Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum pot comanda un motor de cc cu ajutorul unei telecomenzi?


Guest danyelo

Recommended Posts

Guest danyelo

Buna tuturor. As dori sa comand un motoras de 5V cu ajutorul unei telecomenzi simple (2-3 butoane). Dar as avea nevoie de schema pt asa cheva, dar fara microchip pt ca nu detin uneltele necesare pe a-l programa. Sunt sigur ca se poate face o telecomanda simpla doar pt a comanda motorasul sa mearga intr-un sens si altul. Va rog sa ma ajutati daca puteti !!

Link to comment
  • Replies 21
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest danyelo

volumul la statia de amplificare si utilizari se gasesc. Imi trebuie doar o telecomanda cu minim 2 butoane. Ar fi usor cu inversare de sens pentru motor la receiver. Dar eu nu am idei pt ca nu detin cunostintele necesare pentru a proiecta.

Link to comment
Guest danyelo

Si de unde sa-l iau? Ca doar nu ma pun sa distrug TV-ul :rade: ... am crezut ca stie cineva o schema usoara, am gasit pe internet destule si domnul de mai sus mi-a pus la dispozitie un site , dar acolo sunt pe baza de MHz, eu vreau pe IR. Ceva simplu, Emitator/Receptor. Fara mii si mii de inductante sau microcontrolere

Link to comment
Guest danyelo

simplu (fara microcontroller) pt ca nu am dispozitivele necesare pt a-l programa, desi sunt constient ca ar fi foarte usor cu un PIC, am gasit n si n de scheme. si eu m-am gandit la un releu. Dar asta ar insemna sa functioneze doar intr-o directie motorasul (alta idee/schema nu am gasit) . Dupa m-am gandit la o utilizare de BD-uri ca si comutatoare, dar m-am blocat la idea asta, nu gasesc scheme, nu gasesc idei (am cautat site-uri romana/engleza dar nimic) :rade: .

niciuna dintre linkurile pe care ti le-am propus nu presupune microcontroller ; la unul dintre linkuri titlul chiar este : "a very simple IR remote control switch for an electrical appliance " , adica mai simplu de atat nu prea se poate .

Dar se foloseste doar pt a aprinde si stinge o lampa de exemplu. Nu ceea ce vreau eu, cu 2 comenzi, rotire motor stanga, rotire motor dreapta.
Link to comment
Guest danyelo

cu un efort minim schema poate fi modificata pentru a obtine un comutator in locul intrerupatorului din schema initiala ; depinde si de modalitatea in care vrei sa functioneze motorul .

Daca stiam cum se face cu siguranta nu mai intrebam aici. Multumesc oricum !!
Link to comment

tu nu stii dar vrei sa faci , aici sunt o multime de oameni care stiu sa faca dar nu vor ...Am vazut la o statie Pioneer cum din telecomanda se misca ditamai roata de volum ...E cumva vorba de vanitatea asta ?Ar fi bine sa folosesti un stepper. Sunt destui care iti pot programa un uC , pune in plic montajul pentru o suma mai mult sau mai putin vanitoasa.

Link to comment
danyelo, deşi tu eşti sigur că e simplu de realizat, nu e. Telecomenzile trimit un cod binar (o secvenţă de 1 şi 0) pentru fiecare buton, secvenţă care e apoi decodată de receptor. Detecţia semnalului se poate face simplu, într-adevăr, însă la decodare nu mai e aşa. Se măsoară timpii pentru a decide care e 0 şi care e 1, bitul e deplasat la stînga, apoi următorul şi tot aşa. Într-un final se ajunge la ce a fost trimis. Nu prea văd cum ai putea implementa simplu aşa ceva. Nu fără controler.
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines