Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat de sudura rusesc cu redresor auto 12-6 v


sandily

Postări Recomandate

Am de multi ani un aparat de sudura rusesc, prevazut si cu redresor pt. incarcarea bateriilor auto de 12, respectiv 6 v.

Este deosebit de robust.

Din pacate dupa defectarea unui condensator (o caramida metalica de 1000uF / 400vca) nu mai are puterea de a amorsa arcul electric, implicit de a realiza sudura.

Aparatul arata asa:

 

http://www.4shared.com/account/home.jsp#dir=HulN6Hvq

 

As fi recunoscator daca ar avea cineva ceva informatii / schema, pt. ca e pacat sa stea degeaba in continuare.

Multumesc pt, atentie. Stima.

Link spre comentariu

Stiu ca esti,,militar,,dar cel putin ai ceva cunstinte in elecricitate/electronica.Pe redresor auto nu-s probleme,fiindca banuiec secundarul este separat......Masoara condensatorul vezi ce capacitate mai are..daca este devalorizat schimba-l cu altul de aceiasi valoare(pret info cca.80/90 ron) sau poti face o,, baterie,, de condensatori toti de 400vca si insumati montati in paralel=1000mf(numai ca volumul este cam marisor functie de nr. condensatorilor)....

Link spre comentariu

Multumesc D-lui Radu Ionel pt. amabilitatea de a-mi raspunde.

Din pacate, cand am luat aparatul de la un prieten era deja umblat/modificat la greu in el.

Lipsesc unele elemente care ma impiedica sa reconstitui legaturile.

Aparatul mai avea, in afara de condensator si 1 releu - ambele lipsesc acum.

Releul sunta niste rezistente de putere cand se atingea electrodul de material, la initierea arcului electric.

Pe iesirea secundarului pt. sudura, inseriat, este dispus primarul unui alt transformator mai mic (din aceeasi platbanda de cupru). Secundarul acestuia din urma are firele scurtate si nu-mi dau seama unde se duceau. Cred totusi ca actiona direct releul.

Mentionez ca aparatul de sudura nu avea sisteme electronice de reglaj - acesta se realiza printr-un comutator cu 4 pozitii.

O sa fac fotografii, sa vedeti ce provocare !

Dar merita - oricine ar avea aparatul ar incerca.

Si, poate nu ma credeti, dar, cateodata, cand se suda cu aparatul, contoarul de curent SE INVARTEA INVERS - repet, cateodata. Am aratat la vremea aceea acest lucru prietenilor sceptici. Asta se intampla acum 20 si ceva de ani .... contoar vechi, clasic, din anii '70

Link spre comentariu

Si, poate nu ma credeti, dar, cateodata, cand se suda cu aparatul, contoarul de curent SE INVARTEA INVERS - repet, cateodata. Am aratat la vremea aceea acest lucru prietenilor sceptici. Asta se intampla acum 20 si ceva de ani .... contoar vechi, clasic, din anii '70

Poate datorita condensatorului livra energie reactiva in sistem.Am intalnit acest lucru la bateriile de compensare al factorului de putere unde cand se defecta regulatorul de masura bateria de condensatori debita in sistem si dadea peste cap toata masura(cei drept contori vechi electromagnetici).
Link spre comentariu

Pana la urma, e vorba de un transformator mai marisor (pentru sudura ar fi bine sa fie in jur de 3 kW, insa cu unele artificii si cu electrozi mai subtirei, ajunge si jumatatea acestei puteri.Constructia acelui transformator e oarecum specifica, si caracteristica "cazatoare" e utila si pentru incarcarea bateriilor auto, unde e utila o limitare de curent pentru bateriile mai puternic descarcate.Din descrierea dv putem "banui" ca acel transformator de curent (primar din bara secundarului transformatorului mare, secundar cu spire mai multe si mai subtiri), alimenta intr-adevar un releu (de curent alternativ), cu care se introduceau (inclin eu sa cred) oarece rezistente de limitare, cu rol de protectie a transformatorului.Aveti redresare in secundarul pentru sudura? (ca pentru baterii sigur exista redresare, insa acolo ajung redresoare de curent mai mic)Condensatorul mentionat de dv. pare a fi instalat pe partea primara (400 volti alternativ), insa valoarea capacitatii (1000 microfarazi?) mi se pare mare (nu cunosc suficient despre aparate de sudura, insa utilizarea unui condensator fie pentru acumularea de energie (sudare in puncte), fie un fel de "rezonanta", de natura a imbunatati caracteristicile arcului, fie o compensare a factorului de putere, insa asta mi se pare destul de putin utila, timpii de utilizare fiind relativ scurti, si in lipsa capacitatii netrebuind sa fie afectata functionarea partii de sudura).

Link spre comentariu

Da, am facut poze aparatului si etichetei - in schimb nu am avut timp sa-l desfac sa vedeti interiorul. Tot ce pot sa va spun este ca, in momentul cand vom depista schema, cu siguranta va folosi multor persoane interesate. Da, are punte redresoare - 1 sau 2, dar numai pentru acumulatori. Putea fi folosit si ca robot de pormire - in limita puterii maxime pe care poate sa o debiteze. Sincer, eu asa imi amintesc - valoarea condensatorului era de 1.000 uF. Am incercat cu condensator mai mic - pana la 100 uF, dar nu are forta sa initializeze arcul electric. Mentionez ca nu imi amintesc valorile tensiunilor pe iesirea de sudura - are un comutator cu 4 pozitii care, cumva, modificau si curentul redresorului auto. Poate ca ar putea sa aiba si o sectiune de autotransformator pentru redresorul auto ? O sa vedem cand avem schema - din interior eu nu am realizat cum functioneaza - are multe iesiri - prize, etc. Multumesc celor care au avut amabilitatea sa posteze. Toata stima.Imediat pun pozele.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări