Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest tzohouse

Cablu de date aparat <-> PC

Recommended Posts

Guest tzohouse

Salutare!Am un aparat care masoara pulberile in suspensie din atmosfera, la care i-am pierdut cablul cu care puteam sa descarc datele masurate in PC. Aparatul are pe el o mufa de telefon cu 6 pini iar la calculator se conecteaza prin portul serial (RS-232). Deci mi-ar trebui un cablu care la un cap sa aiba o mufa cu 6 pini iar la celalat capat sa aiba o mufa seriala. Am reusit sa gasesc in manualul aparatului semnificatia celor 6 pini din mufa aparatului 1: 4-20 mA analog output (positive)2: Alarm output3: Digital data transmission4: Digital input5: Common ground (signal returns)6: 0 to 5 V analog output (positive)Intrebarea mea este daca cineva stie cum imperechez eu firele de la mufa aparatului la mufa seriala, asa incat sa am un cablu de date functional?Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Pentru transmisia seriala se folosesc:3: Digital data transmission4: Digital input5: Common ground (signal returns)6: 0 to 5 V analog output (positive)1 si 2, sunt semnale care PC-ul nu le cunoaste pe intrarea seriala. El stie de RX, TX, Ground si +5VDigital imput se leaga la TX la mufa de la PC.Digital transmission se leaga la RX mufa de la PC. Descrierea mufei pt. portul serial o gasesti in cartea placi de baza sau pe net. Mai ai nevoie si de in cleste pentru sertizat mufa cu 6 contacte.

Link to comment
Share on other sites

Incearca conexiunea "null modem" (Eng): http://www.digi.com/support/kbase/kbase ... etl?id=868 varianta "no handshake" sau "simple 3 wire" dar atentie la voltaje pentru ca daca aparatul lucreaza cu 5V si interfata va fi la 5V iar calculatorul are interfata standard de plus/minus 12V. Conversia se face cu un MAX232 sau echivalent (acest integrat exista de obicei in interfetele pentru telefoane mobile care se cupleaza la mufa seriala de la calculator) (Eng): http://www.swharden.com/blog/2009-05-14 ... ia-max232/ unde aparatul se conecteaza la conectorul "TTL LEVEL".

Pinul 1 cu 5 probabil ca este legat de standardul 4-20mA cu comanda in curent iar 6 cu 5 este cu comanda in tensiune. Pinul 2 probabil ca la o valoare presetata activeaza alarma de depasire nivel. Raman celalate 3 fire care realizeaza interfata seriala: 3, 4 si 5 unde 3 ar fi TX si 4 ar fi RX si 5 ar fi GND sau masa aparatului.

Link to comment
Share on other sites

Guest tzohouse

Scuze pentru intarzierea cu care raspund insa a mers intocmai cum m-ati sfatuit voi. Intr-adevar, doar cele 3 fire sunt folosite (RX, TX si ground). Multumesc mult pentru ajutor!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines