Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest nepotu17

Foloseste cineva ,,Hohlkathodenlampen''?

Recommended Posts

Lampi cu catod cavitar, surse de radiatie pentru spectroscopie atomica de absorbtie.

Nu sunt chiar vintage, se fabrica si in momentul de fata.

Se alimenteaza in curent constant (cat scrie pe lampa) si tensiune spre suta de volti. Se amorseaza o descarcare in gaz; ionii pozitivi bombardeaza catodul si excita elementul chimic din care e facut. La dezexcitarea spontana se emit radiatii UV sau/si vizibile cu lungime de unda specifica elementului (linii spectrale). In spectrometru, aceasta radiatie e focalizata si trece prin proba ce se analizeaza, apoi un monocromator selecteaza numai lungimea de unda respectiva si un fotomultiplicator masoara intensitatea ei.

Daca in proba exista atomi liberi din elementul respectiv (nelegati in molecule), prin rezonanta ei absorb radiatia proportional cu concentratia elementului.

Iti trebuie cate o lampa pentru fiecare element chimic pe care vrei sa-l masori.

De retinut ca proba analizata trebuie in prealabil sa fie descompusa in atomi, in flacara oxi-acetilenica sau prin sublimare la cateva mii de grade.

Link to comment
Share on other sites

Guest nepotu17

Intradevar, aveau in denumirea fiecaruia si anumite simboluri chimice pecum siliciu, argint, mangan si altele. Am postat aici in incercarea de a le procura cuiva care poate le-ar utiliza, decat sa stea in cutii cu anii sau poate chiar sa cunoasca maine poimaine tomberonul.

Link to comment
Share on other sites

Guest nepotu17

Am retinut ca firma producatoare era NARVA, iar pe cutiile de carton ale fiecareia, in care lampa statea bine protejata de burete, erau aplicate stampile cu date, presupun de fabricatie, anii '80...83, 84 parca.

Link to comment
Share on other sites

Guest tipatescu

Acum am vazut postul ... banuiesc ca este tardiv insa sper ca mai exista lampile astea pe undeva. Incerc sa pun in functiune un spectrofotometru de absorbtie (recuperat si nu stiu cat de complet) care are cel putin aceste lampi lipsa. Poti sa ma pui in legatura cu vanzatorul ? Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines