Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest Hy2RoGeN

Rezistor

Recommended Posts

Guest Hy2RoGeN

Salut am un sistem audio care nu mai scoate nici un fel de sunet, becul de stare e aprins curent primeste, din ce am vazut o rezistenta pare arsa si se incinge insa nu ii pot determina valoarea. Caz in care vreau sa o schimb trebuie una de valoare exacta sau pot pune ceva de valoare apriopiata?Multumesc!

post-17989-139829717849_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Guest Hy2RoGeN

Am pus o poza cu circuitul si piesele pe care le-am scos, nu am aparat de masura sa le pot masura asa ca maine ma duc si cumpar unele noi, sper sa functioneze.Multumesc pentru ajutor!

post-17989-139829717974_thumb.jpg

post-17989-139829717991_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Acum am citit cu mai multa atentie ce ai scris, rezistenta de fapt nu-i arsa, daca se incinge. Despre dioda si tranzistor, doar prin masurare poti afla.Ti-as recomanda totusi sa duci aparatul la un prieten care se pricepe si are cu ce sa masoare, nu se repara doar prin incercari.

Link to comment
Share on other sites

Iti recomand sa schimbi si condensatoarele de langa rezistenta arsa deoarece prin incalzirea acesteaia a degajat ceva caldura si condensatoarele sunt foarte sensibile la temperatura(durate de viata a scazut sau sunt deja dusi.....(creste rezistenta interna)!

Poate te ajuta:

Link to comment
Share on other sites

@Tita condensatorii de calitate pot rezista la temperaturi destul de ridicate si pe perioade relativ lungi, nu stiu cat anume autorul subiectului a lasat sistemul pornit cu acest defect dar ma indoiesc ca este vorba de mai mult de cateva minute, situatie in care condensatorii aia n-au nici pe naiba, mai ales ca sunt totusi departe de zona centrala a acelei rezistente unde este si temperatura maxima, deci pe scurt nu are legatura.

 

Acuma uitandu-ma pe poze ma indoiesc ca tranzistorul are vre-o legatura cu acea rezistenta, cred ca este o coincidenta faptul ca se afla langa el, acel tranzistor are colectorul la plus ceea ce sugereaza un NPN iar emitorul pare a alimenta integratele U3 si U4, rezistenta este si ea tot la plus, nu vad cum tranzistorul ala fie si scurtcircuitat poate afecta rezistenta devreme ce aceasta nu poate reprezenta o sarcina pentru el asa cum este placa acolo. Rezistenta pare a constitui un stabilizator dimpreuna cu dioda zenner care alimenteaza acel LM1036N, parerea mea este ca zennerul este sarma dintre rezistenta si masa fapt care pune pe aceasta din urma intreaga alimentare ( si deci disipatie mai mare decat poate suporta ), tot zenner-ul strapeaza si alimentarea acelui integrat ( care se ocupa cu control de volum printre altele ) deci sistemul este normal sa nu "cante". Solutia este deci inlocuirea rezistentei cu una de aceeasi valoare ( chiar daca nu s-a ars, incalzirea excesiva cel mai probabil a devalorizat-o ) si a zenner-ului.

Link to comment
Share on other sites

Posibil desi personal ma indoiesc, sa ma explic si de ce, ca sa afecteze rezistenta, integratul ar trebuie sa aiba alimentarea in scurt, ori asta daca se intampla de obicei este o chestie "vizibila" pe capsula, o crapatura ceva, eventual chiar o spartura, din cate vad in poza acesta arata ok. Ar fi important de stiut tensiunea de alimentare si valoarea acelui zenner ( eu nu am retinut-o ), probabil este subdimensionata ca si putere si de asta a cedat.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines