Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest fsgmarius

mica dilema...

Recommended Posts

Guest fsgmarius

Salut! Am si eu un amp cu 2n3442 si am zis sa vad cat scoate...Iau una bucata voltmetru digital, pun paralel pe boxa de 4 ohmi, dau amplif la max, si din calc un mp3 cu o sinusoida de 60hz... la iesire masor 29-30v .... acum ori nu am gresit eu ceva ori nu prea stiu dar 30/4 = 7,5 amperi... iar asta inmultit cu tensiunea de 30v da 225w ceea ce e absurd....iar in fisha tehnica a schemei ampului scria consum 3 amperi...deci ceva undeva e putred...sau doar eu...sau se calculeaza altfel puterea? Fac aceeasi masuratoare pe un final cu tda2050 si imi da (pe o boxa cu doua difuri de 8 ohmi in paralel) 6,5v...asta cat mai inseamna ca scoate? :| Multumesc anticipat pentru raspunsuri/lamuriri

Link to comment
Share on other sites

Se poate sa fi gresit aici:1.) ai grija ca aparatul sa fie setat pe tensiune alternativa, nu tensiune continua;2.) pune mai bine 50Hz, ca aparatele sunt certificate la 50hz, la 60 ar putea sa dea alta masuratoare;3.) ai grija ca boxa sa fie intradevar de 4 ohmi, daca e de 8 ohmi rezulta (30*30)/8=112W ceea ce e posibil.Later edit: (6,5*6,5)/8=5W in cazul tda-ului.

Link to comment
Share on other sites

Guest fsgmarius

1) am pus bine pe alternativ, nu asta e buba2) eroarea ar trebui sa se incadreze in niste imite rezonabile, dar eu stiam ca merg cam pana pe la 100hz...poate ma insel3)boxa e de 4 sigur :|La tda am zis ca am pus o boxa cu doua difuri de 8 in paralel, deci ar cam rezulta 4 ohmi echivalent ... Altceva ce ar mai putea fi? M-a facut f curios treaba asta...

Link to comment
Share on other sites

Guest fsgmarius

si al naibii tda cica ar scoate cam 35 pe 4 ohmi :(( sunt dezamagit rau daca masuratoarea mea e corecta... :P Masuratorile se fac pe la 1khz, dar ar trebui sa aiba aceeasi amplificare si la 50-60hz (cica limita de banda la amplifu asta e pana la 10 hz, deci ar trebui sa fie in afara atenuarii de -3db pt care se stabilesc limitele de banda de catre producatori)

Link to comment
Share on other sites

Ai incercat si fara dif sa vezi ce obtii?Ce aparat de masura ai? Analogic (d-ala mic chinezesc si ieftin) sau numeric (tot chinezesc sau nu). Vezi ca alea analogice chinezesti sunt de kkt, ia-ti unul numeric ieftin, face treaba muuult mai buna.Off: am avut pana acum 3 analogice chinezesti, unul a scos fum, unul arata valori in functie de ce chef avea, iar altul imi arata valori in jur de 30V orice tensiune as fi masurat :death:

Link to comment
Share on other sites

calculele tale par corecte,ampliful ala consuma 3 amperi..dar la ce tensiune?3amperi la 3 v=9Wati,3amperi la 30V=90w, :snakeman: 3amperi la 300V=900w...deci..masoara tensiunea de alimentare..si da cu un sinus de 55Hz.tomai azi am masurat un tda2030 si mi-a dat pe iesire 8V pe dif de 4 ohm vine exact 16W.masoara puterea pe un sigur difuzor..nu pe boxa(ca mai are filtre si etc..)maine masor un tda2040 :goodman:

Link to comment
Share on other sites

Nu ai cum sa obtii 29-30V la iesire.Daca alimentezi amplificatorul la 2x35V sa zicem, vei avea la iesire, pentru puterea maxima, 32V sa zicem la varf, adica 22.6 tensiune efectiva. Aparatul tau nu masoara bine.22.6?=510.76510.76/4=127.69. Asta ar fi puterea maxima, data de tensiunea de alimentare. Bineineles ca aceasta putere nu poate fi atinsa in functionare normala, caci la un randament de 65% sa zicem, la 127Wputere debitata, se produce caldura 68W, ceea ce nu prea cred ca poate disipa integratul.Masuratorile se fac de obicei pe o sarcina pur rezistiva.

Link to comment
Share on other sites

Nu ai cum sa obtii 29-30V la iesire.Daca alimentezi amplificatorul la 2x35V sa zicem, vei avea la iesire, pentru puterea maxima, 32V sa zicem la varf, adica 22.6 tensiune efectiva. Aparatul tau nu masoara bine.

Are perfecta dreptate, 30vac la iesire obtii eventual daca alimentezi amplificatorul pe la 45..50V simetric.
Link to comment
Share on other sites

Masuratorile se fac de obicei pe o sarcina pur rezistiva.

luati aminte ce a zis onedejeaba masurati puterea pe difuzoare :toimonster: , ca impedanta variaza in fct de frecventa si mai ales in jurul frecventei de rezonanta creste tensiunea mult din cauza impedantei mari ... variati frecventa cu un generator de tonuri si o sa vedeti ce frumos fluctueaza tensiunea :rock: daca tot vreti sa masurati puterea pe difuri, incercati pe la 200-300hz sau acolo unde impedanta este constanta cat de catoff: lostcell, daca te rog frumos ai putea sa scurtezi adresa catre locatia ta? ( se intinde prea mult spatiul rezervat pt datele userilor) ... sau pune spatiu dupa virgula si e ok
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines