Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Power up cu intarziere.


Recommended Posts

Cine ma poate ajuta cu o schema cat mai simpla pentru un montaj care sa-mi intarzie alimentarea cu cateva secunde sa zicem de la 5 secunde. Ma intereseaza cand alimentez la 220v un ventilator sa porneasca mai tarziu. Stiu ca sunt relee specializate pentru asa ceva dar costa ceva si poate ies mai ieftin cu un montaj. Multumesc.

Link to comment
  • Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Vei folosi schema de alimentare a releului prin condensator fix serie cu reteaua care incarca lent prin puntea redresoare un electrolitic.Cand tensiunea ajunge la un anumit prag, releul anclanseaza si alimenteaza ceeace doresti. Trebuie sa faci cateva incercari fiindca schema nu are si valori.Poti pune de exemplu in locul lui C1 unul de 0,47uF/400V in locul lui C2 unul de 470uF si releul sa fie de 12-24V cu rezistenta bobinei cat mai mare.Jongland cu valoarea lui C1 poti modifica timpul in care C2 se va incarca. Si rezistenta releului are importanta, cu cat e mai mare, cu atat mai repede va anclansa.

post-21106-139829725196_thumb.gif

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines