Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
old man

Ajutor pentru un aparat necunoscut

Recommended Posts

Salutari ! Am achizitionat un aparat radio ,despre care eu personal nu stiu nimic ..Va rog daca aveti informatii despre el ,raman dator.. mai jos ceva poze

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Am si alte poze cu detalii , aparatul alimentat ( 9v) are doar un zgomot de fond , nu receptioneaza nimic, cred ca este un emitator / receptor , insa doresc sa aud si alte pareri..

Cu multumiri!

alte poze

Posted Image

Posted Image

Link to comment
Share on other sites

Asa ar trebui sa arate.Se pare ca a suferit modificari sau au fost si alte variante.

Va multumesc mult ,am sa-l las exact asa cum este...sunt bulversat totusi de faptul ca nu exista inscriptii pe carcasa, gen LW ,MW ,ON / OFF(chiar in rusa) si de faptul ca se vede ca ar fi avut o antena exterioara..Oricum este un aparat care va ramane in colectia mea.. :da
Link to comment
Share on other sites

Salut, Sunt 4 bobine. Doua, cele de jos sunt acordul ( cu lita RF ) si cuplajul ( verde ) pe UL iar cele de sus sunt similarele lor pe UM . Bobinele pentru acord sunt constituite din sectiuni mai mici inseriate pentru reducerea capacitatilor proprii.... La aparatul lui @oldman sunt tot 4 bobine, configuratia este aceeasi dar gamele sunt UM si US( bobina cu sarma groasa) . La US bara de ferita este rupta inclusiv bobina. Cuplajul la US de regula este intre spirele bobinei de acord sau dedesubt.Posibil CV sa fie cu demultipicare ... daca totusi bara nu e rupa si sunt 6 bobine, aparatul are 3 lungimi de unda (aspect ne-specificat de posesor) , dar tot cate doua lucreaza pe aceeasi gama.

Link to comment
Share on other sites

Foarte corect! CV cu demultiplicare , bara de ferita , cea cu bobine mai groase este clar taiata in jumatate ( am vazut urmele),cealalta este intreaga..acum se justifica si antena exterioara (ma rog , surubul ramas) ,in US este necesara..Ma faceti curios sa-l sondez un pic pentru ''aducere la viata''Cu multumiri!

Link to comment
Share on other sites

Dupa cum se vede in poze radioreceptorul a fost construit cu unde lungi si medii .In partea de jos a butonului de acord avem 150-400 KHz,iar in partea de sus 500-1600 KHz.Modificarea pentru unde scurte a fost facuta ulterior, bara de ferita pentru unde lungi a fost sectionata avand circuitul de acord pe o bara si oscilatorul local pe cealalta bara conectat in locul oscilatorului de unde lungi care a fost scos din circuit.

post-49814-13982971959_thumb.jpg

post-49814-139829719599_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Salut,@adi1967,Corect , aparatul a fost modificat. OL/UL nu ar fi daunat cu ceva daca ar fi ramas pe placa, era suficienta intreruperea cablajului. In situatia de fata , pentru restaurare, daca se urmareste refacerea UL este de trebuinta un alt set de infasurari pentru aceasta gama, eventual din alte aparate sovietice asemanatoare.Ramane ca @old man , (cunostinta si de pe alt site) sa hotarasca la restaurare, in ce varianta va ramane aparatul.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines