Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Kostas1

Radioreceptor cu difuzor la 1,5V!

Recommended Posts

Buna ziua!Am achizitionat de curand un mini-aparat de radio ''vintage'', facut pentru MA. Marca este Belson, si este facut in Hong-Kong, prin anii '70, cu tranzistori cu germaniu. Aparatul este o bijuterie, este incredibil de mic si are auditie atat la casca cat si la difuzor. Ceea ce m-a intrigat foarte mult este faptul ca se alimenteaza cu o singura baterie de 1,5V, auditia in difuzor fiind destul de puternica si clara si faptul ca este tip superheterodina, avand toate etajele necesare.Intrebarile mele, mai mult sau mai putin ciudate, sunt urmatoarele:-ce puteti comenta, in general, despre acest aparat?-cum este posibil sa construiesti un amplificator audio alimentat la o tensiune atat de redusa, astfel incat sa se auda IN DIFUZOR? Mai ales cu tehnologia de atunci? Eu de exemplu, am incercat sa construiesc pentru aparaul de radio RIC un amplificator de difuzor tot la 1,5V dar nu am gasit nici o schema. Sau este obligatoriu sa ai tranzistori cu germaniu pentru asa ceva?-de ce oare Electronica sau Tehnoton nu au incercat macar sa faca un astfel de aparat? Nu intra aici radioreceptorul RIC, care, desi se alimenteaza la 1,5 V, este cu amplificare directa si nu se aude decat la casca.-poate cineva sa ma ajute cu schema lui? Nu am gasit-o pe NET nicaieri.Atasez si pozele de rigoare.Multumesc anticipat!

post-34608-139829720051_thumb.jpg

post-34608-139829720058_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

schme cu radioreceptoare cu amplificare directa gasesti cat si scheme cu ric 1 siric 2 ,ric 3e cu circuit integrat .la radioreceptorul tau ai auditie in difuzor pt ca are amplicatorul cu transformator de iesire si permite cuplarea difuzorului ,acum se gasesc radioreceptoare moderne care folosesc alimentare la 1,5 v fara transformator de iesire

Link to comment
Share on other sites

Tranzistorii cu germaniu combinati cu amplificatorul cu iesire pe transformator de adaptare au permis alimentarea lui cu 1,5V. Intr-adevar e o mica bijuterie, nu am mai vazut unul la fel. Dupa anii 90 mai vazusem un radiocasetofon Walkman Panasonic care avea alimentare pe 1,2V, dar acela folosea invertor DC-DC pentru alimentare, in cazul tau alimentarea este direct la 1,5V.

Link to comment
Share on other sites

post-217082-0-14029200-1460967535_thumb.jpgpost-217082-0-32446200-1460967595_thumb.jpgSe pot face usor amplificatoare alimentate la 1,5 V cu finali AC180 si transformatoare, dar calitatea si randamentul electric lasa de dorit, iar consumul in gol este mare. Fara transformatoare este mai greu, necesita multe piese, iar puterea este limitata de rezistenta difuzorului. Prin anii '80 am reusit sa fac unul de 50 mW pe 4 ohmi. Cu un difuzor mare si o carcasa serioasa calitatea este foarte buna, iar consumul in gol de doar 2 mA. De atunci merge aproape zilnic impreuna cu un receptor de UUS neconventional ce consuma si el 2 mA la 1,5 V.Am facut si un amplificator la 3 - 4 V. Scoate 250 mW pe 4 ohmi si consuma in gol 1 mA la 3 V si 1,5 mA la 4 V. Este foarte potrivit pentru un acumulator cu litiu.
Link to comment
Share on other sites

Tranzistoarele cu germaniu au rezistenta interna mai mica, iar jonctiunile nu se inchid complet nici la 0,1 V. De aceea merg bine la tensiuni mici de alimentare, dar deranjeaza instabilitatea lor termica. Cu tranzistoare cu germaniu se pot face amplificatoare si oscilatoare alimentate la 0,2 V.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines