Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Emil 1986

rezistenta 8R din nichelina

Recommended Posts

Presupun ca ,ai ales valoarea de 8 ohmi pt. ca vrei sa o folosesti drept sarcina de teste pt. constructii audio...Daca este asa asteapta pana deseara cand am putin timp si incarc cateva poze cu obiectul pe care mi l-am construit in acest scop si care chiar isi face treaba...

Link to comment
Share on other sites

......este bine sa folosesti un suport ceramic pentru racire.

Rezistentele facute industrial au o ceramica mai speciala care permite transferul termic, bobinarea pe o ceramica obisnuita nu-l va ajuta prea mult in racire, chiar dimpotriva..... dar totusi are avantajul ca sta mai bine daca este facuta pe un suport decat daca e in aer..... recomand chiar bobinarea pe corpul unei rezistente ceramice de putere chiar si a uneia arse, bineanteles ca trebuie tinut cont atat de valoare rezistentei pe care se bobineaza cat si a puterii acesteia... Cel mai bine ar fi sa scrii aici si ce putere ar trebui sa aiba rezistenta pe care vrei s-o faci ... asa fara valori concrete e greu de raspuns la obiect... Valoarea rezistentei creste odata cu cresterea temperaturii... vezi ca colegul @Liviu M ti-a dat formula de calcul a variatiei rezistentei odata cu variatia temperaturii..... Daca o faci doar pentru teste poti face de exemplu doua de 16 ohmi puse in paralel asta daca constati ca una singura se incalzeste cam mult..... (sau chiar mai multe in paralel)
Link to comment
Share on other sites

Valoarea rezistentei se modifica cu 1% pentru fiecare 100° asa ca în aplicatia de fata se poate neglija.Daca rezistenta de resou e de 1000W, atunci prin ea circula ca 4,5A. De acest lucru trebuie tinut cont când o folositi. Eventual trebuie conectate mai multe în paralel (depinde de puterea amplificatorului).Cautati un corp ceramic cilindric pe care sa bobinati sîrma (la nevoie merge si un electrod de sudura mai gros, preferabil nemagnetic) si fixati capetele cu coliere (în nici un caz prin cositorire).

Link to comment
Share on other sites

Dupa cum se vede am folosit un ventilator de 120 x 120 mm la 12V si , pe structura acestuia am construit suportul pt. rezistente. Cele 9 rez. au , fiecare , aprox. 2,5 ohmi , mai era loc pt. inca 3 bucati pe suport dar n-am mai avut rabdare. Materialul suport este sticlotextolit ( rezista bine la temperaturi mari ) iar rezistentele sunt confectionate din nichelina de 0,6mm diametru - practic am cumparat din comert o rez. de resou de 2000W si am decupat din ea. Rezistentele au fost montate tensionat pe suport de aceea a fost nevoie de cele doua tije distantoare ( confectionate din electrozi de sudura de 3,25mm filetate la capete). La capete am folosit papuci ( sau cose ) cu gaura de 3mm incadrati de saibe, nichelina rasucita pe surub, pt. un contact electric bun. Combinatiile serie/paralel te conduc catre valoarea ohmica dorita. Ideea a fost sa construiesc doua rezistente de sarcina pt. a testa un amplif. stereo de 2 x 100W. Pentru a testa ansamblul le-am inseriat pe toate , le-am alimentat dintr-o sursa de tensiune alternativa la un curent de 4A si , cu ventilatorul pornit , le-am lasat alimentate 1/2 ore. Temperatura atinsa a fost de aprox. 55 grade iar deviatia valorii ohmice a fost de 0,5 ohmi in plus fata de valoarea la rece. Incercati sa gasiti nichelina spiralata pe un diametru cat mai mare( 7-10mm).

post-79933-139829718684_thumb.jpg

post-79933-139829718686_thumb.jpg

post-79933-139829718689_thumb.jpg

post-79933-139829718692_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Multumesc pentru raspuns!

M-am gandit si eu la rezistenta de la ciocanul de lipit, nici alea nu se gasesc usor de cumparat, am mai studiat un pic si as dori o confirmare la ce m-am gandit, plecand de la P=U x I unde P este 70W, U=220V am scos I=0.32.

Din  I=U / R am scos R=687,5 deci aproximativ 700 ohmi.

As vrea sa folosesc kanthal care are rezistenta pe metru mai mare decat nichelina, am masurat diametrul la sarma folosita la o rezistenta veche si are 0.15 iar din ce am gasit pe net net mi-ar trebui cam 9 metri sa o realizez.

Aici am gasit ca la 0.15 diametru rezistenta pe metru la kanthal este 81,5 ohmi: https://www.ecig-vapo.com/ro/kanthal-015-mm-10-metri-p-10.html

 

Este bine sau mai trebuie ceva?

Toate bune!

Link to comment
Share on other sites

Rezistenta de resou este facuta din crom-nichel, iar rezistivitatea lui e aproape constanta cu temperatura. Daca trebuie facuta o rezistenta de 8 ohmi se ia 1/6 din lungimea rezistentei de 1000 W, se intinde pana la lungimea necesara si se monteaza pe o placa de resou. Daca trebuie sa reziste la un curent mai mare se iau doua bucati de 1/3 din lungime, se intind si se pun in paralel intercaland spirele. Se monteaza pe aceeasi placa. Racirea este suficienta, iar placa poate fi pusa pe aproape orice suport.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines