Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest fory

Control PWM cu LM555

Recommended Posts

Salut,Am creat schema din atasamet, am gasit-o pe net Pulse Width Modulator with 555 pentru a alimenta 2 becuri de 55w halogen la sfert/jumatate din putere pentru un proiect DRL(Daytime running lights) la masina. Pe scurt: Vreau sa aprind faza lunga la jumatate din putere atunci cand pornesc motorul si sa se stinga atunci cand aprind pozitiile.Schema pe care am lucrat functioaneaza perfect insa eu am nevoie de + la iesirea din Buz11 pentru a putea alimenta becurile...sper ca intelegeti ideea, la masina - este la caroserie si eu voi alimenta becurile direct in panoul de sigurante.Se poate inversa D cu S de la Buz11? Adica sa adaug "motorul" din poza pe - si eventual sa mut dioda MBR1645 invers? Se intampla ceva....se arde?multumesc.

post-23937-139829719982_thumb.gif

Link to comment
Share on other sites

irfz 44 vad ca e tot N-MOSFET... mie imi trebuie P-MOSFET.astept comentarii pe schema ca vreau sa ma duc sa cumpar IRF5305PBF de la adelectrocom

Link to comment
Share on other sites

ceva e gresit...mi-a ars mosfetul si mi-a intrerupt cablajul(se vede in poza unde)am cautat datasheet la irf si am gasit asta:V DSS= -55VR DS(on)= 0.06ΩID= -31Atrebuia sa am -12v?

post-23937-139829720082_thumb.gif

Link to comment
Share on other sites

Daca nu punea dioda invers oricum ardea Mosfetul mai devreme sau mai tarziu. De ce? Acel LM555 nu va cobori niciodata la 0V, deci Mosfetul canal P nu va fi niciodata complet in conductie. RDSon va avea o valoare mai mare decat 60mohm, ceea ce se va traduce prin disipare de caldura inutila. Acea schema cu LM555 este facuta pentru un canal N. Solutia: un driver high-side.

Link to comment
Share on other sites

Nu e nevoie ca LM555 sa coboare la 0V . Sursa fiind la +12 V e suficient sa coboare la o valoare la care diferenta Poarta - Sursa sa fie mai mare decat tensiunea la care el conduce curentul necesar. Pentru IRF5305 la Ugs = -8v si Id = 5A avem mai putin de 0,3V cadere deci exclusa distrugerea chiar fara radiator. Ori, LM555 coboara la mult mai putin decat 4V.Edit. Evident ca in varianta finala , tinand cont de temperaturile din automobil, trebuie un radiator decent. ( 30K/W cred ca este suficient )

Link to comment
Share on other sites

Teoretic ce spui este corect, nu doar Vgs conteaza, dar si datasheet este aplicabila: daca ai maximum 25C jonctiunea, daca 555 este capabil sa comute poarta lui IRF asa cum trebuie, etc. Eu raman, in continuare, la ideea mea: are sa-l prajeasca mai devreme sau mai tarziu. Solutia: un driver high side... cred ca am mai zis asta, nu?!Ramane sa ne dea OP de veste cum a mers.

Link to comment
Share on other sites

cumparat alt Mosfet camnal P(IRF4905), montant -> pornit.Circuitul functioneaza insa se incinge fff tare mosfetil cu tot cu radiator luat dintr-o sursa pc...l-am last cam 1-2 min si incepuse sa topeasca plasticul izolant de la surub.Idei?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines