Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest lucian_m

Ecranare locuinta contra undelor radio GSM

Recommended Posts

Guest lucian_m

Salut,Am urmatoarea situatie:In apropierea casei in care locuiesc este o antena GSM (cam la 150 m).Pana acum nu am vazut-o ca o amenintare pana de curand cand am citit despre pericolul pe care il poate reprezenta.Am un copil mic si un al 2-lea care se va naste in curand si ma preocupa sanatatea lor.Am vazut ca parerile sunt inpartite vis a vis de gradul de pericol reprezentat de aceste instalatii.Ceea ce ma intereseaza este daca pot face o ecranare a casei impotriva acestor radiadii .Ma intereseaza daca se poate si cum, cu ce materiale, din ce surse .Pe internet sunt la vanzare de la perdele pt geamuri pana la vopseluri ,dar vreau sa stiu daca practic aceste lucruri pot functiona si in ce conditii. Cei care le vand nu par a fi profesionisti in domeniu iar din ceea ce am mai citit (si am inteles) este ca daca nu este executat cum trebuie un ecram poate functiona ca o antena amplificand undele.Va multumesc anticipat,Si orice informatie este binevenita.

Link to comment

eu am atelierul ''reconditionat'' cu plasa de buzau de 4x100mm montata pe interiorul si exteriorul peretilor pentru consolidare si nu am semnal deloc, in conditiile in care releul e la cca 1500metri cu vizibilitate directa.afara e totul ok,inauntru pauza.treaba cu vopseau si perdelele e pentru naivi...probabil ca au si pret pe masura. :nas:

Link to comment

Nu sunt specialist in domeniu, dar absolut orice unde electromagnetice ne influenteaza. Chiar si simpla instalatie electrica a locuintei. Problema e cantitatea de unde absorbite de organism, daca ma exprim corect.Relatia dintre procesul tumoral si expunerea la radiatii este direct proportionala cu doza de radiatii absorbita de organism. De aceea personalul care lucreaza in serviciul de radiologie are atasat un dozimetru. Insa in acest domeniu, exista studii care au masurat o doza maxima admisa. Nu stiu daca exista studii serioase in ceea ce priveste radiatiile din telefonia mobila si nivelul maxim admis/perioada de timp de expunere. Cautati normele UE sau OMS si vedeti acolo nivelul de expunere admis (daca exista posibilitatea unei masurari la domiciliul dumneavoastra sau daca exista date tehnice pentru antena respectiva si considerati expunere continua timp de un an) si vedeti daca merita intradevar o ecranare. Probabil un sistem gen cusca Faraday este suficient.Atentie sa nu ecranati locuinta dar sa folositi sistem de supraveghere al copilui gen walkie-talkie ca e cam tot acelasi lucru.Pentru cel care urmeaza sa se nasca, cel mai important, cand este cel mai vulnerabil, este primul trimestru de sarcina.Daca o sa cautati pe net (site-uri serioase) factori teratogeni (care influenteaza starea de sanatate) sau care influenteaza procesele tumorale in ordinea importantei lor o sa constati ca aveti mult mai multe de facut decat sa ecranati locuinta, si asta ar fi cea mai mica grija.

Link to comment

Toata chestiunea e aberanta, Soarele produce mult mai mult camp electromagnetic la suprafata solului decat emisia GSM in acea fereastra hertziana(875-925MHz), asta una la mana, iar in al doilea rand campul electromagnetic nu patrunde in organismul uman, din motive de skin effect, corpul omenesc e semiconductor, practic din cauza lichidelor si sarurilor continute de acesta. doar liniile de camp magnetic pot strabate organismul uman, dar la cativa metri de antena de emisie, campul magnetic, (nemaivorbind de cel electric) are valoarea ZERO! Una e sa tii telefonul mobil lipit de cap, caz in care campul magnetic strabate craniul, chiar si la cei 0,5-2W produsi de acesta, si alta e un BTS aflat la zeci sau sute de metri, indiferent ce putere are acest BTS!Copilul Dvs.(sa va traiasca si sa va bucurati de el!) e amenintat de cu totul alte lucruri in realitate, infractionalitate juvenila in scoli, poluare cu gaze de esapament si praf, caini maidanezi, droguri, anturaj, etc., nu de emisii electromagnetice! N-ati dori sa stiti ce efecte biofizice asupra organismului uman poate avea explozia unei supernove la sute de ani lumina, sau fluxul impulsiv aperiodic al unui pulsar, care improasca neutroni rapizi si raze gamma, ce pot patrunde la zeci de metri in scoarta terestra, ca veti dori sa mutati intr-un buncar la 500m sub nivelul marii! :rade:

Link to comment

In general o celula GSM de oras emite cam 42-43dBm, iar una de UMTS vreo 44dBm, dar in casa la tine nu cred ca ai mai mult de -50dBm...

Sunt mai multi operatori, dar l-am luat in considerare doar pe ala care are antene acolo, ca restul sigur sunt cu 20dBm (probabil) mai slabi.

 

Terminalul tau poate emite pana pe la 30dBm, asta langa capul tau...

 

Ideea e ca undele electromagnetice se atenueaza puternic prin aer, pe tine te sperie ca intra 40W in antena dar la tine ajunge putina energie.

 

Este mult mai periculos terminalul tau in comparatie cu statia BTS.

 

Stiu ca nu o sa pui telefonul langa copil, dar ideea generala e ca nu sunt foarte mari nivelele de radiatie.

Link to comment

Ecranarea eficienta la lungimea de unda a telefoniei mobile nu se poate realiza asa usor, ar trebui practic sa-ti astupi si ferestrele cu plasa de sarma cu ochiuri de cativa mm :rade: Cum spuneau si colegii, sunt alte pericole mult mai mari decat radiatia electromagnetica, care de fapt ne inconjoara (si lumina e tot o radiatie EM). Atentie la apa pe care o bea copilul, ce mancare mananca, astea sunt pericole actuale.

Link to comment

Oare cum au ambasadele făcută camera ''surdă'', unde nimic nu funcţionează?

Probabil e o cuşcă Faraday.

http://en.wikipedia.org/wiki/Faraday_cage

Dacă ptr aplicaţii sensibile se procedează aşa, cînd vine vorba de ţugulani, unde se aplică constrîngeri economice, vor fi liniştiţi cu studii care nu descoperă nimic, sponsorizate de firmele de comunicaţii mobile. Vorba populară zice: fă ce face şi popa, nu ce zice popa. :rade:

Link to comment

In occident antenele de telefonie mobila , transmisie date si alte cele , inclusiv cele de telecomunicatii protejate si alte acareturi se monteaza pe turnuri de telecomunicatii , bine inaltate si departate cat se poate de ansamblurile de locuinte . Nu spun din auzite . In USA e si mai tragic , strictetea e mai mare . Amplasamente si mai inalte , rezultand puteri efective mai mici , pentru aceeasi acoperire . La noi , se pun pe blocuri de 8 etaje , cu complicitatea ( dezinteresata ... ? ) a vreunui administrator ... Cam atat , nu vreau sa intru in polemici cu alti useri . Au mai fost topicuri pe aceasta tema ...Cine este interesat , poate studia si ceva documente si recomandari OMS privind retelele WI-FI ( banalul wireless ... ) si influenta lor asupra copiilor de varste foarte mici . O fi doar asa , de consumat hartia ? ( chiar si virtuala ! ) ...

Link to comment

[...] Ma intereseaza daca se poate si cum, cu ce materiale, din ce surse .Pe internet sunt la vanzare de la perdele pt geamuri pana la vopseluri ,dar vreau sa stiu daca practic aceste lucruri pot functiona si in ce conditii. Cei care le vand nu par a fi profesionisti in domeniu iar din ceea ce am mai citit (si am inteles) este ca daca nu este executat cum trebuie un ecram poate functiona ca o antena amplificand undele. [...]

 

Eu de ceva timp mai experimentez cu masurarea radiatiilor electromagnetice din locuinte, la nivel de amator. Pot sa iti spun ca de cele mai multe ori, radiatiile cele mai puternice vin de la echipamentele proprii, nu neaparat de la antenele de telefonie mobila. Sau de exemplu cuptoarele cu microunde iradiaza incaperea destul de tare, insa pentru un timp scurt (cat timp incalzesti ceva). Daca ai un router wireless sau un telefon fara fir (DECT), deja ai radiatii electromagnetice in locuinta, atat router-ul wireless cat si baza telefonului fara fir emit semnale in continuu. La fel, si router-ul sau telefonul fara fir al vecinului poate sa iti iradieze locuinta. Cateodata insa poate fi si invers cum spui tu, de exemplu la mine in locuinta radiatia electromagnetica de la propriile aparate (nu am wireless sau telefon fara fir) este de sub 10 µW/m², pe cand radiatia care vine din exterior de la antenele care imi inconjoara locuinta, este intre 1400-2000 µW/m², cu foarte mult peste valorile "recomandate".Am fost odata si intr-o locuinta, unde era o antena de telefonie mobila in imediata apropiere (la vreo 50 m de balcon). In ciuda faptului ca antena era aproape de locuinta, de la acea antena nu prea puteam masura nimic, din motivul ca antena era pozitionata la o inaltime mai mare fata de balcon / apartament si ca antenele de telefonie sunt bine directionate. Insa spre surprinderea mea, in apartament am masurat 800 µW/m² de la o antena de telefonie mobila care era prozitionata la aproximativ 500-600 metrii de acel apartament, insa apartamentul fiind deja in unghiul antenei. Deci nu intotdeauna antena cea mai apropiata te "iradiaza".Cele de mai sus sunt legate de radiatiile electromagnetice de frecventa inalta. Dar mai ai si campul electric si campul magnetic (de frecvente joase, intre 16Hz - 400kHz), care altfel se masoara, cu alte aparate, etc.Privind lucrurile ce poti cumpara pentru a "ecrana" locuinta, acele perdele si vopsele chiar ajuta la reducerea radiatiei electromagnetice din exterior cu pana la 99% (intre 800MHz - 5GHz), insa doar atunci daca sunt aplicate corespunzator de o persoana care este din domeniu, respectiv efectuand mai multe masuratori in timpul aplicarii si dupa finalizarea aplicarii acestor materiale. Este adevarat ca in cazul in care nu sunt aplicate corespunzator, pot chiar agrava situatia din punctul de vedere a radiatiilor electromagnetice. Este importanta impamantarea, altfel nu obtii efectul dorit...Legat de vanzatori, cei care comercializeaza aceste lucruri, de multe ori nici nu prea isi cunosc produsele in detaliu (doar ce scrie pe ambalaj si in pliante). Este insa o firma in Bucuresti, la care am vazut pe pagina de internet ca pot pune la dispozitie un aparat de masura, cu care ai putea verifica starea actuala din locuinta, respectiv rezultatul dupa ecranarea locuintei. Am vazut ca esti din Bucuresti, daca erai din Arad te puteam ajuta eu mai departe...Despre efectul radiatiilor electromagnetice asupra sanatatii nu vreau sa fac afirmatii, nici pro nici contra. Insa in locuinte sunt si alte lucruri despre care s-a dovedit si stiintific ca sunt periculoase intr-o locuinta, de exemplu becurile economice (contin mercur, daca se sparg ... contaminezi locuinta) sau de exemplu gazul radon care iese din pamant si de obicei se gaseste in concentratii mai mari in aerul din pivnita / parterul imobilelor.

Link to comment

Ei, oamenii întîi au văzut efectele şi apoi au descoperit cauzele, uneori la distanţă de milenii, dacă ştiinţa şi tehnica nu erau destul de dezvoltate. Probabil că urmaşii vor fi mai informaţi şi mai atenţi decît noi.Şi cîmpurile elmg de joasă frecvenţă au efecte la distanţă, de exemplu, un trafo de 2000kVA în sarcină medie modifică culorile unui tv clasic, cu tub catodic, de la 10-15 metri, chiar şi prin zid.

Link to comment
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines