Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
satelit

Ajutor cu ADC

Recommended Posts

Vreau sa construesc un voltmetru cu pic care sa masoare tensiuni negative,montajul electronic functioneaza foarte bine cu tensiuni pozitive (0V-5V),dar eu trebuie sa masor tensiuni intre -5V-0V. Va rog daca are cineva o ideie cum sa convertesc tensiunea din pozitiva in negativa sau alte idei sa ajutati un incepator.

Link to comment
Share on other sites

Va rog daca are cineva o ideie cum sa convertesc tensiunea din pozitiva in negativa sau alte idei sa ajutati un incepator.

Da' de unde ştie voltmetrul tău că aia-i tensiune negativă? Alimentează-l dintr-o sursă separată galvanic de tensiunea pe care vrei s-o măsori, şi gata!
Link to comment
Share on other sites

1. Incearcati cu un montaj redresor fara prag (prin care puteti converti semnalele negative in pozitive) intre sursa semnal si intrarea PIC-ului.Cu respect,

Aceasta se poate sa fie cea mai complicata solutie la problema pusa ( in situatia in care intr-adevar e vorba de masurat semnale unipolare negative cu un voltmetru cu intrare unipolara pozitiva). Daca masa voltmetrului si masa semnalului trebuie sa fie comune, atunci un amplificator inversor rezolva problema. Daca masa semnalului poate fi izolata galvanic de masa voltmetrului atunci solutia propusa de cineva cu alimentare separata galvanic a voltmetrului poate fi foarte buna.
Link to comment
Share on other sites

0 il pui pe plus iar -5 pe "zero" nu merge asa?

Sau mai altfel: "masa PIC-ului o pui pe -5V iar Vcc-ul il pui pe zero" adica alimentezi PIC-ul in -5V si 0 ceea ce este perfect corect daca mai faci o corectie la urma a codului generat printr-o scadere din 1023.(In noile conditii de alimentare -5V devine 0V si 0V devine +5V comparat cu situatia sdandard de alimentare a PIC-ului)In acest fel izolarea galvanica nu mai este necesara (doar mare atentie daca se face ICSP).Apropo, ADC-ul picului merge OK incepand de la -0.5V (cu alimentare standard).
Link to comment
Share on other sites

Multumesc pentru solutiile voastre,dar nu pot sa alimentez PIC-ul,LCD-ul,MAX232 din -5V-0V pentru ca eu pe linga afisarea semnalului masurat mai si transmit pe portul serial iar masa montajului trebuie sa fie legata la masa calculatorului (asa e cel mai usor pentru acest montaj). O metoda e cu un ICL7107 dar iesirea o are pentru afisoare cu segmenti si mie imi trebuie binar cu alte cuvinte imi trebuie un CI care sa faca din octal binar (cum sunt cele CDB447 dar mie imi trebuie invers si nu stiu ce integrat sa caut pentru aceasta transformare,binenteles ca merge si cuplat direct la PIC dar sunt prea multi pini),daca aveti o ideie ce circuit de transformare sa folosesc cred ca asta e una din modalitati. O alta ideie e cu amplificator inversor,dar nu prea ma descurc cu aceste amplificatoare (sa le calculez),daca aveti o schema ceva va rog sa ma ajutati.Va multumesc inca odata pentru solutiile voastre.

Link to comment
Share on other sites

Felicitari pentru ca ati observat cum sta treaba cu masa conectorului de RS232.

Asadar solutia cea mai simpla este utilizarea unui amplificator inversor. Simbolul (ana)logic al AO este un triunghi in pozitie orizontala, semnele (+) pe intrarea neinversoare si (-) pe intrarea inversoare a AO, varful triunghiului opus intrarilor (+) si (-) este iesirea.

Pentru a putea inversa semnale negative in pozitive, este necesara o sursa de alimentare duala mai mare decat excursia maxima necesara in iesirea operationalului (adica cel putin egala cu +/-5V pentru un operational cu excursie "rail to rail" adica cu excursie egala cu tensiunea de alimentare. Nota ca nu toate AO au iesiri cu excursie "rail to rail").

Sursa de alimentare nu este figurata in imagine, masa este comuna celor doua surse de +V si -V care vor avea valoare mai mare de +5V/-5V si mai mici de +9V/-9V

Configuratia inversoare implica o rezistenta R intre iesirea AO si intrarea(-) a AO si aceeasi rezistenta R intre intrarea (-) a AO si borna de intrare a voltmetrului.

Intrarea (+) a AO se conecteaza la masa cu o rezistenta egala cu R/2. Valoarea lui R se alege in functie de impedanta de intrare dorita (care este egala in acesta configuratie cu R) si curentul de polarizare al intrarii.

Propun un amplificator usor de gasit TL071.

http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... L071.shtml

insa la fel de bine puteti folosi un 741 daca intelegeti ideea.

Pentru TL071 curentul de polarizare este 200pA, ceea ce inseamna ca R poate avea valoarea mare (sa zicem orice valoare de la 100K la 1M). TL071 mai are doi pini pentru compensarea offsetului care se lasa neconectati (la amplificare 1 offsetul nu mai conteaza).

Iesirea AO se conecteaza la intrarea AD a PIC-ului printr-o rezistenta de limitare a curentului, in acest mod tensiunea de alimentare a AO poate depasi +/-5V fara ca sa fie probleme de distrugere a intrarii PIC-ului.

Rezistenta de limitare o puteti alege de 100ohm.

 

Succes.

Link to comment
Share on other sites

C520 +CDB447 = ICL7107 functional.Este echivalent ca functie dar partea de afisare este separata.Sau varianta originala CA 3162 dar este mult mai scumpa fata de C520.

Haideti sa fim corecti si sa prezentam si diferentele:C520 masoara -99mV...+999mV si necesita decodor separatICL7107 masoara -199mV...+199mV si nu necesita decodor iar voltmetrul cu PIC masoara 0...5V (sau 0-3V cu alimentare la 3V si referintele in 0 si Vcc) nu necesita decodor, rezolutiea este de 10biti (5V/1024 sau 3V/1024) si poate fi conectat la PCCare este mai "bun" ?
Link to comment
Share on other sites

Am rezolvat in final citirea A/D pe 10 biti cu un PIC a tensiunilor negative. Intre MAX232 si PIC am pus 2 optocuploare. PIC-ul si LCD-ul l-am alimentat la tensiune negativa de (-5V-0V),iar MAX-ul este alimentat la tensiunea pozitiva (0V-+5V).In acest fel comunica cu PC-ul perfect si imi afiseaza si pe LCD tensiunile negative. :supz: :supz: :supz:

Link to comment
Share on other sites

Am rezolvat in final citirea A/D pe 10 biti cu un PIC a tensiunilor negative. Intre MAX232 si PIC am pus 2 optocuploare. PIC-ul si LCD-ul l-am alimentat la tensiune negativa de (-5V-0V),iar MAX-ul este alimentat la tensiunea pozitiva (0V-+5V).In acest fel comunica cu PC-ul perfect si imi afiseaza si pe LCD tensiunile negative. :supz: :supz: :supz:

MESERIAS ! :partyman:
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines