Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator de tensiune!


Guest ButonEL

Recommended Posts

Guest ButonEL

Doresc sa imi protejez aparatele electrocasnice cu un stabilizator de tensiune.

 

Ca aparate am urmatoarele:

- frigider Beko DBD326XI+ cu un consum de 120W

- centrala termica Berreta Junior 24 CSI cu un consum de 100W.

 

Stabilizatorul de tensiune pe care il doresc este:

- Well cu servomotor avr-srv-1000va

 

As dori sa stiu daca acest model de stabilizator suporta atat centrala termica cat si frigiderul.

Nu prea ma pricep la stabilizatoare iar din ce-am aflat de pe net se sugereaza ca stabilizatorul de tensiune sa suporte de trei ori puterea de consum a electrocasnicelor.

 

Multumesc anticipat pentru ajutor!

 

 

P.S. Imi cer scuze pentru confuzie insa nu am intrat de mult timp pe acest forum si am aflat ca mai am un cont cu numele Ginguma. Rog frumos un moderator sa imi anuleze acest cont in favoarea celui cu numele de utilizator Ginguma! :jytuiyu

Link to comment
  • Replies 47
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Acest stabilizator de tensiune nu iti va proteja aparatele mentionate. In cel mai fericit caz le va asigura tensiunea de alimentare mai stabila. La supratensiuni tranzitorii protectia asigurata de stabilizator este egala cu zero deoarece viteza de reactie a acestor stabilizatoare este mica. Pentru supratensiuni foloseste un releu de genul acesta: http://www.romstal.ro/bobina-declansare ... -msu-p9719. Mai poti monta in tabloul electric descarcatoare care vor proteja aparatele impotriva supratensiunilor datorate factorilor atmosferici(traznet).

Frigiderul s-ar putea sa nu-ti functioneze pe acel stabilizator deoarece puterea stabilizatorului este mica si s-ar putea sa ai probleme cu pornirea motorului compresorului din frigider.

Link to comment
Guest ButonEL

Multumesc pentru sfaturi si da-mi voie sa vin cu cateva comentarii:- propunerea facuta este foarte interesanta si ii voi acorda in interes deosebit dar ce fac in cazul cand scade tensiunea sub cea normala?Intreb deoarece bobina respectiva este doar pentru supratensiune. Eu stiam ca tensiunea variaza in jos spre valori mai mici (de obicei) decat cea normala sau ma insel!Interesul meu este sa protejez centrala termica si frigiderul pentru toate variatiile de tensiune (fie plus, fie minus), in cazul acesta ce mai pot face pe langa bobina sugerata de tine?- o alta observatie ar fi faptul ca nu mai este loc sa montez acea bobina in tabloul electric doar daca scot soneria, aceasta oricum este mai mult de decor.

Link to comment

Variatii de tensiune care nu depasesc 10% nu sunt periculoase pentru aparate iar acestea ar trebui sa functioneze normal. Daca ai variatii mari de tensiune, lente, atunci poti folosi stabilizatorul de tensiune. Ramane observatia privitoare la puterea mica a stabilizatorului care s-ar putea sa fie insuficienta cand frigiderul porneste.

Link to comment
Guest ButonEL

Ca variatie nu am observat decat una singura si anume: ocazional cand porneste centrala termica si am televizorul pornit acesta din urma are pentru o fractie de secunda (vizibila) o blocare a imaginii.In rest alta variatie nu am observat, fie la becuri sau alte electronice. De asemenea prefer sa previn inlocuirea unei placi de baza ce s-a ars datorita variatiilor de tensiune pentru centrala termica (aproximativ 500-600 lei) cu un sistem de protectie.

Link to comment

Pentru centrala termica ar fi mai util un UPS care protejeaza si la supratensiuni si are si o stabilizare (in trepte) suficienta. Frigiderul nu are nevoie de stabilizare, situatiile potential periculoase pentru el ar fi intreruperile foarte dese de retea.O protectie generala la supratensiune montata in panou ar fi utila pentru toata casa.

Link to comment
Guest ButonEL

Va referiti la UPS-urile dedicate pentru centralele termice sau sunt bune si cele uzuale sau... comune ca sa zic asa? Piata fiind atat de variata imi puteti sugera un model/producator anume?Multumesc anticipat!

Link to comment

Ideal ar fi un UPS care scoate sinusoida pura sau macar sinus modificat..Sunt insa foarte scumpe, si am vazut pompe care mergeau si cu unda dreptunghiulara dar faceau un zgomot suparator.Oricum, cu acumulatorul inclus nu tin mult, trebuie un acumulator extern mai puternic, unul auto merge foarte bine.Am un UPS care merge de vre-o cativa ani la PC fara probleme.Trebuie pusa totusi o siguranta automata de vre-o 10A pe cablul de la baterie, sa nu ia foc tranzistorii in caz de scurcircuit.

Link to comment

Centrala termica are un consum de aprox.100W.Daca face la centrala ar trebui sa faca si la un fier de calcat cu consum mult mai mare.Ar insemna ca la bagarea in priza a fierului de calcat sa se blocheze imaginea tv-ului 10 secunde.Asta cu se blocheaza imaginea inca n-o stiam :rade: Stiu,o sa ziceti de curentul absorbit de motor la pornire, dar blocarea imaginii la tv?

Link to comment
Guest ButonEL

Priza pentru centrala termica si priza pentru televizor sunt montate pe acelasi perete. Acesta este peretele comun pentru bucatarie si camera de zi. Sa fie acesta un motiv?Mentionez ca aseara am pornit televizorul si au fost cateva momente cand s-a blocat imaginea exact cand centrala "facea ceva" pornea pompa sau acel electrod care aprinde gazul.Stiu ca suna ciudat dar chiar am fost atent si pot sa zic ca nu a fost nici o coincidenta.

Link to comment

Cred ca televizorul nu are un filtru destul de bun pe intrarea in sursa dca este asa usor influentat de centrala.Incearca si monteaza un filtru EMI suplimentar intre priza si cablul TV-ului.Filtrul poti sa-l faci singur sau poti sa-l recuperezi dintr-o sursa de PC de exemplu.Asa pateam si eu cu Tv-ul meu, cand aprindeam lumina sau lipeam cu pistolul, se dadea sonorul mai incet.Am pus un tor EMI de ferita pe cablu si nu mai face.

post-21106-139829727302_thumb.jpg

Link to comment

Ai masurat tensiunea la intrare in tablou sa vezi daca oscileaza asa mult?

Treaba buna cu filtrul EMI. Nu am avut ocazia sa am oscilatii din cauza unor aparate in casa.

 

Eu aveam aceeasi problema pana am schimbat toata instalatia facuta cu INTEC cu cablu din cupru masiv corespunzator. Nu am avut cum sa schimb cablul de la FDCP pana la contor, insa am pus un releu in tablou. Daca nu ai loc in tabloul din casa poti sa-l montezi in tabloul din scara langa diferentiala sau ce ai acolo. Binenteles daca ai permisiunea asta, insa vad ca lumea schimba singuri siguranta (sau sarma din siguranta ("patron ceramic" cu se spunea pe vremea aia...))

 

In fine, am bagat releul de mai jos la care se poate seta limita de jos si de sus a voltajului....nu mai am probleme.

Este montat pe anumite prize cu aparatura sensibila, cand scade sau creste peste limita decupleaza si nu mai cupleaza pana nu intra in limitele setate. Intre timp in poza de mai jos diferentiala din stanga a fost mutata dupa releu (in poza este doar un test facut pe masa de lucru) ...

http://i.dedeman.ro/media/file/file//f/ ... 7576_f.pdf

 

Succes.

Craciun fericit tuturor !

post-41815-139829729284_thumb.jpg

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines