicului,nu inainte de a-l felicita pt cele spuse aici.

In zona unde am casa la tara,situata pe coasta ,bate vantul relativ des(destul de des).

Intentia mea este de a folosi aceasta energie a vantului,pt a scoate apa de la o adancime de 20m.

Nedumerirea mea ,este care solutie sa o aleg pt captarea energiei vantului,mai ales la viteze mici.

Solutia aleasa vawt sau hawt,va fi montata pe acoperisul unei dependinte,sub care se afla forajul.In acea zona este un soi de[ canal ] format de arbori,la o distanta de cca 10m de o parte si de alta.

Stiu,am citit despre amplasarea acestor agregatecum si unde ar trebuii pozitionate,insa nu am alta solutie.

In cazul vawt as merge pe savonius simplu din butoaie de 220l,metalice,insa randamentul acestei solutii este destul de mic.

In cazul ca voi opta pt hawt,probabil va fi un compromis intre moristile multipala tip [american] pt pompe de apa ,cu mentiunea ca palele vorfi mai mari ca si latime si doar cateva(in locul catorva zeci).

In acest caz,o problema o constitue,rafalele puternice de vant,care sunt destul de dese in zona cu pricina ,si in acest caz elicia trebuie scoasa din vat.

Aici,deja nu am acordat prea multa atentie,si daca imi puteti explica,ce dependenta este intre prinderea eliciei excentric fata de axul de pivotare si distanta fata de centrul pivotului...

Multumesc anticipat.

 

Le: ma intereseaza f mult cuplul obtinut si mai putin turatia

Editat de gcom61
Link spre comentariu

Salut.

In primul rand uita de montajul pe acoperis-iti va produce vibratii in structura.

In al doilea rand iti recomand sa transformi energia eoliana direct in energie electrica cu care actionezi pompa.Nu mecanic.

E mai costisitor dar mai fiabil.

O elice multipala tip american e mai greu de construit-nu stiu daca a facut cineva in Romania si care sa si functioneze.

Referitor la acel canal intre arbori, daca nu e pe directia vantului dominant(in general NE sau SW in Romania), tot vei avea turbulente produse de copaci.

In acest caz e recomandata o VAWT.

La o HAWT, cu cat excentricitatea fata de axul de pivotare e mai mare, cu atat elicea tinde sa iasa din vant(ea opune o rezistenta vantului, nu trece prin ea ca prin branza), tendinta contrabalansata de coada.

Am pus si o formula de calcul in acest sens(cu momentul fortei produs de elice vs momentul dat de coada).

In cazul tau, pentru scos apa (presupun ca mai mult vara, cand e seceta) iti recomand panouri fotovoltaice care pot actiona direct o pompa submersibila(fara baterii adica) prin intermediul unui invertor special.

Editat de rinaldoparaipan
Link spre comentariu

Arborii sunt orientati SSW-NNE.Am pompa electrica in fantana.Doresc sa folosesc direct energia mecanica produsa de vant,chiar daca este intermitenta.

Pt asta am bazin de stocare de 3600litrii.Eventualele vibratii nu ma deranjeaza,anexa fiind mai departe (20m) de locuinta.Sistemul va fi extrem de simplu ,cu pistonul scufundat sub nivelul apei si actionat cu sfoara polietilena prin interiorul tevii de aductiune a apei.Sistemul va functiona,prin[ contrabalansare].Practic,vantul va ridica o greutate,gradat,in functie de viteza ,si cand greutatea va ajunge in punctul de sus,aceasta va [cade] ,tragand de sfoara pistonului.In felul asta,daca viteza vantului va fi f mica nu voi avea probleme cu pierderea de apa pe langa pistonul pompei(neetanseitate).

In acelasi timp as putea folosi pompa manual,daca situatia o cere.

Sistemul de ridicare al contragreutatii va fi de tipul [ clichet ].

Care din cele doua solutii credeti ca se preteaza si pt viteze mici ale vantului?Vawt sau Hawt; nu am probleme in a transforma miscarea de rotatie verticala sau orizontala in cea rectilinie alternativa,care imi este necesara.

Cum se calculeaza distanta dintre pivot si centrul hawt in functie de cuplu?

Ce raza trebuie sa aiba varianta hawt ,pt a ridica o greutate de 10kg spre exemplula 1,5m inaltime,pt un vant de 3-4m/s?

 

Multumesc mult pt raspunsurile date deja si sper sa primesc si altele...

 

Le:am gasit chiar pe prima pagina calcului pt scoaterea din vant...

Editat de gcom61
Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...
Vizitator Stefanel Mihalceanu

Detin un boiler electric.

In interiorul lui se afla o rezistenta electrica care produce caldura atunci cand este strabatuta de un curent electric.

Fizica elementara ne invata ca aceasta rezistenta va produce caldura indiferent de valoarea curentului ce trece prin rezistenta si indiferent de tensiunea aplicata la bornele rezistentei.

Tot fizica ne invata ca acea rezistenta va produce caldura indiferent de tipul de curent aplicat la bornele ei : alternativ sau continuu.

Producatorul boiler-ului electric ne comunica (virgula) ca daca aplicam la bornele rezistentei o tensiune cuprinsa intre 230-250 volti curent alternativ atunci apa se va incalzii si bla bla bla ...puterea va fi de 2500 w si vom avea apa calda si totul va fi perfect....basca ca mai avem si un termostat....totul bine si frumos...

Corect pana aici ? Pot continua ? Am gresit undeva ?

Evident ca nu se intampla absolut NIMIC grav daca aplicam la bornele rezistentei sau direct pe stecher o tensiune de 100 v....sau de ce nu...12 volti curent continuu...dar....dar...apa nu se va mai incalzii in aceeasi masura....

Eu doresc o eoliana pe care sa o conectez direct la acel boiler asa incat sa livreze orice asa incat apa aia sa fie calda sau calduta. Exista asa ceva ?

Nu vreau acumulatori , invertoare transformatoare...este inutil si neproductiv...de ce sa ne complicam atat timp ca rezistenta aia incalzeste apa si la 50 volti si la 100 si la 200...sau unde gasesc o rezistenta de boiler la 48 volti ????

Astept insetat sa inceapa vrajba discutiile si contradictiile...pana la urma sigur va iesi ceva productiv din ele....

Cu stima si respect ...

Link spre comentariu

Păi ce te împiedică să construiești una ? Dacă reușești s-o faci să producă măcar câteva sute de Wați (nu contează acum tensiunea obținută), cred că vei reuși să găsești și o cale să poți înlocui rezistența boilerului cu una pentru 12-24-48V....

Dar nu mai bine ai investi acei bani sau muncă într-un panou solar care ar putea preîncălzi direct apa din boiler ? Vântul e ceva mai periculos de exploatat decât soarele...

P.S. Virgula se folosește direct în text, nu se descrie prezența ei..Poți mult mai elegant să te exprimi și altfel pentru a evita o cacofonie, de exemplu ,,Producătorul boilerului ne spune că....,, ori ,,ne zice că,,...etc. La fel și-n vorbire, e total aiurea să spui ,, ne comunică (virgulă) că....

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări