Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
costinium6

Alimentare consumator monofazat de la trifazat

Recommended Posts

Va salut, am un client care vrea sa ia un generator trifazic pentru a alimenta un utilaj mobil compus din mai multi consumatori monofazici care insumeaza undeva la 14KW. nu ne permite sa umblam in panoul utilajului sa echilibram consumatorii pe faze din cauza ca pierde garantia utilajului enorm de scump adus din usa si trecut la standard UE in Anglia pe bani grei. clientul vrea generatorul trifazat si pentru alte aplicatii iar solutia data de el este confectionarea unui transformator capabil sa furnizeze 18KW/230V din 3faze/400V.Acest traf poate fi construit fara probleme DAR a aparut o problema in logica mea, avand 3 bobine (faze) la intrarea in traf (pe un singur miez) si una la iesire nu va rezulta un monofazat cu 150Hz?am contactat mai multi producatori de transformatoare si au ramas blocati. ce parere aveti?

Link to comment
Share on other sites

Solutia cea mai simpla, pe care o vad eu, este un motor trifazat, care sa antreneze un generator monofazat. Trebuie studiata f bine documentatia utilajului, ca sa evaluati corect puterea generatorului. Varianta cu transformator este o aberatie.

Link to comment
Share on other sites

Varianta simpla pe care o vad eu este achizitionarea unui grup electrogen de 45kVA si asa aveti 15kVA pe o faza exact cum va trebuie. Grupul electrogen trebuie sa suporte acest dezechilibru iar celelalte doua faze le puteti folosi la alti consumatori monofazati. Alta varianta este sa achizitioanti grupuri electrogene de puteri mai mici, monofazice, care pot fi sincronizate electronic fiind legate in paralel.Varianta de conversie electronica de la 3 faze la o faza are un pret destul de prohibitiv mai ales daca in acel utilaj care are garantie exista si motoare asincrone.

Link to comment
Share on other sites

"Acest traf poate fi construit fara probleme DAR a aparut o problema in logica mea, avand 3 bobine (faze) la intrarea in traf (pe un singur miez) si una la iesire nu va rezulta un monofazat cu 150Hz?am contactat mai multi producatori de transformatoare si au ramas blocati. ce parere aveti?"Normal ca au ramas blocati; in nici-un caz nu se aduna hertii! :nebunrau: .

Link to comment
Share on other sites

Generator 45kVA, la care sa utilizezi o singura faza, nu este indicat. Orice dezechilibru in incarcarea fazelor este echivalent cu un dezechilibru mecanic al generatorului, cu consecintele de rigoare.Transformatorul, nu poate face altceva, decat sa modifice valorile Up-Ip in Us-Is (frecventa este constanta).Tensiunile in sistemul trifazat se insumeaza vectorial.

Link to comment
Share on other sites

Salut.am pus mana pe 2 pachete de tole in forma de U+I(de la fier vechii)adica 2 trafuri la care aia le-au taiat cuprul cu flexul ca sa il scoata usor si sunt prinse in suruburi si au grosimea de 6,8cm x latime de 4,8,vreau sa le bobinez si sa fac 2 traf-uri pt statie audio,cum este mai bine? sa dau pe fiecare latura a u-ului 220v sau sa il impart la 2?110 cu 110?

Link to comment
Share on other sites

"adica 3 faze pe un miez imi rezulta doar 50Hz in secundar?"La un sistem trifazat, referitor la frecventa, avem faza (de aici si denumirea de faze), adica decalajul celor 3 tensiuni care are val. de 120 gr. (pi/3).

Erata: :ras: 120gr.=2pi/3. :rade: .
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines