Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
mac01

Balast Electronic

Recommended Posts

Am un balast electronic Philips e-Kyoto 258 TLD care alimenteaza doua neoane de 36W.Am observat ca tuburile sunt puse la paralel si nu se foloseste filamentul. Se foloseste doar un singur piciorus de la capetele neoanelor.Puteti sa ma ajutati cu o schema deoarece balastul nu mai functioneaza. Am schimbat neoanele cu unele noi dar degeaba. Acest balast functioneaza cumva si cu neoane cu filamentele arse, dar la care gazul inca mai este bun?Multumesc. Va astept cu un ajutor.

Link to comment
Share on other sites

Pai nu puneti o poza cu montajul ? Masurati tranzistorii, verificati condensatorii, cei de tensiune mare au tendinta sa se scurtcircuiteze.Daca gasiti tranzistori arsi, verificati si rezistentele de polarizare de valori mici 2-4 Ohmi fiindca se ard si ele.

Link to comment
Share on other sites

Am studiat un pic schemele trimise de @Voltus dar vad ca toate folosesc filamentele neoanelor.Merci Voltus!Daca va uitati in pozele postate de mine acum veti observa la partea de legaturi ca neoanele au doua capete lagate la paralel iar la celelalte doua vine cate un singur fir. Deci nu se foloseste filamentele neoanelor.Multumesc inca odata. Va mai astept cu pareri.

Link to comment
Share on other sites

Cam sofisticata jucaria, as recomanda sa verifici in primul rand siguranta fuzibila (cilindrul rosu de la capat) si daca este intrerupta, cel mai probabil este un tranzistor scurtcircuitat in invertor. Trebuie sa verificati toate semiconductoarele de pe placa (sunt destule) si apoi rezistentele de valoare mica din circuitele de polarizare ale tranzistorilor. Schema nu cred ca am vazut la asa ceva, din cauza complexitatii nu cred ca s-a incurcat cineva sa-i faca reverse engineering :rade:

Link to comment
Share on other sites

Placa se alimenteaza dar cred ca lipseste o polarizare pe undeva, deoarece cand pun cosa de la aparatul de masura pe un piciorus al unui condensator de 4,7 uf/50v se aprind neoanele si raman aprinse. Daca le-am oprit alimentarea nu se mai aprind, trebuie sa pun din nou cosa in locul respectiv. Este destul de greu deoarece are o gramada de tranzistoare si diode format s.m.d si nu cunosc valoarea lor. Am sa ma inzestrez cu rabdare si sa iau totul la puricat.D'aia era buna o schema. Se usura mult treaba.Merci.

Link to comment
Share on other sites

Asa m-am gandit si eu. Acum am putina treaba, dar mai tarziu bag lupa in functiune si cu lumina puternica sper sa gasesc defectul. Lampa o foloseam la bucatarie si era foarte buna. Aveam o lumina nemaipomenita, instantanee si fara palpaituri. Ma pupa nevasta-mea. Acum zici ca sunt pe vremea raposatului cu un bec de 100w, lumina galbuie si chioara.

Link to comment
Share on other sites

Gata. Am reparat placa. Un tranzistor npn s.m.d avea rezistenta de 182 ohmi intre baza si emitor. Era polarizat intre baza si emitor cu o rezistenta de 22K iar masurarea rezistentei pe placa arata valoarea scrisa mai sus.Nu se vede deloc ce scrie pe tranzistor dar dupa jonctiunea B-C mi-am dat seama ca este un NPN. Am pus un BC 337 si a pornit lampa din prima.Multumesc la toti pentru ajutor si informatii necesare.O noapte placuta!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines