Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Care este rolul condensatorlor?


Guest mercas

Recommended Posts

Salut.Avand in vedere faptul ca sunt un incepator in ale electronicii,imi poate explica cineva care este rolul fiecarui condensator in schema electrica atasata?Multumesc anticipat!

post-81604-139829724108_thumb.jpg

Link to comment
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted Images

In aplicatia asta au rolul de impiedica autooscilatia regulatorului de tensiune provocata de lungimea cablurilor de alimentare.Deci nu de filtrare in sensul netezirii pulsatiilor ca la un redresor de retea.Aici bateria da un curent continuu relativ constant, dar rezistenta ohmica a firelor de la baterie pana la circuit si de la circuit pana la consumator provoaca niste mici caderi de tensiune pe care regulatorul incearca sa le compenseze rapid ceeace poate cauza o intrare in oscilatie.In datasheet-ul de la fabricant, se recomanda montarea acestor condensatori daca lungimea intre regulator si redresor depaseste 10 cm.

Link to comment

Multumesc frumos pentru raspuns.Dar totusi,de ce exista doua tipuri de condensatori de 10uF si de 0,1uF?Care va fi intentitatea curentului la iesire presupunand ca bateria are un amperaj de 65A/h?

Link to comment

Condensatorul de 0,1uF este pentru compensarea oscilatiilor in inalta frecventa, cel de 10uF pentru joasa frecventa.Curentul maxim debitat de integrat este de 1,5A cu radiator corespunzator. Nu conteaza capacitatea acumulatorului, 1,5A va fi maximul debitat de circuit. Daca vreti curent mai mare, se pot pune in paralel doua circuite identice sau se poate adauga tranzistor de putere suplimentar.

Link to comment

rolul condensatoarelor ti-a fost explicatr de colegul @validae iar in ceea ce priveste curentul acesta este dictat de consumator dar sub nici o forma nu poate depasi curentul maxim pe care-l poate suporta regulatorul de tensiune. De exemplu daca se foloseste 7805 atunci curentul maxim ar fi 1A dar recomandat cam 500mA si cu radiator pe masura. Daca ar fi 78L05 atunci curentul maxim suportat ar fi mult mai mic cam maxim 70mA...... chiar daca bateria poate debita cu mult mai mult (incomparabil mai mult)... deci depinde de ce fel de regulator ai acolo.....

Link to comment

Multumesc pentru raspuns.Ca o ultima paranteza,ce voltaj trebuie sa fie indicat pe condensatori?Are vrio importanta voltajul?Care este criteriul alegerii condensatorilor in afara de 10uF,respectiv 0,1uF?

Link to comment

Tensiunea nominala a condensatorilor in cazul de fata ar fi minim 16V la cei din fata regulatorului si de 10V la cei de dupa regulator. Criteriul de alegere a valorii condensatorilor este de regula curentul prin consumator, dar in acest caz sunt recomandari de fabricant.Se poate consulta de exemplu 7805 datasheet

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines