Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
bluerocket

Aparat de sudura homemade

Recommended Posts

Buna ziua. Doresc sa-mi construiesc un aparat de sudura dupa metoda mult vazuta pe net cu doua trafuri din cuptoare cu microunde. Mentionez ca aparatul il voi folosi atat in suduri usoare cat si medii. Asta doresc sa aiba aparatul:- confirmare sistem pornit printr-un LED- sistem de oprire si avertizare printr-un LED in caz de supraincalzire (deci banuiesc ca va trebui sa am un termostat) si intrare in stare de racire in care funcionteaza doar racirea- intensitate variabila- racire eficienta a trafurilor (cate un ventilator de sursa PC pentru fiecare traf si inca unul, mai mare, din ala din cuptor cu micro, care sa le cuprinda pe amandoua) Intrebarile si rugamintele mele sunt:1) Care e amperajul maxim pe care ar fi indicat sa-l obtin deci cum sa modific secundarul trafurilor?2) Ajutati-ma va rog frumos la design-ul unui circuit electronic variator de intensitate si la altul pentru sistemul de pornire/oprire si racire.3) Ce precautii trebuie sa iau in cazul in care as alimenta acest aparat de sudura de la reteaua blocului? (220V ) Multumesc :)

Link to comment
Share on other sites

Avand in vedere ca un astfel de transformator poate debita maxim 700W de obicei, trebuie sa bobinezi pe fiecare traf un secundar care sa scoata 24-25V la un curent minim de 90A sa zicem. Curentul maxim e limitat practic de fereastra (spatiul de bobinaj) ramasa in urma inlaturarii bobinei de inalta tensiune. Cred ca ti-ar trebui mai mult de doua trafuri de microunde cu secundarele inseriate.Am vazut pe net o constructie similara, se dau toate datele si schema de reglaj/protectie.Acolo avea vre-o opt transformatoare de microunde. Uite aici ceva serios http://www.dansworkshop.com/2008/03/hom ... rc-welder/

Link to comment
Share on other sites

Nu te complica cu trafuri de cuptoare cu microunde. Acestea consuma 500mA in gol. Poti sa faci tole de transformator din tabla moarta, tabla neagra ordinara. Faci ' I "- uri si le tesi. Apoi bobinezi primarul cu sarma de cupru de 2mm sau 2,2mm cu izolatie bumbac sau bumbac+matase. Secundarul va fi din banda de cupru cu o sectiune suficienta sa tina 200 de A. Tensiunea din primar trebuie sa fie de 50- 55 de volti ca sa poata lua foc electrodul( arcul sa intretina arderea). Desigur ca se fac si niste calcule cu privire la sectiunea transformatorului. Poti sa faci bobinarea pe doua bobine pentru a nu se satura miezul. Sunt pe internet destule articole pentru a face un asemenea transformator, trebuie doar sa aprofundezi cele scrise acolo. Spor la treaba.

Link to comment
Share on other sites

Domnul Validae, am vazut foarte multe proiecte facute doar cu 2 trafuri de micro (unele aveau si 1 dar pentru sudura in puncte) si functionau impresionant. Uitati un exemplu aici:

.

Vreau sa va cer parerea in privinta ventilatiei. Credeti ca ar ajunge sa folosesc pentru fiecare traf doar cate un ventilator de sursa PC?

Cum pot afla grosiea necesara a secundarului si numarul de spire?

 

Va multumesc

Link to comment
Share on other sites

Ajunge cate un ventilator la fiecare transformator.Numarul de spire il poti afla bobinand 10 spire cu orice sarma gasesti si masori tensiunea la bornele bobinei.Apoi cu regula de trei simpla, afli cate spire sunt necesare unui Volt.Numarul de spire/volt se inmulteste apoi cu numarul de volti necesar in secundar, in cazul tau 25. Grosimea conductorului din secundar se alege practic cea mai mare permisa de numarul de spire si de spatiul disponibil.Ar trebui practic sa bobinezi cu bara de 4mm diametru minim, sau platbanda de 5x3mm. Daca nu ai grosimea necesara, se pot pune in paralel doua conductoare.

Link to comment
Share on other sites

Pai cand am zis 25V, ma refeream la un singur secundar, tu vei avea doua pe care le inseriezi si obtii tensiunea de 50V. Primarele trafurilor se pun in paralel, dar secundarele in serie.Credeam ca ai inteles asta din documentatia de pe net.Varianta pe care ti-am dat-o eu, avea 8 trafuri cu secundarele inseriate, fiecare secundar avand 6V bobinat cu bara groasa.Avantajul mai multor trafuri este ca se poate folosi bara mai groasa, avand spire mai putine in secundar.

Link to comment
Share on other sites

Acolo ar trebui o secțiune de cel puțin 25mm2, deci un cablu multifilar de circa 9-10mm diametru (cu tot cu izolație). Ideal ar fi să bobinați cu bară de cupru de secțiune echivalentă, practic cât de mare admite spațiul disponibil...

Link to comment
Share on other sites

O sa functioneze bine daca il bobinez secundarul cu multifilar de 10mm? Ajung 2 transformatoare?Maxim electrod de 3 o sa folosesc!

Si inca o intrebare o sa trebuiasca sa alimentez separat trafurile?In clip am vazut ca le conecteaza la doua prize

Edited by rabanne2013
Link to comment
Share on other sites

Pentru suduri mici ocazionale cu electrod de 2,5mm se pot folosi astfel de transformatoare, însă trebuie și ventilate forțat, altfel cablul din secundar va fi rapid distrus.Izolația acestor cabluri nu e făcută să suporte căldura degajată în aceste transformatoare.Transformatoarele trebuie alimentate cu bobinajele primare (230V) în paralel, iar secundarele de circa 25V înseriate pentru a obține maxim 50V. Vedeți că în unele clipuri este vorba de rețele cu tensiunea de 120V.....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines