Guest AndreiV Posted December 10, 2013 Share Posted December 10, 2013 Imi cer scuze anticipat daca acest topic nu se incadreaza si rog adminii sa mute acest topic unde ii este locul.Si acum la subiect:Vreau sa realizez nu sistem care sa masoare distanta cu ajutorul sunetelor. Acesta va fi montat pe un robot si dimensiunea este foarte importanta. Ideea mea e sa folosesc un difuzor care sa transmita un tren de impulsuri de o anumita frecventa, iar pe corpul robotului sa fie montate 3 microfoane care sa preia ecoul acestor impulsuri urmand ca in urma calcularii, in functie de timpul scurs(poate si putina triangulare), sa ofere distanta fata de obiect intro anumita directie. Motivul pentru care nu vreau sa folosesc un senzor de pe piata(sr04 sau cele SHARP) este dimensiunea acestora si vreau sa implementez in viitor comunicare vocala si vreau sa folosesc acelasi hardware(motiv pentru care sunetul generat nu trebuie sa fie in spectrul ultrasunetelor).Acum, intrebarea mea este: care este puterea de procesare necesara pentru a face acest lucru? Daca este nevoie pot sa dedic un microcontroler (atmega8 sau ceva asemanator). Link to comment
Guest gigi-microcip Posted December 10, 2013 Share Posted December 10, 2013 Interesant...intrebarea mea e cum izolezi frecventele reziduale din mediu extern? Imi cer scuze anticipat daca acest topic nu se incadreaza si rog adminii sa mute acest topic unde ii este locul.Si acum la subiect:Vreau sa realizez nu sistem care sa masoare distanta cu ajutorul sunetelor. Acesta va fi montat pe un robot si dimensiunea este foarte importanta. Ideea mea e sa folosesc un difuzor care sa transmita un tren de impulsuri de o anumita frecventa, iar pe corpul robotului sa fie montate 3 microfoane care sa preia ecoul acestor impulsuri urmand ca in urma calcularii, in functie de timpul scurs(poate si putina triangulare), sa ofere distanta fata de obiect intro anumita directie. Motivul pentru care nu vreau sa folosesc un senzor de pe piata(sr04 sau cele SHARP) este dimensiunea acestora si vreau sa implementez in viitor comunicare vocala si vreau sa folosesc acelasi hardware(motiv pentru care sunetul generat nu trebuie sa fie in spectrul ultrasunetelor).Acum, intrebarea mea este: care este puterea de procesare necesara pentru a face acest lucru? Daca este nevoie pot sa dedic un microcontroler (atmega8 sau ceva asemanator). Link to comment
Guest AndreiV Posted December 10, 2013 Share Posted December 10, 2013 Sunetul generat o sa aibe un anumit tipar(o anumita frecventa si un anumit numar de impulsuri) si microcontrolerul o sa caute acel tipar in sunetul inregistrat(presupunand ca nu se decid cei de la drumuri sa sparga asfaltu fix langa robotul meu ). Asemanator cu ceea ce face SR04 http://users.ece.utexas.edu/~valvano/Datasheets/HCSR04b.pdf , doar ca in acest caz frecventa va fi mai joasa pentru a putea utiliza difuzoare normale. Nu am prea multe cunostiinte in domeniu, de asta cer ajutorul, sa stiu daca are potential sau este una dintre acele idei gresite din start . Link to comment
binox Posted December 19, 2013 Share Posted December 19, 2013 Pai si crezi ca ai sanse sa faci acasa un senzor functional mai mic decat SR04?Daca nu ai pretentii mari de distanta poti incerca sa folosesti un senzor de proximitate IR de tipul celor folosite in telefoane mobile.Maxim are unul interesant,MAX44000 cu o capsula foarte mica in care au inghesuit fotodioda pt lumina ambianta, fotodioda IR, led IR de putere maricia+ comunicatie digitala. Link to comment
Guest AndreiV Posted December 23, 2013 Share Posted December 23, 2013 Foarte util pontu. Eu ce am gasit asa mic nu masura distanta. In datasheet zice 12cm distanta, dar o sa fac ceva teste(un perete de LEDuri ), sa vad daca pot mari distanta (30cm ar fi perfect). Problema e sa vad unde gasesc sa cumpar(sunt sigur ca o icon_jook si un mic chat cu gogu o sa rezolve problema). Link to comment
mitescu Posted December 23, 2013 Share Posted December 23, 2013 http://ro.farnell.com/sharp/gp20a21yk0f ... =GP2Y0A21Y 10-80 cm Link to comment
Guest AndreiV Posted December 23, 2013 Share Posted December 23, 2013 http://ro.farnell.com/sharp/gp20a21yk0f/sensor-distance-analogue/dp/1243869?Ntt=GP2Y0A21Y 10-80 cmNu va functiona din cauza dimensiunii. Imi trebuie ceva foarte subtire(maxim 5mm). Link to comment
one Posted December 28, 2013 Share Posted December 28, 2013 Pune niste antene, cum au insectele (sau melcii).Aceste antene le pui la un unghi de 45grade fata de orizontala, de exemplu si cu un potentiomentru la baza, astfel incat, cand se apropie de un obiect, antena se apropie de verticala si actioneaza si potentiometrul.Mai precis si mai ieftin decat SR04 (eu am luat de pe ebay cu 1.5€) nu ai cum sa faci. Link to comment
Recommended Posts